Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Veelzijdig Oostenrijk

De uiteenlopende, bijzondere landschappen en een uitgebreid netwerk van paden, zijn slechts twee redenen waarom wandelen in Oostenrijk zo fijn is. Wandel.nl zet tien redenen op een rij waarom Oostenrijk de perfecte wandelbestemming is.

Veelzijdig Oostenrijk - Foto: Peter Burgstaller
Foto: Peter Burgstaller

Dit artikel kwam in samenwerking met Toeristenburo Oostenrijk tot stand.

Tien redenen waarom Oostenrijk de perfecte wandelbestemming is:

1. De diversiteit van het land op een relatief kleine oppervlakte

Van glooiende heuvels en lieflijke hellingen tot ruige bergen en gletsjers. Ondanks dat Oostenrijk niet heel groot is, heeft het land een uitgebreid aanbod op het gebied van unieke landschappen. 
 

2. Een uitgebreid netwerk van gemarkeerde wandelpaden

De markering van de wandelpaden in de Oostenrijkse Alpen is duidelijk en uniform in alle regio´s. Vrijwel overal zijn rood-witte markeerpunten geverfd op bomen of stenen. Ook zijn er wegwijzers te vinden op kruispunten die de richting, wandeltijd en soms zelfs moeilijkheidsgraad van de tocht aangeven.

CR | Afbeelding 1 | Veelzijdig Oostenrijk

3. De mooiste en meest mondaine hutten

Op nagenoeg alle gemarkeerde wandelroutes in Oostenrijk zal je vroeg of laat één van de vele berghutten tegenkomen. Deze hutten bieden de authentieke Oostenrijkse keuken en basisfaciliteiten voor tijdens je langeafstandswandeling of huttentocht. Het zijn vaak familiebedrijven en deze gezellige hutten maken het je makkelijk om even bij te komen en lekker te ontspannen.

4. Culinair genot

In de berghutten wordt je vaak getrakteerd op huisgemaakte Oostenrijkse kost, regionale specialiteiten en soms zelfs lokale producten die rechtstreeks, dagvers op je bord belanden. Koude gerechten zoals Brettljause zijn beroemd, net zoals andere broodmaaltijden met diverse soorten spreads en kaas- en vleessoorten. Maar ook warme gerechten zoals de Wiener Schnitzel, Schweinsbraten, Käsespätzle of Kaiserschmarren zijn heerlijk

5. Moderne gondels en stoeltjesliften

De meeste regio´s beschikken over gondels of stoeltjesliften die je hoog de bergen in brengen. Op deze manier is het voor alle soorten wandelaars mogelijk om de mooie panoramische routes en meest bijzondere uitkijkplatformen te bereiken, zonder uren te voet af te moeten leggen om daar te komen.

6. Kindvriendelijk

Er zijn veel wandelroutes in Oostenrijk die erg geschikt zijn voor de hele familie. Er zijn avontuurlijke wandeltochten met interactieve stations, educatieve wandelpaden en zelfs hikingroutes die met een kinderwagen afgelegd kunnen worden. Daar komt bij dat Oostenrijk diverse speciale accommodaties heeft voor families, zoals kinderhotels of vakantieboerderijen.

7. Beschermd natuurgebied

Ongeveer 27% van de oppervlakte van Oostenrijk is beschermd gebied. Er zijn 6 nationale parken, 47 natuurparken, 7 biosferenparken en nog veel meer beschermde natuurgebieden die er op gericht zijn de unieke dier- en plantsoorten, culturele landschappen en de traditionele manier van leven te beschermen.

Beschermd natuurgebied  - Foto: Peter Burgstaller
Foto: Peter Burgstaller

Maatregelen die hiervoor genomen worden zijn onder andere de mogelijkheden tot autovrije vakanties, gebruik van elektrische voertuigen, duurzame energie en biologische landbouw. De Oostenrijkse Nationale Parken bieden ook speciale lesprogramma´s aan voor bezoekers.

8. Wandelen is met Oostenrijk verweven

Wandelen in Oostenrijk is een oude traditie en een geliefde activiteit in de vrije tijd van de Oostenrijkers. Er zijn veel wandeldorpen in de Oostenrijkse Alpen die zich volledig op wandelen en hiken hebben toegelegd.

9. Combinatie van natuur en cultuur

Er zijn diverse plaatsen in Oostenrijk waar cultuur en natuur hand in hand gaan. Het beste voorbeeld is waarschijnlijk Innsbruck, de hoofdstad van de Alpen. Salzburg, de stad van de muziek, is ook een perfect startpunt voor een wandelvakantie in de omliggende bergen.

Mensen in de bergen genieten hurkend van het uitzicht - Foto: Peter Podpera
Foto: Peter Podpera

10. Wandelen is hier meer dan alleen wandelen

Oostenrijk biedt een enorme variëteit aan wandelmogelijkheden en thematochten. Maak een tocht naar een van de vele bergtoppen, wandel van heuvel naar heuvel, volg een langeafstandswandeling of geniet van een makkelijke, recreatieve wandeldag. Dit maakt allemaal deel uit van de Oostenrijkse wandelbeleving!

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over wandelen in Oostenrijk op www.austria.info