Van Lammetjestocht tot Leeuwenmars: dieren-wandeltochten

Deze week was het Dierendag. In de wandelagenda zijn diverse evenementen te vinden die verwijzen naar allerlei soorten dieren: van leeuwen tot lammetjes. Wandel.nl zet een aantal dierentochten voor je op een rij.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Tip 1: Ganzetocht, Coevorden

Zaterdag 28 oktober 2017 - De Ganzetocht in Coevorden dankt zijn naam aan ‘Ganzen Geesje’, een bekend beeld van een ganzenhoedster dat in Coevorden staat. Je hebt de keuze uit verschillende afstanden (5, 10, 15, 20 en 30 kilometer). De langste afstanden gaan richting Duitsland.

Meer info over dit evenement


Tip 2: 4e Herfst Muggentocht, Cruquius

Zondag 29 oktober 2017 - De Herfst Muggentocht voert je door het Noord-Hollandse landschap. Geniet van de natuur in herfsttooi. Je wandelt onder meer door het Haarlemmermeerse bos, een mooi natuurgebied bij een recreatieplas. De tocht wordt georganiseerd door Wandelgroep De Stekende Muggen. De kans op ‘echte’ stekende muggen is gezien de tijd van het jaar gelukkig niet heel groot.

Meer info over dit evenement


Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Tip 3: 5e Schutrups / Jumper Dogwalk, Exloo

Zaterdag 3 februari 2018 - De Schutrups / Jumper Dogwalk is een wandeldag voor honden en hun baasjes. Er is een tocht van 5 en van 10 kilometer rond Exloo uitgezet. Onderweg en bij de start en finish zijn allerlei activiteiten. Zo kun je bij deskundigen terecht voor informatie over de gezondheid van je harige vriend en zijn er allerlei producten te koop.

Meer info over dit evenement


Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Tip 4: Zwientjestocht, Ugchelen

Zaterdag 24 en zondag 25 februari 2018 – De Zwientjestocht is een aanrader voor natuurliefhebbers. De tocht gaat namelijk door de bosrijke omgeving bij Apeldoorn. In het bos leeft veel wild, waaronder herten en wilde zwijnen (zwientjes). Je kunt kiezen uit een tocht van 6, 12, 15, 20, 25 en 30 kilometer. De route gaat voor het grootste deel over onverharde paden en door uitgestrekte bossen.

Meer info over dit evenement


Tip 5: Wvg Ooievaarstocht, Gorssel

Zaterdag 3 en zondag 4 maart 2018 – De Wvg Ooievaarstocht gaat langs het voormalig Ooievaarsdorp in het Gelderse Gorssel. Van 1981 tot 2013 was er bij het dorp Gorssel een ooievaarsdorp. Dit dorp moest ervoor zorgen dat de ooievaar weer zou terugkeren in de IJsselvallei. Het doel werd bereikt en het ooievaarsdorp sloot daarom in 2013 zijn deuren. De ooievaars zijn nog steeds in grote aantallen aanwezig in het gebied. Tijdens de Wvg Ooievaarstocht kun je dit gebied verkennen. Er zijn verschillende afstanden, van 5 tot 30 kilometer. Je wandelt door bossen en door de IJsselvallei. 

Meer info over dit evenement


Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Tip 6: Lammertocht, Margraten

Zondag 18 maart 2018 – De lente is de tijd van lammetjes. In het Zuid-Limburgse Margraten kun je in maart de Lammertocht lopen. Wandel 8, 12, 15, 22 of 30 kilometer in de Limburgse heuvels. Als het een beetje meezit, wandel je in de prille voorjaarszon. Nog een paar dagen en de lente begint!

Meer info over dit evenement


Tip 7: Lammetjeswandeltocht, Den Burg (Texel)

Maandag 2 april 2018 – Ook op Texel kun je langs lammetjes wandelen. Terwijl de lente nog maar net is begonnen, kun je in Den Burg begin april een tocht van 5, 10, 15, 25 of 40 kilometer lopen. Welke afstand je ook kiest,  je wandelt door de mooie natuur van Texel. Zie krokussen die tot bloei zijn gekomen en dartelende lammetjes. Honden zijn vanwege de lammetjes helaas niet welkom.

