Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Ontdek de natuur en ervaar de stad in de regio Leipzig

In de omgeving van de cultuurstad Leipzig, in het oosten van Duitsland, liggen natuur en cultuur vlak bij elkaar. Een uitgebreid wandelnetwerk brengt je langs alle hoogtepunten van deze streek. Op deze pagina geven we je alvast inspiratie.

kasteel Mildenstein
Uitzicht op kasteel Mildenstein aan de rivier de Mulde © LTM/PUNCTUM

Het uitgebreide wandelnetwerk rond Leipzig doorkruist de prachtige bossen van de Dübener en Dahlener heide, de wilde en romantische rivierlandschappen van de Mulde en de Zschopau en het moderne waterlandschap van het Leipziger Neuseenland. Bovendien zijn nergens in Saksen zoveel kastelen en paleizen te vinden als in de regio Leipzig. Dankzij de goed aangelegde wandelpaden kun je te voet het fascinerende landschap verkennen. Hier volgt een selectie van vijf van de populairste wandelroutes in de regio Leipzig.

Wandelroute Heide-Biber-Tour

De wandelroute Heide-Biber-Tour, dat van de Duitse wandelbond de certificering Qualitätswanderweg kreeg, loopt in totaal 30 km tussen de twee kuuroorden Bad Düben en Bad Schmiedeberg. Aan de start, bij het NaturparkHaus in Bad Düben, kunnen natuurliefhebbers al in de stemming komen voor de wandeling.

Met een beetje geluk kunnen wandelaars zich op de heide- en bospaden niet alleen vergapen aan bevers, waaraan het gebied zijn naam dankt, maar ook ooievaars en kraanvogels in het wild observeren. Naast de prachtige natuur en landschappen is er op de wandelroute ook heel wat cultuur te ontdekken. Zo loopt de route bijvoorbeeld langs de laatste nog werkende houtskoolbranderij Eisenhammer op de Dübener heide. Vlakbij bevindt zich een beverobservatietoren.

Heide-Biber-Tour
Onderweg op de Heide-Biber-Tour © Thomas Bichler www.best-of-wandern.de
Lutherweg
Wegmarkering Lutherweg in Saksen © Wolfgang Siesing

In het spoor van de reformatie

De Lutherweg in Saksen, gemarkeerd met een groene L op een witte achtergrond, is een spirituele rondwandeling door de schilderachtige regio van Leipzig. De route verbindt steden, gebieden en plaatsen waar Maarten Luther en zijn metgezellen actief waren.

Saksen wordt als de bakermat van de reformatie beschouwd. In 1519 vond in het kasteel Pleißenburg in Leipzig de zogenaamde Leipziger disputatie plaats, die voor de verspreiding van het Lutherse gedachtegoed zorgde. In Leisnig ontwikkelde Luther in 1523 de 'Leisniger Kastenordnung', het oudste protestantse sociale geschrift ter wereld. De Lutherweg in Saksen staat in verbinding met het wegennet in Saksen-Anhalt en de Lutherweg in Thüringen.

Wandeling rond stuwmeer Kriebstei

Een Hollywoodgevoel in Saksen? Dat krijgen bezoekers van kasteel Kriebstein in de gelijknamige gemeente, op ongeveer een uur rijden van Leipzig. Het kasteel Kriebstein stond model voor de internationaal bekroonde film Grand Budapest Hotel en torent indrukwekkend boven de rivier de Zschopau uit.

Het wilde en romantische Zschopau-dal is te voet te ontdekken via een rondwandeling van ongeveer 7 km. Blijf tijdens de wandeling eens even stilstaan bij een van de vele uitkijkpunten. De tocht eindigt met een overtocht per veerboot over het stuwmeer van Kriebstein. Op het meerpodium in de haven van Kriebstein vinden in de zomermaanden musicals en theatervoorstellingen plaats.   

Kasteel Kriebstein
Kasteel Kriebstein © Steve Hänisch www.back-packer.org
Grabschützer meer
Natuurleerpad aan het Grabschützer meer © Christian Hüller Fotografie

Natuurlijke recreatie aan het Grabschützer meer

Meer dan twintig jaar geleden domineerde de mijnbouw het landschap, nu ligt rond Leipzig een merenlandschap met een totale wateroppervlakte van bijna 70 km². Het Leipziger Neuseenland heeft alles wat nodig is voor ontspannen wandelingen aan het water.

Aan het Grabschützer meer herwint de natuur op haar manier het voormalige mijnbouwgebied. Er werden zo’n 180 vogelsoorten geteld, waaronder zeearenden, boomvalken en wespendieven. Het natuurleerpad rond het meer heeft heel wat verrassingen in petto. Je wandelt er langs getuigen van het verleden, zoals zwerfstenen en de eilandjes die door mijnbouw ontstonden. Bij de achttien stopplaatsen is er veel bij te leren over de geschiedenis, geologie en ecologie van het landschap.

Weids panorama

Hubertusburg, een van de grootste jachthuizen van Europa, is tot ver buiten Saksen bekend. Zo kwam Augustus de Sterke bijvoorbeeld graag naar het gebied om tot rust te komen en te gaan jagen. De burcht Hubertusburg is een ideaal vertrekpunt voor een idyllische wandeling door het Wermsdorfer Wald.

Al van ver is de 312 m hoge Collm te zien, het hoogste punt in de regio Leipzig. De Alberttoren biedt een fascinerend uitzicht op de omgeving. Bij helder weer is zelfs het silhouet van Leipzig en het Völkerschlachtdenkmal te zien. De terugweg naar Wermsdorf loopt door een interessant en afwisselend boslandschap.  

 

Meer informatie over wandelen in de regio Leipzig
Alberttoren
Uitzicht vanaf de Alberttoren © Thomas Bichler www.best-of-wandern.de