Van Lammetjestocht tot Leeuwenmars: dieren-wandeltochten

In de wandelagenda zijn diverse evenementen te vinden die verwijzen naar allerlei soorten dieren: van leeuwen tot lammetjes. Wandel.nl zet een aantal dierentochten voor je op een rij.

Tip 1: 5e Herfst Muggentocht, Velsen-Zuid

Zondag 27 oktober 2019 - De Herfst Muggentocht voert je door het Noord-Hollandse landschap. Geniet van de natuur in herfsttooi. Je wandelt onder meer door het Haarlemmermeerse bos, een mooi natuurgebied bij een recreatieplas. De tocht wordt georganiseerd door Wandelgroep De Stekende Muggen. De kans op ‘echte’ stekende muggen is gezien de tijd van het jaar gelukkig niet heel groot.

Meer info over dit evenement


Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Tip 2: Zwientjestocht, Ugchelen

Zaterdag 22 en zondag 23 februari 2020 – De Zwientjestocht is een aanrader voor natuurliefhebbers. De tocht gaat namelijk door de bosrijke omgeving bij Apeldoorn. In het bos leeft veel wild, waaronder herten en wilde zwijnen (zwientjes). Je kunt kiezen uit een tocht van 6, 12, 15, 20, 25 en 30 kilometer. De route gaat voor het grootste deel over onverharde paden en door uitgestrekte bossen.

Meer info over dit evenement


Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Tip 3: Lammertocht, Margraten

Zondag 15 maart 2020 – De lente is de tijd van lammetjes. In het Zuid-Limburgse Margraten kun je in maart de Lammertocht lopen. Wandel 8, 12, 15, 22 of 30 kilometer in de Limburgse heuvels. Als het een beetje meezit, wandel je in de prille voorjaarszon. Nog een paar dagen en de lente begint!

Meer info over dit evenement


Tip 4: Lammetjeswandeltocht, Den Burg (Texel)

Maandag 13 april 2020 – Ook op Texel kun je langs lammetjes wandelen. Terwijl de lente inmiddels is begonnen, kun je in Den Burg op Tweede Paasdag een tocht van 5, 10, 15, 25 of 40 kilometer lopen. Welke afstand je ook kiest,  je wandelt door de mooie natuur van Texel. Zie krokussen die tot bloei zijn gekomen en dartelende lammetjes. Honden zijn vanwege de lammetjes helaas niet welkom.


Tip 5: Leeuwenmars, Boven-Leeuwen

Zaterdag 25 en zondag 26 april 2020 – De Leeuwenmars dankt zijn naam aan de startplaats van deze tocht. Vanuit Boven-Leeuwen wandel je over de dijken langs de Maas en de Waal. Kenmerk van de Leeuwenmars zijn de bloeiende bloesembomen. Zin om twee dagen te wandelen? De route van 25 kilometer is op zaterdag niet hetzelfde als op zondag, dus deze tocht kun je als tweedaagse lopen.

Meer info over dit evenement


Tip 6: Zwanentocht, Huissen

Zaterdag 2 mei 2020 – Tijdens de Zwanentocht in Huissen wandel je langs weilanden en water. Grote kans dus dat je een zwanengezinnetje tegenkomt tijdens je wandeling. De zwaan staat bovendien symbool voor de start- en finishplaats Huissen. Het dier wordt afgebeeld op het wapen van de stad en op de Markt in het centrum staat een standbeeld van een zwaan. Je kunt kiezen tussen een tocht van 5, 10, 15, 25 of 40 kilometer. Vooral de langste afstand is een goede training voor de Vierdaagse Nijmegen.

Meer info over dit evenement


Tip 7: Apenloop, Almere

Zondag 3 mei 2020 – De Apenloop in Almere verwijst naar Stichting Aap, waar een deel van de opbrengst van de tocht naar toe gaat. Deze stichting zet zich in voor apen en andere exotische dieren die in nood verkeren. De tocht brengt je door de omgeving van Almere. Geniet van de mooie vergezichten over de polder. Er is een tocht van 5, 10, 15, 20, 30 en 40 kilometer uitgezet. 

Meer info over dit evenement


Tip 8: Vroege vogeltocht, Made

Zaterdag 16 mei 2020 - Ben jij een vroege vogel? Dan kun je in mei aan de Vroege vogeltocht deelnemen. Je start in de vroege ochtend voor een tocht van 15 of 25 kilometer. Je wandelt door de omgeving van het Brabantse Made. Luister tijdens je tocht naar de (vroege) vogels, die je op een mooi concert trakteren.

Meer info over dit evenement


Tip 9: Vissenloop, IJmuiden

Zondag 17 mei 2020 – IJmuiden was vroeger een belangrijke vissersplaats. Aan het einde van de negentiende eeuw werd er een vissershaven aangelegd. Tijdens de Vissenloop kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de visserij in IJmuiden. Er zijn verschillende afstanden, van 5 tot 40 kilometer. Na de finish wacht er een vers visje op je. Met je deelname steun je het KWF. 

Meer info over dit evenement


Tip 10: Kippenloop en Kuikenloop, Katwijk

Zaterdag 13 juni 2020 – De Kippenloop gaat door het duingebied bij Katwijk. Tijdens deze sponsorloop kun je geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding. Bij de Kippenloop kun je kiezen uit een tocht van 10, 15, 25 of 42 kilometer. De drie langste afstanden brengen je behalve door duinen en bossen ook over het strand tussen Katwijk en Wassenaar. Voor jonge deelnemers is er de Kuikenloop van 5 kilometer. Tip voor als het mooi weer is: neem een badlaken mee, en zonnebrand.   

Meer info over dit evemement


Tip 11: Walk of the Dogs, Escharen

Dinsdag 14 t/m vrijdag 17 juli 2020 - The Walk of the Dogs is een vierdaagse voor honden met hun baasje in Noord-Brabant. Je loopt de etappes in de avonduren. De etappes zijn ongeveer 6 kilometer lang. Je kunt ook aan losse etappes deelnemen. Een mooie gelegenheid om al wandelend van de zomeravonden te genieten, samen met je hond.

Meer info over dit evenement


Een korenwolf, foto: Wikimedia Een korenwolf, foto: Wikimedia

Tip 12: Korenwolftocht, Gulpen

Zondag 26 juli 2020 – De Korenwolftocht kan verwijzen naar het kleine knaagdier dat in Zuid-Limburg leeft of naar het witbier uit Gulpen. Hoe dan ook, de Korenwolftocht gaat over de fraaie Limburgse heuvels. Er is een route van 6, 12, 18 en 24 kilometer. Je wandelt door bossen en weilanden en langs de kenmerkende Limburgse vakwerkhuizen. Aanrader voor onderweg of na je wandeling: Limburgse vlaai!

Meer info over dit evenement


Let op: de tochtdata van 2020 zijn nog onder voorbehoud. Check voordat je op pad gaat altijd nog even de wandelagenda op Wandel.nl. Vanaf eind 2019 vind je alle wandelevenementen van 2020 in deze agenda.


Geïnteresseerd in georganiseerde wandelevenementen?

Zoek in de Wandelagenda


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?