Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

De Groene Band in Thüringen

De Groene Band volgt de voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland. Dit gebied heeft zich kunnen ontwikkelen tot een natuurlijke oase. Wandelpaden leiden over glooiende heuvels en weides, door bossen en stille rivierdalen. Tijdens de wandeling wordt de geschiedenis van de deling van Europa zichtbaar.

Grenswandelroute in Eichsfeld
Grenswandelroute in Eichsfeld, foto: Toma Babovic / Thüringer Tourismus GmbH

De wandeling op de Groene Band volgt het verloop van de voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland. Deze levensgevaarlijke no-gozone in het grensgebied werd tot de val van de Berlijnse Muur in 1989 bewaakt met hoge muren, prikkeldraad en wachttorens en kon zich daardoor ontwikkelen tot een uniek natuurgebied en toevluchtsoord voor meer dan 1200 bedreigde plant- en diersoorten.

Natuurlijke oase

Het grootste deel van de Groene Band, dat 763 km lang is,  bevindt zich in de deelstaat Thüringen in het hart van Duitsland. In 2018 werd deze natuurlijke oase met unieke biotopen uitgeroepen tot nationaal natuurmonument. Wandelpaden leiden langs het voormalige IJzeren Gordijn over de glooiende heuvels, door bloeiende weides, dichte bossen en stille rivierdalen.

Tijdens de wandeling op de Groene Band wordt de geschiedenis van de deling van Europa zichtbaar, bijvoorbeeld in het grensmuseum Schifflersgrund en de gedenkplaats en voormalige Amerikaanse basis Point Alpha. Rond deze herdenkingsplekken zijn ook kortere wandelingen uitgezet. 

Meer informatie over deze streek