Meer info over dit evenement


Tip 8: Leeuwenmars, Boven-Leeuwen

Zaterdag 28 en zondag 29 april 2018 – De Leeuwenmars dankt zijn naam aan de startplaats van deze tocht. Vanuit Boven-Leeuwen wandel je over de dijken langs de Maas en de Waal. Kenmerk van de Leeuwenmars zijn de bloeiende bloesembomen. Zin om twee dagen te wandelen? De route van 25 kilometer is op zaterdag niet hetzelfde als op zondag, dus deze tocht kun je als tweedaagse lopen.

Meer info over dit evenement


Foto: Wikimedia - Tim Strater Foto: Wikimedia - Tim Strater

Tip 9: Zeearend Wandelmarathon, Lelystad

Zaterdag 19 mei 2018 – De Zeearend Wandelmarathon brengt je naar de Oostvaardersplassen. In dit bekende natuurgebied nestelt sinds enkele jaren de zeearend, vandaar de naam van de tocht. De route gaat door een afwisselend landschap van bos, water en weilanden.

Vind je een hele marathon (42 kilometer) iets te ver, dan is er ook een halve of een kwart marathon. Behalve de zeearend, leven er in dit gebied onder meer heckrunderen, konikpaarden en zelfs edelherten. Vergeet je verrekijker dus niet!

Meer info over dit evenement


Tip 10: Zwanentocht, Huissen

Maandag 21 mei 2018 – Op Tweede Pinksterdag kun je in Huissen de Zwanentocht lopen. Je wandelt langs weilanden en water. Grote kans dus dat je een zwanengezinnetje tegenkomt tijdens je wandeling. De zwaan staat bovendien symbool voor de start- en finishplaats Huissen. Het dier wordt afgebeeld op het wapen van de stad en op de Markt in het centrum staat een standbeeld van een zwaan. Je kunt kiezen tussen een tocht van 5, 10, 15, 25 of 40 kilometer. Vooral de langste afstand is een goede training voor de Vierdaagse Nijmegen.

Meer info over dit evenement


Tip 11: Apenloop, Almere

Zondag 13 mei 2018 – De Apenloop in Almere verwijst naar Stichting Aap, waar een deel van de opbrengst van de tocht naar toe gaat. Deze stichting zet zich in voor apen en andere exotische dieren die in nood verkeren. De tocht brengt je door de omgeving van Almere. Geniet van de mooie vergezichten over de polder. Er is een tocht van 5, 10, 15, 20, 30 en 40 kilometer uitgezet. 

Meer info over dit evenement


Tip 12: Vissenloop, IJmuiden

Zondag 27 mei 2018 – IJmuiden was vroeger een belangrijke vissersplaats. Aan het einde van de negentiende eeuw werd er een vissershaven aangelegd. Tijdens de Vissenloop kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de visserij in IJmuiden. Er zijn verschillende afstanden, van 5 tot 40 kilometer. Na de finish wacht er een vers visje op je. Met je deelname steun je het KWF. 

Meer info over dit evenement


Tip 13: Kippenloop en Kuikenloop, Katwijk

Zaterdag 9 juni 2018 – De Kippenloop en de Kuikenloop gaan door het duingebied bij Katwijk. Tijdens deze sponsorloop kun je geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding. Bij de Kippenloop kun je kiezen uit een tocht van 10, 15, 25 of 40 kilometer. Voor jongere wandelaars is er de Kuikenloop, een tocht van 5 kilometer. De drie langste afstanden brengen je behalve door duinen en bossen ook over het strand tussen Katwijk en Wassenaar. Tip voor als het mooi weer is: neem een badlaken mee, en zonnebrand.   

Meer info over dit evemement


De korenwolf, foto: Wikimedia - katanski De korenwolf, foto: Wikimedia - katanski

Tip 14: Korenwolftocht, Gulpen

Zondag 8 juli 2018 – De Korenwolftocht kan verwijzen naar het kleine knaagdier dat in Zuid-Limburg leeft of naar het witbier uit Gulpen. Hoe dan ook, de Korenwolftocht gaat over de fraaie Limburgse heuvels. Er is een route van 6, 12, 18 en 24 kilometer. Je wandelt door bossen en weilanden en langs de kenmerkende Limburgse vakwerkhuizen. Aanrader voor onderweg of na je wandeling: Limburgse vlaai!

Meer info over dit evenement


Let op: de tochtdata van 2018 zijn nog onder voorbehoud. Check voordat je op pad gaat altijd nog even de wandelagenda op Wandel.nl. Vanaf eind 2017 vind je alle wandelevenementen van 2018 in deze agenda.


Geïnteresseerd in georganiseerde wandelevenementen?

Zoek in de Wandelagenda


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?