Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De ’s-Gravenlandse Buitenplaatsen volgens boswachter Hanne

In magazine Wandel.nl neemt boswachter Hanne Tersmette van Natuurmonumenten je mee op ontdekkingsreis door de natuur in Nederland. Dit keer vertelt zij over haar ervaringen met de ’s-Gravenlandse Buitenplaatsen.

Buitenplaats Boekesteyn
Buitenplaats Boekesteyn

Toen Hanne Tersmette in de Gooi en Vechtstreek boswachter werd en de ’s Gravelandse Buitenplaatsen onder haar beheer kreeg, liet ze deze parkbossen in eerste instantie links liggen. Hier legt ze uit hoe ze de Engelse landschapstuinen uiteindelijk toch in haar hart heeft toegelaten. 

Hanne’s eerste indruk van de ’s Gravelandse Buitenplaatsen was dat zij er als boswachter niet zoveel te zoeken had. ‘Geef mij maar het Naardermeer. Dat is natuur en daar moet de boswachter zijn. Maar als boswachter moet je natuurlijk voor ál je gebieden goed zorgen, en zo kwam ik toch steeds vaker op de buitenplaatsen. Imponerende landhuizen met bijbehorende tuinen, of beter gezegd: parkbossen. Ontworpen op de tekentafel en aangepast aan de laatste mode, dus tuinarchitectuur van de bovenste plank.’

Ontdek de ’s-Gravenlandse Buitenplaatsen

Dat er te midden van die architectuur geen natuur te vinden is, daar is Hanne inmiddels van teruggekomen. Er blijkt genoeg te ontdekken bij deze cultuurhistorische buitenplaatsen uit de Gouden Eeuw. Een aanrader is de wandelroute ’s-Gravenlandse Buitenplaatsen (17 km) van Natuurmonumenten, langs de acht buitenplaatsen Boekesteyn, Schaep en Burgh, Bantam, Hilverbeek, Spanderswoud, Land en Bosch, Jagtlust en Gooilust.