Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Sneeuwschoenwandelen, hoe werkt dat?

Sneeuwschoenwandelen is een toegankelijke en verrassend leuke manier om ook in de winter van de natuur te genieten. Het vraagt weinig ervaring, maar wel een goede voorbereiding. Hoe werkt het precies en waar moet je op letten?

Sneeuwschoenwandelen, Hoe Werkt Dat
Sneeuwschoenwandelen, hoe werkt dat? (Foto: © gaspr13 van Getty Images Signature)

Steeds meer wandelaars ontdekken sneeuwschoenwandelen als alternatief voor een klassieke wintervakantie. Het is wandelen, maar dan in een dik pak sneeuw — met speciaal materiaal en onder leiding van een ervaren gids. Je komt op plekken waar je anders nooit zou komen: diepe valleien, bevroren meren en stille bossen. En het mooiste? Je hebt geen ervaring nodig met bergsport of wintersport. In dit artikel leggen we uit hoe sneeuwschoenwandelen werkt, wat je nodig hebt en waarom het ook voor jou een geweldige winterervaring kan zijn.

Wat zijn sneeuwschoenen en hoe werken ze?

Sneeuwschoenen zijn brede, lichtgewicht frames die je onder je wandelschoenen bindt. Dankzij het grote oppervlak verdelen ze je gewicht over de sneeuw, waardoor je niet wegzakt. Moderne sneeuwschoenen zijn voorzien van stijgijzers aan de onderzijde voor grip op ijs en hellingen. Ook zit er vaak een 'hielverhoging' op, die je helpt bij het klimmen. Het wandelen voelt wat breder in je looppatroon, maar went snel. Met behulp van verstelbare stokken houd je balans en ontlast je je knieën.

Sneeuwschoenwandelen, Hoe Werkt Dat Wat Zijn Sneeuwschoenen En Hoe Werken Ze
Wat zijn sneeuwschoenen en hoe werken ze? (Foto: © eloisa van pixabay)
Sneeuwschoenwandelen, Hoe Werkt Dat Zo Beweeg Je Veilig In De Sneeuw
Zo beweeg je veilig in de sneeuw. (Foto: © gaspr13 van Getty Images Signature)

Zo beweeg je veilig in de sneeuw

Lopen met sneeuwschoenen is niet ingewikkeld, maar vereist wel wat aanpassing. Je loopt met iets gespreide benen en tilt je voeten iets hoger op dan normaal. Bergop gebruik je de hielverhoging en plant je je voeten stevig neer, bergaf leun je licht naar achteren voor extra controle. Bij het kruisen van hellingen of sporen geldt: volg de instructies van de gids. Een goede gids weet waar lawinegevaar is en kiest veilige routes. Ook leer je onderweg inschatten hoe diep de sneeuw is, of er ijslagen onder zitten en waar je beter niet kunt lopen.

Wat heb je nodig?

De basisuitrusting bestaat uit: sneeuwschoenen, verstelbare stokken, warme wandelschoenen (type B/C), winterkleding in lagen, handschoenen, muts, zonnebril en een kleine dagrugzak. Boek je een reis bij onze partner 360° Explore? Dan zijn sneeuwschoenen en stokken inbegrepen of te huur. Je krijgt vooraf een uitgebreide paklijst. Voor langere tochten draag je een rugzak met extra kleding, snacks, thermosfles en EHBO-setje. Een gids draagt altijd extra materiaal zoals kaarten, GPS, communicatiemiddelen en een lawinekit.

Sneeuwschoenwandelen, Hoe Werkt Dat Wat Heb Je Nodig
Wat heb je nodig? (Foto: © rustyl3599 van Getty Images)
Sneeuwschoenwandelen, Hoe Werkt Dat Waarom Een Gids Essentieel Is
Waarom een gids essentieel is. (Foto: © Gorfer van Getty Images Signature)

Waarom een gids essentieel is

Een gediplomeerde gids kent het terrein, weet risico's in te schatten en zorgt voor veiligheid. Bij 360° Explore werk je met een UIMLA International Mountain Leader die getraind is op outdoor first aid en route-inschatting. Gidsen zorgen ook voor groepsdynamiek, tempo en het aanpassen van routes bij slecht weer. Juist als beginner is dit waardevol: je kunt je concentreren op het genieten, terwijl de gids de randvoorwaarden bewaakt. In sneeuwgebieden zonder paden of markeringen is dat geen overbodige luxe.

Veelgestelde vragen

Is sneeuwschoenwandelen geschikt voor mensen zonder wintersportervaring?

Ja, zeker. De meeste deelnemers aan sneeuwschoentochten zijn wandelaars zonder ski-ervaring. Het loopgevoel is anders, maar goed te leren.

Hoeveel conditie heb ik nodig?

Een redelijke basisconditie is voldoende. Je loopt meestal 4 tot 6 uur per dag met pauzes, maar het tempo ligt laag.

Wat als het weer omslaat?

Gidsen houden het weer continu in de gaten. Bij zware sneeuwval of risico op lawines wordt de route aangepast of de tocht ingekort.