KWBN-Lentetocht OLAT & RWV

Evenement gewijzigd

Deze tocht is een proefactiviteit in het kader van Testen voor Toegang van de Rijksoverheid. Dat betekent dat je alleen mee kunt doen als je jezelf vooraf laat testen.

zondag 25 april 2021

Omschrijving

Op zondag 25 april organiseren wsv OLAT en de Rotterdamse Wandelsportvereniging een wandeltocht vanuit Boskant bij Sint-Oedenrode. Je kunt kiezen uit vijf afstanden: 10, 15, 20, 30 en 40 kilometer. De routes lopen grotendeels over onverhard terrein. Ze voeren je onder meer door het populierenlandschap van natuurgebied De Scheeken, langs de rivier de Dommel, door natuurgebied De Geelders met zijn loofbossen en weiden en naar het streekpark Kienhof met zijn prachtige vijvers.
De start is bij De Vriendschap in het kerkdorp Boskant. Hier ontvang je de routebeschrijving. Na afloop van de tocht ontvang je hier de sticker en stempel voor in het wandelkilometerboekje.

Start: De Vriendschap

Pastoor Teurlingsstraat 30 (Boskant), 5492 EE
SINT-OEDENRODE

Organisatie
Wsv. Ollandse Lange Afstand Tippelaars (OLAT)
www.olat.nl
dagtochten@olat.nl
06-53909953

Afstanden & starttijden

 • 10km 8:20-12:30 uur
 • 15km 8:20-12:00 uur
 • 20km 8:20-11:30 uur
 • 30km 8:00-10:00 uur
 • 40km 8:00-9:00 uur

Bereikbaarheid

  Voorzieningen

  • Onverhard Deze wandeltocht gaat grotendeels door onverhard gebied
  • Routebeschr Er is een routebeschrijving beschikbaar
  • Korting Leden van KWBN ontvangen korting op het inschrijfgeld
  • Voorinschr Voor inschrijven verplicht

  Beloningen

  • Herinnering Je ontvangt na afloop een herinnering
  • Stempel Na afloop krijg je een stempel in het Wandelkilometerboekje

  Extra informatie

  Deelname aan de KWBN Lentetocht is alléén mogelijk via online inschrijven. Klik daarvoor op de groene button ‘Direct inschrijven’ op deze pagina. Op het online inschrijfformulier kies je voor de door jou gewenste afstand en het tijdslot waarbinnen je van start wilt gaan.

  De KWBN Lentetocht is een proefactiviteit in het kader van Testen voor Toegang van de Rijksoverheid. Door mee te doen, lever je een bijdrage aan de heropening van onze samenleving en de Nederlandse (wandel)sport in het bijzonder. Voorwaarde is dat je jezelf binnen 40 uur voor aanvang van de tocht laat testen. Wat daarbij komt kijken, lees je hier.

  Tijdens de wandeltocht zijn de actuele coronamaatregelen van de Rijksoverheid en het RIVM van kracht. Dit betekent o.a. dat je overal 1,5 meter afstand moet houden, dat je regelmatig je handen moet wassen en dat je waar nodig een mondkapje draagt. Deze en andere regels vind je terug in het tochtprotocol van de organisatie.

  Voorbeschouwing KWBN Lentetocht vanuit Boskant

  De wandeltocht gaat grotendeels over onverhard terrein. De start is bij De Vriendschap in het kerkdorp Boskant. Vroeger onderdeel van Sint-Oedenrode en na een fusie van het grotere Meierijstad. Boskant ligt midden in het populierenlandschap. Van oudsher was de populier het hout waar klompen van werden gemaakt. Vroeger waren in deze omgeving dan ook veel klompenmakerijen te vinden. Nu is deze industrie bijna geheel verdwenen, maar de populier is gebleven.

  Als we Boskant verlaten, komen we al snel in het natuurgebied De Scheeken. De bodem bevat veel leem, waardoor het water niet makkelijk via de bodem wegsijpelt en het gebied erg nat is. In De Scheeken overheersen de rechte lijnen door een blokvormige verkaveling, wat broekontginning wordt genoemd. Het gebied was vroeger ‘gemengde grond’ en werd gebruikt door boerengemeenschappen uit Best, Liempde en Sint-Oedenrode. Tussen 1920 en 1935 werden veel hooilanden en hakhout-bosjes omgezet in populierenplantages.

