Bergischer Weg: Wandelen door historische dorpen en idyllische landschappen
Op de wandelroute Bergischer Weg, die meer dan honderd jaar oud is, loop je in één keer dwars door het Bergische Land. Van het Ruhrgebied tot aan Königswinter aan de Rijn.
Op de wandelroute Bergischer Weg, die meer dan honderd jaar oud is, loop je in één keer dwars door het Bergische Land. Van het Ruhrgebied tot aan Königswinter aan de Rijn.
Een van de highlights op de Bergischer Weg is onder andere het Neanderthal Museum in Mettmann, waar de bezoeker een reis door de tijd maakt en de ontwikkelingsgeschiedenis van de mens kan bekijken. Maar vergeet ook zeker niet het indrukwekkende Schloss Burg in Solingen te bezoeken, een van de grootste, weer opgebouwde burchten in West-Duitsland, die je al van verre kunt herkennen. Bezoekers wanen zich in demiddeleeuwen, als ze de indrukwekkende muren, de ridderzaal en de wapenkamer zien. Meerdere keren per jaar worden er ridderspelen en andere activiteiten georganiseerd. Ervaar zelf hoe het leven er vroeger was! Vanaf de burcht heb je een prachtig uitzicht op de rivier de Wupper en de toppen van de Wupperbergen in het weidse Bergische Land.
Op de wandelroute Bergischer Weg, die meer dan honderd jaar oud is, loop je in één keer dwars door het Bergische Land. Van het Ruhrgebied tot aan Königswinter aan de Rijn. In veertien etappes leg je een goede 260 kilometer af door historische dorpen en idyllische landschappen. Voorbij aan kastelen, burchten en monumenten. Niet voor niets kreeg de Bergischer Weg kort na de opening het keurmerk ‘Qualitätsweg Wanderbares Deutschland’. En wil je nog wat bijzonders kopen? Dit vind je gegarandeerd op de markten en in de bazaars in de middeleeuwse ambiance van Schloss Burg.
Een indrukwekkende kerk langs de route is de Altenberger dom in Odenthal. Een stuk minder bekend dan zijn tegenhanger in Keulen, maar hij hoeft zich echt niet te verbergen. Het imponerende gebouw maakt deel uit van een in 1133 gestichte cisterciënzerabdij en heeft, met het rond 1400 ontstane Westfenster, het grootste kerkvenster ten noorden van de Alpen. Afgezien van het prachtige venster is de dom verder eenvoudig gehouden. Helemaal volgens de regels van de reformatorische orde van de cisterciënzer. Met een beetje geluk pak je onderweg nog een mooi concert mee, want de dom heeft zich tegenwoordig ontwikkeld tot een centrum voor de geestelijke muziek. Meer dan honderd concerten worden er dit jaar gehouden. Heb je nog wat tijd over tijdens je tocht? Nog meer details over de Altenberger dom krijg je tijdens een rondleiding door de kerk.
Het beste leer je de regio kennen, wanneer je je met de eetcultuur bezighoudt. ‘Koffeedrenken met allem Dröm on Dran’, is dan ook een Bergische specialiteit. Bij de opulente versie van de gebruikelijke koffie met gebak worden rozijnen- en roggebrood, honing, stroop, kwark, kaas, rijstepap met kaneel en suiker en de Bergische wafels met warme kersen en slagroom geserveerd. Wie dan nog kan en zich aan de originele menuvolgorde wil houden, stipt tenslotte Burger Brezeln of zoet Bergisch beschuit in de koffie. Met een volle maag kun je je route weer vervolgen.
Meer informatie over wandelen in Noordrijn-Westfalen?