Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Vlaanderen: da’s wandelen én genieten!

Vlaanderen heeft volop wandelplezier te bieden: van pitte lange afstandsroutes voor wandelaars die op zoek zijn naar uitdaging tot kortere routes waarop je gezellig kunt kuieren. Wandel.nl geeft je inspiratie.

De prachtige natuur en Vlaanderen zelf

Wandelen in Vlaanderen is zoveel meer dan je verplaatsen van punt A naar punt B. Het is op ontdekking gaan in prachtige natuur, kunst ervaren als nooit tevoren, gezellig kuieren en een goed excuus om naderhand eens lekker te genieten van een streekbiertje of een streekgerecht. Op deze pagina lees je meer over de wandelmogelijkheden in dit deel van België.

Update oktober 2020: Op dit moment gelden er vanwege de coronacrisis reisbeperkingen. Dit artikel is bedoeld om je alvast te inspireren, voor als reizen weer mogelijk is. Zet Vlaanderen dus alvast op je lijstje van bestemmingen voor een mooie wandelvakantie. 

Wandelaar kijken naar route op de wandelkaart

Eindeloos wandelplezier op de Grote Route-paden

Als je graag lange afstanden wandelt, dan heeft Vlaanderen je heel veel te bieden. In Vlaanderen liggen maar liefst 27 GR’s (Grote Routes). Je vindt ze in alle vormen, afstanden en moeilijkheidsgraden.

De bekendste route is de GR129 Dwars door België. Deze pittige route brengt je in 573 kilometer van Brugge naar Aarlen. Ook de GR 128 (de Vlaanderenroute) is een aanrader. Je loopt van het Franse Witzand tot aan het Duitse Aken en gaat van west naar oost door Vlaanderen. Onderweg kom je langs gevarieerde natuur, maar ook langs cultureel erfgoed. Wandel je graag langs het strand? Dan is er de GR 5A Kustroute, die van Wenduine naar De Panne gaat. Je wandelt langs zee, door de duinen en natuurgebieden en langs bezienswaardigheden aan de Vlaamse kust.

Meer informatie

Op kunsttrip door het Haspengouwse landschap

Haspengouwen staat bekend om het glooiende landschap, de vele fruitbomen, de vele kastelen en abdijen, maar ook om bijzondere kunst. In Borgloon wandel je langs een interessante mix van architectuur, kunst en het groene Haspengouwse landschap.

Kunsttrip door het Haspengouwse landschap

Het artistieke project Pit van Z33 laat je zien dat kunst niet alleen in musea te zien is, maar ook in de buitenlucht. Je wandelt bijvoorbeeld langs een kerk waar je dwars doorheen kunt kijken. Of door een houten kloostergang, die zich meters boven de grond bevindt. In het gebied liggen diverse wandelroutes, waarop je je fantasie de vrije loop kunt laten.

Meer informatie
Nationaal Park Hoge Kempen
Nationaal Park Hoge Kempen

Into the Wild op 5 langeafstandswandelingen

In Vlaanderen liggen langeafstandswandelingen met ieder hun eigen thema en karakter. In de Vlaamse provincie Limburg heb je de keuze uit vier meerdaagse wandelroutes, die voor het grootste deel over onverharde paden gaan.

Zo ligt er een 72 kilometer lange route door Nationaal Park Hoge Kempen, een absolute aanrader voor natuurliefhebbers.

Of ga op avontuur op de GR5, het Grote Routepad dat de Noordzee met de Middellandse Zee verbindt en dwars door Vlaanderen gaat. Ben jij een wielerliefhebber? De streek-GR Vlaamse Ardennen van 154 kilometer brengt je langs de mystiek van de Ronde van Vlaanderen. Wandel door plaatsen waar wielergeschiedenis werd geschreven en bedwing net als de wielrenners bekende heuvels als de Koppenberg. Groot voordeel: als wandelaar heb je op de top de tijd om te genieten van de prachtige uitzichten.

The Western Front Way is een bijzondere uitdaging als je meer wilt weten over de Eerste Wereldoorlog. Deze route start in Nieuwpoort en gaat langs de hele frontlijn. Je wandelt langs militaire begraafplaatsen, loopgraven en oorlogsmonumenten. Ook prachtige steden die tijdens de oorlog zijn verwoest en later weer zijn opgebouwd, liggen op deze route.

Meer informatie

Op zoek naar meer inspiratie?

Dit is slechts een greep uit de vele wandelmogelijkheden die Vlaanderen te bieden heeft. Ben je op zoek naar meer informatie en inspiratie? Klik dan op onderstaande button.

Meer informatie over wandelen in Vlaanderen