Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Het sportmedisch onderzoek voor wandelaars: is dat nodig?

Wil je beginnen met wandelen of heb je een groot wandeldoel voor ogen? Wist je dat het verstandig kan zijn om in bepaalde situaties een sportmedisch onderzoek te laten doen? Wandel.nl zet de feiten voor je op een rijtje.

Medisch wandel onderzoek

Wat is een sportmedisch onderzoek?

Bij een sportmedisch onderzoek voert een sportarts diverse tests uit om je algehele gezondheid en belastbaarheid in kaart te brengen. Hieruit kan de arts afleiden hoe fit je bent en of je (meer) kunt gaan sporten. In uitzonderlijke gevallen kunnen ook chronische aandoeningen aan het licht komen. Het onderzoek bestaat uit een vragenlijst en een kort lichamelijk onderzoek. De vragenlijst bestaat uit verschillende thema’s en geeft de sportarts inzicht in jouw levenswijze. Sport je al, welke sport doe je, hoe intensief sport je, wat zijn je doelen, hoeveel uur besteed je aan je sport en hoe ziet jouw week eruit?

Uitslag sporttest

Bij het lichamelijk onderzoek wordt gekeken naar lengte, gewicht, vetpercentage en bloeddruk en krijg je een ogentest, kleurentest, urinetest en een orthopedisch onderzoek, waarbij gekeken wordt naar je gewrichten en manier van bewegen. Je kunt het onderzoek laten uitbreiden met een bloedonderzoek (hemoglobine en cholesterol), longfunctie, inspanningstest en een hartfilmpje (rust-ECG). Intensieve sporters kunnen daarnaast ook kiezen voor een maximale inspanningstest met ECG-controle en voor het bepalen van de anaerobe drempel (handig als je intervaltrainingen wilt doen) kan nog een ademgasanalyse worden toegevoegd. Dit is vooral van toegevoegde waarde voor wie de trainingszones inzichtelijk wil hebben en aan wedstrijdsport doet.

Een sportmedisch onderzoek wordt door een aantal zorgverzekeraars (deels) vergoed. Het is aan te raden even naar de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar te kijken.

Bloeddruk meten

Voor wie?

Een sportmedisch onderzoek wordt vooral aangeraden aan mensen vanaf 30 jaar die beginnen met sporten en een slechte conditie hebben, mensen die intensiever en zwaarder willen gaan sporten om een doel te halen, of voor wie een ziekte heeft en wil gaan sporten. Wie familie met hart- en vaatziekten heeft of zelf last heeft van druk op de borst, hartkloppingen en duizeligheid tijdens inspanning doet er verstandig aan zich te laten onderzoeken. Ook als je een ongewone vermoeidheid ervaart, minder snel herstelt na een inspanning of een afname van je prestatievermogen ervaart zonder trainingsafname, neem je beter het zekere voor het onzekere. Mocht er onverhoopt iets aan de hand zijn dan kan met tijdig ingrijpen erger voorkomen worden. Bij het beoefenen van een aantal sporten, zoals duiken en motorsport, of voor sommige opleidingen is een sportmedisch advies zelfs verplicht.

Waar?

Een sportmedisch onderzoek kan je laten uitvoeren bij een sportarts die verbonden is aan een sportmedische instelling. Hiervoor kun je rechtstreeks contact opnemen met de instelling. Je hebt geen doorverwijzing van de huisarts nodig.

Wandelend stel

Wat kun je met de uitkomsten van je onderzoek?

Het kan nooit kwaad om een sportmedisch onderzoek te laten doen. Het geeft je inzicht in je fysieke gesteldheid en bovendien is het niet alleen leuk maar ook nuttig om te weten waar je staat. Ook als je last hebt van beginnende pijntjes kun je middels het onderzoek laten onderzoeken waar dat vandaan komt en kan erger, zoals een chronische blessure, voorkomen worden.
Op basis van de uitkomsten van je onderzoek kan de sportarts of de sportorganisatie waar je bent aangesloten een sportschema op maat maken. Heel nuttig als je je wandelafstanden wilt gaan vergroten, je wandeltempo wilt gaan opvoeren of voor dat grote wandeldoel waarvoor je aan het trainen bent.

Evenementen in het buitenland

Wie deelneemt aan evenementen in het buitenland doet er ook goed aan om zich te laten informeren en de algemene voorwaarden voor deelname aan het evenement door te nemen. In een aantal landen is het overleggen van een gezondheidsverklaring verplicht. Een sportmedisch onderzoek ligt hier aan ten grondslag. De sportarts zal dan een medische verklaring moeten ondertekenen.