Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

8x wandelen in het Teutoburgerwoud

Het Teutoburgerwoud is een afwisselende wandelregio in Duitsland. Op deze acht wandelroutes kun je kennis maken met de natuur, maar ook met de rijke geschiedenis.

Molen
© Stadt Detmold

Wandel.nl in samenwerking met Teutoburger Wald Tourismus

Net over de grens in Duitsland ligt het Teutoburgerwoud. Bekend om zijn soms ruige natuur, bijzondere rotsformaties, maar ook uitgestrekte landschappen en glooiende dalen. Ook kent het Teutoburgerwoud een rijke geschiedenis. Met deze routes maak je op acht unieke manieren kennis met een fascinerende wandelregio.

 

1. Langs historische vakwerkgebouwen

Deze acht kilometer lange rondweg ‘Van vakwerk naar vakwerk’ brengt je langs historische vakwerkgebouwen en een aantal bijzondere bezienswaardigheden. De wandeling begint in het oude centrum van Detmold, waar je niet om het openluchtmuseum heen kunt. Ruim 100 historische gebouwen vormen samen een uniek interactief museum.

Kunst
© Falko Sieker

2. Door het veen

De Pivitker Wasserweg is een must voor alle natuurliefhebbers! Deze ruim vijf kilometer lange rondweg werd vorig jaar door de Duitse Wandelbond terecht uitgeroepen tot “kwaliteitsroute”. De route brengt je in een achtvorm langs de mooiste beekjes en meren. Vanaf het beschermd natuurgebied Donoper Teich wandel je langs drie mooie stuwmeren; de gelijknamige Donoper Teich, het Hasselbach-stuwmeer en de Krebsteich. Onderweg vind je ook de “Blauer See”, een meer dat bekend staat om zijn kristalheldere water, en de “Eisenquelle” (ijzerbron), die juist een roestige kleur heeft. De Pivitker Wasserweek loopt door een eeuwenoud veengebied, waar bijzondere, deels bedreigde planten- en diersoorten leven.

3. Over oude handelswegen

Een van de bekendste en oudste wandelroutes van het Teutoburgerwoud is de 72 km lange Hansaweg. De route verbindt de oude Hanzesteden Herford, Lemgo en rattenvangersstad Hamelen.

De Hansaweg laat je niet alleen kennismaken met de geschiedenis van de regio, maar biedt onderweg ook de mooiste uitzichten. Bijvoorbeeld vanaf de Steinberg bij Dörentrup, met 395 meter het hoogste punt van de route.  

Routebordje
© Touristikzentrum Westliches Weserbergland
Groepje speelt bij een watertje
© Tourist Information Paderborn

4. Langs 200 bronnen

De PaderWanderung neemt je mee langs de kortste rivier van Duitsland: de Pader. Deze 12 kilometer lange wandelroute start in het westelijke brongebied, midden in de bruisende stad Paderborn, en brengt je naar Schloß Neuhaus, waar de Pader uitmondt in de Lippe. Onderweg passeer je maar liefst 200 bronnen en een aantal natuurgebieden en parken. Het is zeker de moeite waard om te pauzeren in de Fischteiche, een recreatiegebied dat bestaat uit zes meren waar je o.a. kunt wandelen, klimmen, midgetgolfen en lekker eten. De route eindigt in Schloß Neuhaus, waar het gelijknamige vorstenverblijf met de sprookjesachtige barokke tuin zeker een bezoek waard is.

5. Met acht caleidoscopen

Met de Kaleidoscopweg laat het stadje Bad Driburg je op een wel heel bijzondere manier kennismaken met de oude traditie van de glasproductie.

Onderweg vind je acht caleidoscopen die je de omgeving op hun eigen manier laten zien. De Duitse wandelbond heeft deze route terecht als ‘kwaliteitsroute’ gecertificeerd.

Duo kijkt door een grote verrekijker
© Sylvie Thormann, Bad Driburger Touristik GmbH
Wandelaars langs een beekje
© Reinhard Rohlf, Touristikzentrale Paderborner Land e.V.

6. Langs heldere beken

De Fünf-Bäche-Weg (vijf-beken-route) is een heerlijk wandelavontuur in het Paderborner Land, een deelregio van het Teutoburgerwoud. Deze route volgt de vijf beken de Golmeke, de Nette, de Lühlingsbach, de Murmecke en de Aabach. Je start in het centrum van het Bad Wünnenberg en wandelt via een prachtig ongerept landschap naar de rand van het Sauerland. Onderweg kun je ver uitkijken over het uitgestrekte landschap en vind je allerlei bezienswaardige stops. Bijvoorbeeld de Aabach-stuwdam, een echte aanrader! Dankzij de ongerepte natuur vormt deze omgeving een aantrekkelijk leefgebied voor zwarte ooievaars. Als je geluk hebt kom je er een tegen!

7. Via inspirerende kunstwerken

De vrije natuur rondom het plaatsje Nieheim gold voor veel internationale kunstenaars lange tijd als inspiratiebron. Voor actieve kunstliefhebbers is het Nieheimer Kunstpfad dan ook een must.

De tien kilometer lange rondweg brengt je via het weide landschap en mooie bossen langs verschillende kunstwerken. Tip: pauzeren in de reusachtige schommelwieg.

Duo met violen kunstwerken
© Themenmanagement Wandern Teutoburger Wald, Frank Grawe
Vrouw met thermoskan
© Teutoburger Wald Tourismus, Torben Conrad

8. Vol vitaliteit

Wandelen is gezond. Maar de verschillende routes van de VitalWanderWelt, zoals de Wanderweg Klunsberg, rondom het geneeskrachtige stadje Nieheim geven je gezondheid echt een flinke boost: je wandelt op eigen tempo langs verschillende ‘fit-spots’ met tips over bewegen, ontspannen en voeding. Tegelijkertijd geniet je van de zuivere lucht de ongerepte omgeving.

Ook zin om te wandelen in het Teutoburgerwoud? Klik dan op onderstaande button voor meer informatie over deze wandelregio; hier kun je ook een gratis brochure bestellen of downloaden.

Meer info over het Teutoburgerwoud