Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Mooie wandelroutes in de duinen bij Beverwijk

In Magazine wandel.nl nummer 1-2022 wandelden we met Olga Commandeur door de duinen bij Beverwijk. Welke mooie routes liggen er in deze omgeving? We geven je graag een paar tips.

Olga Commandeur in de duinen bij Beverwijk
Olga Commandeur in de duinen bij Beverwijk, foto: Joyce Bongers

Van de Rellen naar de Vlotter

Vanuit Heemskerk, vlakbij Beverwijk, kun je een wandelroute van 15 kilometer lopen. Deze route gaat naar de vroegere duinrellen. Dit waren duinbeken die op het strand uitkwamen. Dit gebied was vroeger een zeedorpenlandschap. Bewoners gebruikten het gebied onder meer voor de aanleg van aardappelveldjes en om hun vee te laten grazen. Tegenwoordig wordt het gebied begraasd door Schotse hooglanders. De route is te starten vanaf meerdere duiningangen en is gemarkeerd via paaltjes met een oranje driehoek. 

Meer info over deze route 

Van de eiken en de beren

Deze kortere wandelroute van iets meer dan 3 kilometer brengt je door de duinen en door bos. Je ziet hier goed hoe de wind en het water het landschap hebben gevormd. Het heeft voor een afwisseling tussen open vlakten en besloten bossen gezorgd. De route start vanaf de ingang Oudendijk aan de westkant van Heemkerk. Volg de paaltjes met een groene driehoek.

Meer info over deze route 

Wandelroutes vanuit Wijk aan Zee

Vanuit Beverwijk ben je zo in Wijk aan Zee. Dit is een goed startpunt van een wandeling door de duinen. Wijk aan Zee is het startpunt van zes wandelroutes, die onderdeel zijn van het Wandelnetwerk Noord-Holland. De routes hebben een lengte tussen de 1 en 7 kilometer. De routes gaan onder meer langs de plaats waar in de negentiende eeuw het eerste Badhotel werd gebouwd en langs de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog. Je wandelt op de routes vooral over zandpaden door de duinen.

Meer info over deze route 

  

/beverwijk

Buitenplaatsroute Beverwijk

Niet alleen in de duinen, ook in Beverwijk zelf kun je prima wandelen. Bijvoorbeeld op de 9 kilometer lange Buitenplaatsroute. Je wandelt langs statige zomerverblijven die luisteren naar namen als Scheybeek en Beeckzangh. Ook loop je over één van de weinige overgebleven lunetten. Lunetten zijn kleine vestingwerken in de vorm van een halve maan. Achter een muur met schietgaten konden vijanden onder vuur worden genomen. De lunetten bij Beverwijk zijn in 1799 aangelegd.

Meer info over deze route 

Wil je het interview met Olga Commandeur lezen?

Magazine wandel.nl is te bestellen in onze webshop. Wil je vier keer per jaar volop wandelinspiratie in je brievenbus ontvangen? Neem dan een abonnement op Magazine wandel.nl. 

Meer informatie over Magazine wandel.nl