Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Alpbachtal: een perfect decor voor outdoorliefhebbers

Hoge bergen, spectaculaire uitzichten en knusse berghutten. Oostenrijk is niet voor niets voor veel wandelaars een populaire vakantiebestemming. Op deze pagina vertellen we je over de verschillende Oostenrijkse regio's en geven we je inspiratie.

Perfect decor voor outdoorliefhebbers - Foto: Alpbachtal Seenland Tourismus
Foto: Alpbachtal Seenland Tourismus

Dit artikel kwam in samenwerking met Toeristenburo Oostenrijk tot stand.

Wandelen in het ruige Rofangebergte of in de vriendelijke, groene bergen van de Kitzbüheler Alpen - in het Alpbachtal Seenland kan het allebei! Van recreatieve wandelingen tot en met veeleisende routes naar de top. Bewegen in de Tiroolse bergen is altijd gezond.

De vakantieganger kan in het Alpbachtal - afhankelijk van conditie en ervaring in de bergen - kiezen uit tal van wandelroutes. Er is van alles mogelijk, van lichte wandelroutes in het Inntal, wandeltochten op grotere hoogtes tot en met berg- en klimtochten in het Rofangebergte. In het Alpbachtal Seenland vind je ruim bewegwijzerde wandelroutes. Twee liften helpen je bergop naar verschillende wandelgebieden: van Reith im Alpbachtal gaat de achtpersoons gondelbaan naar de Reither Kogel, waar de lange avonturenwandelroute Juppi Zauberwald ligt, die heel populair is bij gezinnen. Als je een beetje langer wilt lopen, dan kun je van het bergstation via de Kohlgrubenalm naar de Wiedersbergerhorn wandelen – ongeveer 3,5 uur.

Met de zespersoons gondelbaan kun je vanaf Alpbach rechtstreeks naar de Wiedersbergerhorn. Het bergstation ligt vlak onder de top. Van hieruit kun je het avonturenparcours Lauserland bezoeken of naar de gemakkelijk te bereiken bergtop klimmen. Langs de panoramische wandelroute bloeien alpenrozen, gentiaan en nog veel meer bloemen en heb je een schitterend uitzicht in alle richtingen. De bergkamwandeltocht naar de Standkopf is landschappelijk zeer de moeite waard. Je hoeft maar weinig hoogtemeters te overwinnen om van een fabelachtig uitzicht over het Alpbachtal en het Zillertal te genieten.

Mensen fotograferen waterval in de bergen - Foto: Alpbachtal Seenland Tourismus
Foto: Alpbachtal Seenland Tourismus

Hoog boven Kramsach, Münster en Brandenberg ligt het hoogalpine gebied van het Rofangebergte. Een mooie route is bijvoorbeeld van Aschau via de Eilalm en de Labeggalm naar de Zireiner See, het ‘Blauwe Oog’ in het Rofangebergte. Via de Bayreuther Hütte ga je terug naar Kramsach in het dal. 

Ook de paden door de Kaiserklamm, de Tiefenbachklamm en de Kundler Klamm bieden een bijzondere natuurbeleving. Op warme dagen zijn de wandelpaden door de bergkloven heerlijk verfrissend.

Elk thema zijn eigen wandelroute

Alpbachtal Seenland biedt ook veel thematische wandelroutes: langs de 'Leichter Lernen Wanderweg' (de wandelroute voor makkelijker leren) aan de Berglsteinersee, staan bijvoorbeeld borden met raadsels en opdrachten die het denken, bewegen en leren stimuleren. Een interessante route – niet alleen voor kinderen. Op de Alpbacher Heimatweg in Alpbach leren de wandelaars van alles over het mooiste dorp van Oostenrijk, de planten- en dierenwereld en de geschiedenis van de regio. De Wasserwanderweg loopt via 8 haltes van Reith im Alpbachtal langs beken, meren en bronnen naar Brixlegg. Wandelen tussen historische monumenten is mogelijk op de Burgenweg, die onder andere naar Matzenpark Brixlegg en de kasteelruïne in Rattenberg loopt. Zelfs de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella loopt door het Alpbachtal Seenland, net als de Tiroolse langeafstandswandelroute Adlerweg.

Specialisten helpen bij bergtochten

Voor iedereen die liever onder begeleiding de natuur in trekt, biedt het Alpbachtal Seenland wandeltochten met gids aan. Van maandag tot en met vrijdag kun je dagelijks minimaal uit een of twee tochten kiezen. Deelname is gratis met de Alpbachtal Seenland Card.

Weerspiegeling van de bergen in het water - Foto: Alpbachtal Seenland Tourismus
Foto: Alpbachtal Seenland Tourismus

Onder leiding van een ervaren berggids maak je bijvoorbeeld een almenwandeltocht in Alpbach of een natuur-avonturen-wandeltocht door de Tiefenbachklamm of beklim je de Große Galtenberg, de hoogste berg van de regio.

In de gecertificeerde wandelhotels van de regio, zoals bijvoorbeeld Hotel Pirchnerhof, Kinderhotel Galtenberg en Romantikhotel Böglerhof, krijg je persoonlijke wandeltips, zijn er georganiseerde bergtochten en is er een heerlijk wellness-landschap om na afloop weer op krachten te komen.

Wat je zeker niet wilt missen

 • Alpbacher bier – uniek uit de eenmansbrouwerij in Alpbach

Vier bijzondere wandelroutes op een rij

 • Rond de Gratlspitz Alpbach 
 • Sagtaler Spitze Alpbach
 • Tiefenbachklamm 
 • Inneralpbach-Farmkehralm 

Zes fijne berghutten

 • Farmkehralm Alpbach
 • Berggasthof Holzalm Zimmermoos
 • Bayreuther Hütte Münster
 • Jausenstation Tiefenbachklamm
 • Restaurant Berglsteinersee
 • Anderl´s Almhut Brandenberg
Mensen rennen naar de bergtop - Foto: Alpbachtal Seenland Tourismus
Foto: Alpbachtal Seenland Tourismus

Vijf fraaie hoogtepunten in de natuur

 • Berglsteinersee Breitenbach
 • Zireiner See in het Rofangebergte
 • Schlosspark Matzen
 • Reintalersee Kramsach
 • Farmkehralm Alpbach