Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Wandeljuweeltjes bij onze zuiderburen: tips

In het zuiden van België valt heel veel moois te ontdekken. Wandel.nl geeft je een selectie van drie gebieden mét een leuke plaats, comfortabele overnachtingsplek en natuurlijk een wandelroute.

Wandelaars genieten van uitzicht in de natuur
Wandelen in de Ardennen, foto: WBT - Olivier Bourgi
Wandelen in de Ardennen, foto: WBT - Olivier Bourgi

Tip 1: De échte Ardennen

De Belgische Ardennen zoals je je die waarschijnlijk voorstelt: je struint over beboste heuvels, in een dal ga je op een steen of stuk hout zitten, je staart naar het stromende rivierwater. Af en toe leg je je hoofd in je nek om stoere rotspartijen te bewonderen die boven je uittorenen.

Zo’n plek vind je aan de Ourthe-rivier in de omgeving van La Roche-en-Ardenne. Het stadje is in trek voor een bezoek aan het kasteel en om de gezelligheid van winkels, restaurants en cafés. In La Roche en omgeving kan je blijven wandelen, zoveel natuur én zoveel routes zijn er. Een van de absolute aanraders is die vanuit Nadrin naar de rotspunt van Hérou. De tocht leidt je naar de top van de bijna loodrechte rotswand. Je hebt een waanzinnig uitzicht: je ziet niets dan beboste heuvels en in de diepte de Ourthe-rivier.

Bezoeken:

La Roche-en-Ardenne

Wandelroute:

Rondom het meer van Nisramont en langs de Ourthe-rivier, 15 km

Blijven slapen:

Les Cabanes de Rensiwez biedt bijzondere houten huisjes waarvan sommige een boomhut zijn en enkele privé sauna of hout gestookte jacuzzi hebben.

Tip 2: Puur natuur in de Viroinval

Ten zuiden van Dinant en tegen de grens met Frankrijk ligt een puur pareltje van een wandelgebied. De Viroinval lijkt een beetje verborgen omdat er nooit veel menselijke activiteit is geweest. De bijzondere samenstelling van de kalksteenbodem laat zeldzame wilde orchideeën groeien. Daar komen zeldzame vlinders op af.

Espace Chimay, foto: Auberge de Poteaupré Espace Chimay
Espace Chimay, foto: Auberge de Poteaupré Espace Chimay

Ook zorgt deze bijzondere bodem voor een apart geologisch fenomeen: de Fondry des Chiens. In een heuvel is een flink ‘zinkgat’ ontstaan met ongeveer de meting van een voetbalveld. De kalksteenformaties bleven over terwijl de grond verdween. Als je er in afdaalt, wandel je tussen rotsblokken, spelonken en kloven. Deze Fondry des Chiens ligt in de omgeving van Chimay. Deze plaats ken je misschien van het beroemde trappistenbier. Je kan het kasteeltje met een prachtig gerestaureerd theater en het Chimay-proeflokaal bezoeken.

Bezoeken:

Chimay

Wandeling:

In de Viroinval naar de Fondry des Chiens – 10 km

Blijven slapen:

Domaine Saint Roch. Zowel voor 2 personen (slapen in een transparante bol op een schiereilandje) tot groepsaccommodatie als je met meer mensen op stap gaat.

Bouillon, foto: WBT - SPRL Cernix-Pierre Pauquay
Bouillon, foto: WBT - SPRL Cernix-Pierre Pauquay

Tip 3: Wandelen langs de lussen van de Semois

Een idyllisch en tegelijkertijd ruig deel van de Ardennen vind je in de omgeving van Bouillon. De Semois-rivier maakt mooie slingerbewegingen in het landschap. Sommige heuvels en plaatsjes als Frahan liggen in een bijna volledige lus van de rivier.

Mooie plekjes zijn er te over. Bouillon is met zijn stoere burcht en gezelligheid een aanrader als uitstapje. Voor wandelaars zijn er heel veel opties. Een bijzondere route is de Laddertjeswandeling. De steilste stukken via rotsen overbrug je inderdaad met een laddertje. De tocht is met vijf kilometer niet lang, maar is wel intensief. Een extra reden om regelmatig een pauze in te lassen en van het uitzicht te genieten.

Bezoeken:

Bouillon

Wandelroute:

Laddertjeswandeling (Les Echelles) bij Rochehaut – 5 km en de panoramawandeling van 11 km.

Blijven slapen:

Auberge de Rochehaut heeft diverse accommodatietypen, van hotel tot vakantiehuis. Ook zijn er verschillende restaurants voor een heerlijk maal.

Praktische informatie

De genoemde wandelroutes vind je op de website van VisitWallonia. Alle wandelroutes zijn ondersteund door Cirkwi. Dit platform voor onder andere toeristische routes zorgt dat je alle informatie, zoals de afstand, hebt en kan downloaden als pdf of gpx. Ook de Cirkwi-app bevat alle routes.

Wandeljuweeltjes bij onze zuiderburen: tips
Wandeljuweeltjes bij onze zuiderburen: tips