Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Reisverslag: met Wandel.nl op wandelreis naar de Ardennen

In september 2020 organiseerden we voor de eerste keer een wandelreis in de Ardennen samen met Wallonië België Toerisme en BestCamp.

Wandelreis naar de Ardennen foto door Suze Vermeer
Door Suze Vermeer

Ruim twintig enthousiaste wandelaars verzamelenden zich eind september in het dorpje Bertrix, in de Ardennen, om een weekend met boswachter Hanne Tersmette op pad te gaan. Ook Wandel.nl ging mee om alles te weten te komen over de natuur in de Ardennen.

Op het nippertje reisden we met een groep fanatieke wandelaars af naar de Belgische Ardennen, om daar drie dagen te genieten van de natuur onder leiding van boswachter Hanne. Het had geen week later moeten zijn, want op maandag werden er vanwege de coronamaatregelen reisbeperkingen naar België doorgevoerd. De sfeer zat er tijdens de kennismaking op donderdagavond al goed in. Een diverse groep wandelaars uit heel het land verzamelde zich in de bar van de camping. Het programma voor de komende drie dagen: op vrijdag een ‘warming-up’ om de omgeving van de camping te ontdekken, op zaterdag een langere, stevigere wandeling buiten Bertrix en op zondag nog één wandeling ‘om het af te leren’. Tijdens de wandelingen gaat Hanne de deelnemers alles vertellen over de natuur die we tegenkomen. Ze wordt bijgestaan door vijf gidsen van Camping Bertrix. Zij zijn onze wandelende gps en kunnen de groep meer vertellen over de historie van de omgeving. Het belooft een mooi weekend te worden.

Met Wandel.nl op wandelreis naar De Ardennen

Prachtige herfstkleuren

Ondanks het herfstweer begon iedereen met goede moed aan de eerste wandeling van negen kilometer. Vanuit de camping liepen we zo de bossen van Bertrix in. Hanne voorzag ons volop van leuke en interessante weetjes over de natuur. We kwamen veel paddenstoelen tegen, zoals de tonderzwam, en zijn op zoek gegaan naar sporen van wild.

Naast de prachtige herfstkleuren die hier en daar tevoorschijn kwamen, kleurden wij als wandelgroep de bossen blauw, paars, oranje en rood met onze bontgekleurde jassen, poncho’s en paraplu’s. We pakten nog even het arboretum mee en verwonderden ons over de reuzensequoia’s, opvallende verschijningen tussen de grove dennen en douglassen.

’s Avonds kwam het team bijeen. Vanwege de weersvoorspellingen zou de wandeling van zaterdag in twee delen worden gesplitst. Ingepakt in onze regenkleding begonnen we de zaterdagochtend met een kleinere wandeling van ongeveer acht kilometer nabij de camping.

Met Wandel.nl op wandelreis naar De Ardennen

Elke kilometer werd er weer een regenjas uitgetrokken, de weergoden bleken ons gunstig gezind en de regen bleef weg. Een verademing na het herfstige weer van vrijdag. En als kers op de taart hadden de voorste wandelaars zelfs het geluk om een ree te spotten. Na twee uurtjes wandelen, arriveerden we op de camping en was het tijd voor een kop warme chocolademelk.

Na een kleine rustpauze vertrok de groep per auto richting het dorpje Cugnon, op tien minuten rijden van de camping. Vanuit deze plaats startten we een stevige wandeling, bergop en -af, langs de rivier de Semois. We werden getrakteerd op een prachtig panoramisch uitzicht, op kapelletjes en op de Grot van de heilige Saint-Remacle. Het weer was prachtig en het werd steeds gezelliger in de groep.

Met Wandel.nl op wandelreis naar De Ardennen

Cirkelende torenvalken

Voor alle deelnemers was de wandelreis met Hanne een eerste kennismaking met de Ardennen. Dat het goed bevallen is, bleek uit de reacties. “Jammer dat we vandaag alweer naar huis moeten” en “wanneer gaan we weer?” klonk het op zondagochtend vanuit de groep.

Met een glimlach op ons gezicht ontdekten we zondag net buiten de camping vers zwijnengewroet en aan de uitwerpselen die er lagen, zagen we dat ook de vos in de buurt was geweest. Het was erg gezellig, misschien zelfs wel iets té gezellig. Want daardoor werd de kans om wild te spotten een stuk kleiner. Na een stukje door het bos te zijn gelopen, liepen we de open velden in, waar buizerds en torenvalken boven ons hoofd cirkelden. Ook de paddenstoelen schoten hier uit de grond. De herfst is in aantocht! Terug bij de camping klonk een luid applaus voor Hanne en de wandelgidsen van de camping. Nadat er contactgegevens werden uitgewisseld, vertrokken de deelnemers met een voldaan gevoel richting Nederland.  

Ga voor meer wandelinspiratie en routes: visitwallonia.be/wandelen

Bekijk de vlog van Hanne over wandelen in de Ardennen bij Bertrix

Wil jij in 2021 ook met ons mee op wandelreis naar de Ardennen?

Stuur een mail naar informatie@wbtoerisme.nl en ontvang als eerste de data van de wandelreizen in 2021.