Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Saksen: ideale balans tussen natuur en cultuur

Wil jij mooie wandelingen maken in Saksen en meer van de natuur en cultuur in dit gebied in Duitsland ontdekken? Wandel.nl heeft een aantal langeafstandsroutes voor je uitgezocht die ook erg mooi zijn om in de winter te wandelen.

Saksen

Zoek je de perfecte balans tussen natuur en iets te beleven onderweg? Dan is Saksen voor jou de juiste bestemming. Wandelen door bossen, bergen, natuurgebieden, langs rivieren of door wijngebieden. Onderweg kom je vele historische stadjes en bezienswaardigheden tegen. Ook topsteden als Dresden en Leipzig zijn een ommetje waard. In Saksen kan je kiezen uit honderden wandelroutes. Hieronder worden enkele langeafstandsroutes voorgesteld. In veel gevallen kun je ook gebruik maken van een bagageservice; je tassen worden dan van adres naar adres gebracht. 

Malerweg - 'Begeisterung' in nationaal park

De Malerweg in het nationale park Sächsische Schweiz heeft een bijzondere oorsprong. Van oudsher raken kunstschilders geïnspireerd door de natuurwonderen in het Elbsandsteingebirge. In hun voetsporen is de Malerweg (115 km) uitgezet. Het wordt je meteen duidelijk waarom de bossen, ruige kloven en rotsformaties visueel overweldigen. Je passeert ook de Brug van Bastei, de Vesting Königstein en de stadjes Pirna en Bad Schandau.

Meer informatie
Malerweg In Nationaal Park
Malerweg In Nationaal Park (Foto: Tourismusverband Sachsische Schweiz)
Meissen aan de Saksische wijnwandelweg
Meissen aan de Saksische wijnwandelweg (Foto: Rainer Weisflog)

Saksische wijnwandelweg - Smaakmaker langs de Elbe

Vanwege de mooie zomers wordt in het Elbedal al eeuwenlang wijn gemaakt. Hier is de ‘Saksische wijnwandelweg’ van 90 km een echte smaakmaker. Langs de rivier maak je kennis met groene wijnbouwhellingen en wijnstadjes als Radebeul en Meissen. En onvergetelijk Dresden, het ‘Florence aan de Elbe’, met haar cultuurschatten. Je wordt onderweg geregeld verleid: gezellige terrassen, goede restaurants en wijngoederen die je graag ontvangen.

Meer informatie

Oberlausitzer Bergweg - Spannende route door Sorbenland

Maak je op voor spectaculaire bergrotsen en overblijfselen uit de middeleeuwen langs de Oberlausitzer Bergweg (107 km). Het Zittauergebergte is een natuurgebied voor rustzoekers. De cultuur van de ‘Sorbische bevolking’ met hun eigen taal geeft een extra cachet. Naast natuurschoon passeer je ook de historische stad Zittau, het hooggelegen Klooster Oybin en Sorbische ‘Umgebinde’ vakwerkhuizen.

Meer informatie
Oberlausitzer Bergweg Door Zittauergebirge
Oberlausitzer Bergweg Door Zittauergebirge (Foto: Katja Fouad Vollmer)
Kammweg
Kammweg (Foto: Tourismusverband Erzgebirge)

Kammweg Erzgebirge-Vogtland - Voor rustzoekers met stevige kuiten

De Kammweg (285 km) loopt door het Erzgebirge en het Vogtland. Een groene omgeving met geweldige vergezichten. Hoogste punt is de Fichtelberg (1215 m) bij Oberwiesenthal. Laat je niet afschrikken door de term ‘gebergte’. Het hoogteverval op de paden is heel geleidelijk. Eeuwenlang werden hier delfstoffen gewonnen, vooral zilver. Recent zijn 400 objecten uit de rijke mijnbouwcultuur UNESCO-werelderfgoed geworden.

Meer informatie

Vogtland panoramaweg - Vergezichten dagelijkse belevenis

Tijdens deze cirkelwandeling (225 km) komt het Vogtland aan bod. Het is een natuurrijk traject, dat voert langs Plauen, het muziekstadje Markneukirchen, wintersportplaats Klingenthal en kuuroorden Bad Elster en Bad Brambach. Je start en eindigt bij de Göltzschtalbrug bij Mylau/Netzschkau. Deze bezienswaardigheid is ’s werelds langste spoorbrug gemaakt van bakstenen.

Meer informatie
Vogtland
Vogtland (Foto: TMGS)