Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Liever de Elfstedentocht wandelen

Het Elfstedenpad brengt je wandelend langs alle elf de Friese steden.

Elfstedenpad
Infobord van het Elfstedenpad, foto: Johan Vellinga

De kans op een Elfstedentocht is niet gigantisch groot. Toch het rondje maken? Je kunt de tweehonderd kilometer lange route afleggen per fiets, boot - of zelfs zwemmend, zoals Olympisch kampioen Maarten van der Weijden dat een paar jaar geleden flikte. Of het allerleukst: te voet.

Idyllische stadjes

Met de wandelschoenen aan en de rugzak om kun je genieten van de prachtige, rustieke Friese landschappen en de idyllische stadjes met hun talrijke bezienswaardigheden. Die weelde ontgaat de deelnemer aan de Elfstedentocht op de schaats. In magazine Wandel.nl lees je nu het eerste deel van het Elfstedenpad.

Het centrum van IJlst
Het centrum van IJlst, foto: Johan Vellinga

Friese doorloper

Na Leeuwarden en Sneek kom je in IJlst waar Jan Jarigs Nooitgedacht in 1865 de eerste schaatsen ging maken: de Friese doorloper, ook wel houtje of botje genoemd. Hij bond simpelweg een ijzer onder een schoen en stuurde enkele enthousiaste proefkonijnen de bevroren rivier De Geeuw op. Dat leidde uiteindelijk tot de eerste Elfstedentocht in 1909. De voormalige schaatsenfabriek is nu een museum met traditionele schaatsen, gereedschap en houten speelgoed.

In 1942 was Sietze de Groot de laatste schaatser die een Elfstedentocht op houtjes won. Die exemplaren zijn te bewonderen in het 1e Friesche Schaatsmuseum in Hindeloopen, een andere Friese Elfstedenstad. Hoe historisch of nostalgisch dan ook, de absolute trekpleister in de knusse zolderruimte van museumeigenaar Gauke Bootsma is een heus lichaamsdeel onder een glazen stolp in een vitrine.

Rechterteen

Het betreft een rechterteen van de Drentse marathonschaatser Tinus Udding. Na de barre Elfstedentocht van 1963 moest deze in bevroren toestand worden geamputeerd om erger te voorkomen. Mocht je zelf nog goed ter been zijn en Hindeloopen aandoen, besef dan hoe mooi het is om de Elfstedentocht ook onder draaglijkere weersgesteldheden te kunnen afleggen.

De oude schaatsenfabriek
De oude schaatsenfabriek in IJlst, foto: Johan Vellinga

Bestel de gids van het Elfstedenpad