Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Ameland: Hollumerduinen en Lange duinen

Gebied / Regio
Ameland
Karakteristiek
Duinen
Afstand
9.3km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Voor wie rust en natuur zoekt, is Ameland de ideale bestemming. De unieke duingebieden en uitgestrekte stranden vormen een prachtig decor voor wandeltochten. Het boswachterspad Hollumerduinen en Lange Duinen is een absolute aanrader voor een avontuurlijke ontdekkingstocht.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Vuurtoren
Straat
Oranjeweg
Postcode
9161 CC
Plaats
Hollum
Wandelroute Ameland Foto Anja Brouwer (3)
Wandelroute Hollumerduinen en Langeduinen Ameland (Foto: © Anja Brouwer Fotografie)

De wandelroute Hollumerduinen en Lange duinen is 9,3 km en neemt je mee op een ontdekkingstocht langs de rijke natuurlijke en historische bezienswaardigheden van Ameland. Je wandelt door diverse landschappen, zoals droge duinen, natte duinvalleien en langs het strand. Onderweg kun je verschillende vogelsoorten spotten en genieten van het prachtige uitzicht vanaf de Engelsmanduin.

Wandelen in de duinen van Ameland, vuurtoren en blauwe lucht op achtergrond
Vuurtoren op Ameland (Foto: © Ylanite Koppens, Pexels)

De vuurtoren van Ameland

De wandeling begint bij de Oranjeweg in Hollum, waarna je al snel koers zet richting de iconische vuurtoren van Ameland. Deze imposante verschijning is in 1880 gebouwd en is maar liefst 55 meter hoog. Sinds 2005 is de vuurtoren niet meer bemand door de kustwacht en is het getransformeerd tot een expositieruimte, open voor publiek. Vanaf de top van de vuurtoren geniet je van een panoramisch uitzicht over de prachtige omgeving. 

Engelsmanduin

Vervolg je tocht door het prachtige duingebied en ontdek Het Engelsmanduin, een intrigerend overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog. Deze duin is vernoemd naar de Engelse krijgsgevangenen die tijdens de oorlog gedwongen werden om hier te werken aan verdedigingswerken. Het Engelsmanduin diende als onderdeel van de Atlantikwall, een verdedigingslinie die door de Duitse bezetters werd gebouwd langs de kust van Europa.

Wandelroute Ameland Foto Anja Brouwer
Vogelkijkhut Ameland (Foto: © Anja Brouwer Fotografie)

Het Groene Strand

Via een schilderachtige route langs een vogelkijkhut, loop je verder naar het unieke Groene Strand. Dit natuurwonder is het resultaat van een boeiende natuurlijke ontwikkeling. Eind jaren 90 ontstond er door veranderende stromingen een zandhaak in de Noordzee. Het langzaam stromende water binnen deze zandhaak zette geleidelijk slib af, wat resulteerde in de groei van zeekraal. De begroeiing verspreidde zich snel, waardoor kleine duinen ontstonden en de vegetatie diverser werd. Uiteindelijk transformeerde het gebied tot het Groene Strand.

Uitgestrekte zandstrand

Het laatste deel van de wandeling voert je over het uitgestrekte zandstrand, waar je kunt genieten van de rust en weidsheid van de kustlijn. Bij helder weer zie je zelfs de contouren van Terschelling in de verte. Na afloop van de wandeltocht kun je lekker uitstrijken bij Beachclub The Sunset voor een welverdiend drankje.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over de wandelroute Hollumerduinen en Lange duinen? Haal dan bij VVV Ameland een uitgebreide wandelgids, met deze en vele andere mooie routes op het eiland. 

Bekijk de wandelgids

Help ons mee

Heb jij de wandelroute Hollumerduinen en Lange duinen gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.