  In De Scheeken is het populierenlandschap van de Meierij op zijn mooist. De populierenteelt heeft de bosfauna en -flora door de eeuwen bewaard. Zo zijn nu nog oerboskruiden zoals eenbes en bosanemoon veelvuldig aanwezig. Het landschapsreservaat is bijzonder rijk aan vogels en vlinders. Het gebied is authentiek kleinschalig.
  Na ongeveer 5 km bereiken we de Gasthuishoeve, waar een koffie-to-go is ingericht. De 10 km splitst zich hier af. De andere afstanden gaan achterom en bereiken de Bobbenagelseweg. Na passage van De Dommel, een regenrivier die uiteindelijk in de Maas uitkomt, nemen we even een pad langs een oude Dommelarm. Verderop splitst de 15 km zich af. De overige afstanden nemen verderop een mooi wandelpad door het Dommeldal, vlak naast De Dommel. Op een gegeven moment splitst de 20 km zich af en gaat naar de caférust D’n Toel in Olland. De 30 en 40 km vervolgen de wandeling door het buitengebied.

  Op een gegeven moment komt men in het natuurgebied De Geelders. Het leembos bestaat grotendeels uit loofbos en is rijk aan soorten. Het kleinschalige bos- en weidegebied is in dit opzicht van belang. In de bodem is veel leem aanwezig, waardoor het gebied zeer vochtig is. Soorten die in het gebied voorkomen zijn: bosanemoon, slanke sleutelbloem, dalkruid, eenbes, zwarte rapunzel, klokjesgentiaan en grote wolfsklauw. Ook is het gebied rijk aan vogelsoorten zoals de middelste bonte specht, houtsnip en wespendief.
  In het noordoosten van De Geelders bevindt zich de Beekse Waterloop die naar het noordwesten stroomt en ten noorden van Gemonde uitkomt in de Dommel. De Geelders vormt een belangrijke schakel in het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Onderweg treffen de wandelaars een wagenrust. De 30 km neemt hier en daar een routeverkorting.

  Na dit natuurgebied gaat de wandeltocht over veldwegen door een afwisselend gebied met weilanden en akkerland. Na verloop van tijd volgt een caférust bij D’n Toel in Olland, een ander kerkdorp van Sint-Oedenrode. De wandeling gaat verder over landelijke wegen en paden richting park Kienehoef in Sint-Oedenrode. Onderweg sluiten de wandelaars van de 20 en 15 km aan.

  Sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw is park Kienehoef een populaire ontmoetingsplek voor jong en oud. Het streekpark is niet alleen een lust voor het oog met zijn mooie vijvers, het biedt ook nog eens volop speelplezier voor de allerkleinsten. Met de komst van ‘De Helden van Kien’ en de mooie roeiboten is de aantrekkingskracht van het park alleen nog maar groter. Bij de Helden van Kien kan men terecht voor een koffie-to-go of een hapje. Kortom: onbezorgd genieten van het goede, Brabantse leven. Natuurlijk! Sint-Oedenrode. In het park passeren we een kinderboerderij.
  Een stukje bebouwing van Sint-Oedenrode en dan weer een pad langs de Dommel. Verderop via een pad door Rijsingen en over een grasbrug de Dommel over. De 10 km sluit aan. Hier staat een mooi ijzeren uitkijktoren. Daarna langs een uitstroom van een waterzuiveringsinstallatie. Langs landelijke weggetjes wandelen we door een oud agrarisch gebied. We geraken tot aan rand van het gebied waar in september 1944 de luchtlandingen van Operatie Market Garden plaatsvonden. Het Airborne Market Gardenpad van OLAT loopt door dit gebied.

  Bij een laatste wagenrust kunnen we gratis genieten van een kopje soep. Het laatste stuk van de wandeling loopt door natuurgebied Donderdonk. Na passeren van de Sonnemans Driehoek zijn we terug bij De Vriendschap. Hopelijk heeft iedereen genoten van de wandeltocht. Mochten de terrassen weer open zijn, dan kunnen we ouwerwets de wandeldag afsluiten.


  In de Wandel.nl webshop

  € 6,95
  Ledenprijs € 5,00
  € 6,99
  Ledenprijs € 5,20
  € 12,50
  Ledenprijs € 9,50