De favoriete wandelevenementen van...Bernard Oude Nijhuis

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar favoriete wandelevenementen. In deze aflevering geeft Bernard Oude Nijhuis zijn top-5.

Wandelpaspoort

Gemiddeld aantal wandelkilometers per maand: 'Elke week wandel ik ‘trainingsrondjes’ van zo’n 10 kilometer en om de twee weken loop ik een lange georganiseerde wandeltocht van zo’n 40-50 km. Geregeld verschijnt er ook een Kennedymars in de planning.'

Aantal georganiseerde tochten per jaar: 'Dat is zo rond de 24 tochten. Omdat de geplande wandeldag toch verder niet meer bruikbaar is, zijn het vaak tochten van 40-50 km.'

Wandelt omdat: 'Control-Alt-Del, met andere woorden: verstand op nul, blik op oneindig, tussen de oren helemaal niets meer en dan genieten van de natuur. Onderweg fotografeer ik leuke zaken, die dan vaak op internet komen, samen met een persoonlijk verhaal en wat ‘harde data’ (gpx/gdb/kmz). Naast de ‘kleine’ wandelingen, geeft een lange nacht-/dagtocht van 80-110 km mij ook een goed gevoel.'

Wandelt met: 'Ik ga bijna altijd alleen op stap. Onderweg maak ik nogal wat foto’s, ik loop meestal helemaal achteraan en ik wil graag rusten en opstappen wanneer het mij uitkomt. Voor een groot deel ben ik dus een ‘einzelgänger’. Gelukkig ken ik de nodige wandelaars van het Walkers4Walkers-forum en mocht ik die tegenkomen, is het heel gezellig om samen verder te gaan.'

Bernard Oude Nijhuis (rechts) tijdens een wandeltocht Bernard Oude Nijhuis (rechts) tijdens een wandeltocht

De top-5 van Bernard

1. Nacht van Gulpen - 'Deze tocht heeft elk jaar een ander route door het Limburgse land. Voor mij, geboren in Limburg, liggen daar de mooiste routes; holle, bochtige wegen, fraaie vergezichten, klim- en daaltrajecten. De eerste keer was ik bevreesd voor het ‘bloklopen’, maar achteraf viel dit erg mee. In de achterhoede - met geregeld de bezemwagen achter me - probeert iedereen elkaar binnen de tocht te houden.' Lees hier een verslag van Bernard van de Nacht van Gulpen.

2. Heuvelland4daagse - 'Ook hier zijn ieder jaar andere routes. Daarnaast is hier het credo: niks moet, alles mag. De gemoedelijkheid en de vriendelijkheid van de bevolking is een groot goed. De afstand is niet bepalend, wel het wandelen. Voel je je op een dag goed, dan ga je voor de 42 km. Voel je je de volgende dag minder, dan ga je bijvoorbeeld voor 21 km of nog minder. De route is heel goed bepijld, zodat je een routebeschrijving niet nodig hebt.' Lees hier een verslag.

3. Kampinatocht - Dit is een mooie tocht door de Kampina en de Oisterwijkse Vennen. Wat Zuid-Limburg mist, kan ik hier ophalen. Grote zandvlakten, veel dennenbossen, en stille vennetjes. Daarnaast een prima verzorging. En, niet onbelangrijk, de tocht is lekker dicht bij huis. Een verslag van deze tocht lees je hier.

4. Herfstdagtocht van sv De LAT - 'Deze tocht gaat door de omgeving van Berg en Dal en Groesbeek. Ook hier is een link naar mijn verleden. In de jaren zestig heb ik hier geregeld op zondagen gewandeld met bewoners van de St. Maartenskliniek. De omgeving is erg afwisselend. Stevige, felle klimpartijen, mooie hooggelegen heidevelden rond de Mookerheide, afgewisseld door het vlakke polderlandschap van de Ooipolder en de bossen van de St.Jansberg. Hier kun je tijdens het wandelen je hoofd helemaal leeg maken. Ook hier is een goede verzorging.' Ook van deze tocht schreef Bernard een verslag.

5. Pelgrimage Banneux - 'De zondag vóór Kerstmis, dus het kan sneeuwen, regenen of een mooi warm winterzonnetje. Er is geen verzorging, dus je moet zelf alles meenemen. Er zijn drie startplaatsen: Margraten (42km), Noorbeek (36km) en Val Dieu in België (25km). Een route staat op papier, maar is niet bepalend. Als je maar om 20.00 uur in Banneux klaarstaat om met de bus (besproken en betaald) terug naar je startplaats te worden gebracht. Via het toch zacht glooiende Limburgse land zak je af naar de scherpe uitlopers van de Ardennen. Ook hier is dus het nodige klimwerk. Onderweg loop je mee met pelgrims/wandelaars, die ieder hun eigen verhaal hebben waarom ze hier lopen. Voor mij is het een echte pelgrimage. Aan het eind van de tocht is er een kerstviering in Banneux, die op mij altijd grote indruk maakt.' Lees hier het verslag op de wandelblog van Bernard.

Wat zijn jouw favoriete wandelevenementen? Laat het ons weten via redactie@wandel.nl en wie weet sta jij binnenkort op deze pagina.

Geïnteresseerd in georganiseerde wandelevenementen?

Zoek in de Wandelagenda


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 6,99
Ledenprijs € 5,20
€ 12,50
Ledenprijs € 9,50

  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?