Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Beleef een afwisselend wandelavontuur in Nedersaksen

Uitdagende hellingen in het Harzgebergte, een pelgrimstocht maken of op blote voeten over het wad waden: voor wandelaars is Nedersaksen (Noord-Duitsland) een veelzijdige vakantiebestemming. Wandel.nl vertelt je meer over het enorme scala aan mogelijkheden.

Natur- und Geopark Nedersaksen
Foto: Natur- und Geopark TERRA.vita

Berglandschappen, brede rivieren, moerassen, heidevelden en de Waddenzee wisselen elkaar af op een oppervlakte van 47.600 vierkante kilometer. De Noord-Duitse staat Nedersaksen biedt wandelaars een enorm scala aan mogelijkheden. Op deze pagina geven we je inspiratie voor een mooie wandelvakantie.

Wandel.nl in samenwerking met Vakantieland Nedersaksen

Dubbel en dwars door het middelgebergte

Alle vier de seizoenen hebben in het Harzgebergte elk hun eigen charme. Terwijl de Harzer Hexenstieg tot de toproutes van Duitsland behoort, is de Baudensteig meer een ‘geheime’ tip. Vooral fijnproevers komen aan hun trekken, want dit traject verbindt de mooiste bergrestaurants in het bos. Traditionele gerechten als gebraden wild zwijn met rode kool serveren ze hier. Op de Baudensteig overnacht je romantisch in de beboste bergen, maar de Liebesbankweg is natuurlijk nog romantischer. Natuurliefhebbers kiezen vaak Bad Harzburg als startpunt voor hun wandelingen, ze hopen zoveel mogelijk schuwe dieren te zien tijdens de lynxtour. En waarom dan geen omweggetje naar het boomtoppenpad vlakbij? Als je maar één dag de tijd hebt en zoekt naar bizarre rotsformaties, dan is de Kästeklippentour samen met de Liebesbankweg ideaal voor jou.

Weids uitzicht over de heide

Uniek natuurlandschap zonder steile hellingen, maar met een grootse uitgestrektheid dat kenmerkt de Lüneburger Heide. De Heidschnuckenweg is een van de gecertificeerde wandelroutes, die bij liefhebbers bekend staat als zeer fraai. Tussen Buchholz and Celle knerpt het heldere heidezand onder je voeten, jeneverbessen en kleine vakwerkdorpjes verschijnen in de ochtendmist – alsof je door een 3D-prentenboek loopt. Naast de Heidschnuckenweg zijn er andere meerdaagse en talloze dagtochten beschikbaar voor wandelaars op de Lüneburger Heide. Het grootste deel bevindt zich in het natuurpark Südheide en in het autovrije deel van het natuurgebied Lüneburger Heide.

De heide in Nedersaksen
De heide in Nedersaksen, foto: TourismusMarketing Niedersachsen GmbH-Alexander Kassner

Gezond wandelen in de Waddenzee

Een frisse bries opsnuiven – met het hoge zoutgehalte van de lucht is wandelen langs de Noordzee ook goed voor je luchtwegen. Een kleine gratis gezondheidskuur: als je een bijzonder intense ervaring wilt, wandel dan op blote voeten en geniet van de gratis voetmassage op het wad. Een klassieker onder de wadwandelingen is de route met gids van Cuxhaven naar het eiland Neuwerk – en terug per schip. De rondweg Langwarder Groden daarentegen voert zelfs bij vloed over zee. Wandelaars kunnen vijf kilometer lang het unieke vogelleven observeren en de constante verandering van de getijden ervaren. Ook de Oost-Friese eilanden hebben veel te bieden: in Nedersaksen kun je complete eilanden – bijvoorbeeld Baltrum – binnen slechts één dag verkennen.

Vlak land?

De op een na grootste Duitse staat heeft ook andere natuurschatten tussen de Harz, heide en de Noordzee. In de regio Osnabrück vraagt, nee sméékt de Ahornweg je door het Teutoburger Woud te dwalen. Een pad met zachte hellingen, niet te moeilijk, niet te gemakkelijk, dus precies goed voor iedereen die op zoek is naar kleine uitdagingen. Als beloning krijg je prachtige panorama’s te zien vanaf de uitkijktorens. De TERRA.tracks in de regio Osnabrück bieden een breed scala aan uitdagingen en voeren je door een regio die cultuur en natuur perfect combineert.

Adventure begins mok
Op avontuur in Nedersaksen, foto: TourismusMarketing Niedersachsen GmbH- Alexander Kassner

Bedevaartroutes zijn bijzonder geschikt voor iedereen die tijdens een wandeling innerlijke rust wil vinden en spiritualiteit in de natuur omarmt. Indrukwekkende kloosters en talrijke andere plekken van het christelijk geloof nodigen onderweg uit tot het nemen van een pauze om de lange geschiedenis van de bedevaart aan den lijve te ervaren. Hoe uiteenlopend Nedersaksen kan zijn, laten de 24 noordelijke loipes in de regio Rotenburg/Wümme duidelijk zien: langs de route wisselen heide, veengebieden en bossen elkaar af. De Duitse wandelbond heeft vijf van deze routes uitgeroepen tot ‘Qualitätsweg Wanderbares Deutschland’. Brochures zijn ook beschikbaar in het Nederlands. Klik hiervoor op deze link.

Graafschap Bentheim
Graafschap Bentheim, foto: Grafschaft Bentheim Tourismus - Schubert

Op speurtocht in het graafschap Bentheim

In het graafschap Bentheim vind je spannende wandelpaden in de buurt van de Nederlandse grens. Het wandelpadensysteem ‘Grafschafter Spurensuche’ (speurtocht in het graafschap) omvat een langeafstandswandelpad en vijftien rondwandelingen door de regio. Zwart goud, oude muren of reuzen: elk pad vertelt een klein verhaal met onderweg bijzondere details langs de weg. Sommige leiden je ook over de Duits-Nederlandse grens. Het graafschap Bentheim is nog steeds een speciale tip voor gasten die graag wandelen.

Meer lezen over wandelen in Nedersaksen