Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

10x wandeltips in Thüringen

Centraal in Duitsland ligt de regio Thüringen. Niet voor niets het groene hart van Duitsland. Deze regio, op zes uur rijden, heeft veel historie, natuur en cultuur te bieden met volop wandelplezier. Hierbij een top 10 van de mooiste wandelroutes.

Thüringen

1. In de voetsporen van Luther

Thüringen is het land van Maarten Luther. Hier liggen de wortels van de kerkhervormer. Hij bracht zijn schooltijd door in Eisenach, studeerde theologie in Erfurt en vertaalde het Nieuwe Testament uit het Grieks naar het Duits op kasteel Wartburg. Er zijn dan ook vele mogelijkheden in Thüringen om meer te weten te komen over de beroemde theoloog en religieus revolutionair.

'In Luther zijn voetsporen', is het motto van de 1.010 kilometer lange Luther wandel- en fietsroute, die dwars door Thüringen loopt. Deze route leidt door het schilderachtige en afwisselende landschap van Thüringen langs verblijfplaatsen van Luther en andere belangrijke plekken van de Reformatie. Deze Lutherweg verbindt meer dan 30 belangrijke locaties uit het leven van Luther. Het pad is duidelijk bewegwijzerd met bordjes die een groene ‘L’ dragen. Onderweg zijn verschillende stops waar het leven van Luther tastbaar wordt. De wandelroutes zijn uitgezet binnen vijf gebieden in Thüringen met per gebied drie of vier etappes. Iedere route heeft zijn eigen karakter waardoor men meer te weten komt over de rijke historie van Luther en Thüringen.

Meer informatie over Thüringen en Luther

Luther to go wandelapp

In de speciaal ontwikkelde ‘Luther to go’ app kunnen wandelaars en fietsers alle routes vinden en zo gemakkelijk Thüringen ontdekken. De routes worden volledig beschreven en  geven veel achtergrondinformatie met tips, beste reistijd, moeilijkheidsgraad, eetgelegenheden en overnachtingsmogelijkheden.

De ‘Luther to go’ app is gratis te downloaden in de App en de Play Store en is beschikbaar in het Engels en Duits.

Thüringer Tourismus GmbH.
Foto: Joachim Negwer cross media Redaktion / Thüringer Tourismus GmbH.
Thüringer Tourismus GmbH
Foto: Rasmus Schübel /Thüringer Tourismus GmbH

2. Langeafstandsroute – De Rennsteig

De bekendste langeafstandswandelroute van Duitsland loopt door Thüringen: De Rennsteig. Dit historische richelpad leidt in bijna 170 kilometer door het Thüringer Woud, het Frankenwald en het Leisteengebergte van Thüringen. Als ervaren wandelaar kun je deze wandeltocht uitstekend individueel doen. Ook delen hiervan! Je kunt een van de etappes lopen of dit geheel naar eigen inzicht indelen. Onze tip: 8 etappes tussen de 20 en 35 kilometer.

En wil je slechts één etappe van de Rennsteig wandelen? Maak dan gebruik van de verschillende trein- en busverbindingen naar plaatsen langs de wandelroute.

Ga naar de website voor meer informatie over de Rennsteig

3. Bergtoppen bedwingen in het Thüringer woud

Ben jij een sportieve, fitte wandelaar? Kies dan voor de Gipfelwandelroute. Dit 30 kilometer lange wandelpad leidt over zeven bergtoppen van circa 900 meter hoogte en is een echte uitdaging. Je inspanningen worden beloond met prachtige vergezichten op bergen zoals de Groβen Finsterberg, de Fichtenkopf, de Schneekopf en het letterlijke hoogtepunt van de route: de Groβen Beerberg – de hoogste bergtop van Thüringen. De route wordt aangeduid met een rode driehoek en kan ook in tegengestelde richting worden gelopen. Wat de Gipfelweg zo bijzonder maakt is dat maar twee procent van de route over verharde wegen loopt, de rest gaat over kronkelende natuurpaden.

 Thüringer Tourismus GmbH
Foto: Christiane Würtenberger/ Thüringer Tourismus GmbH
Adventur 4 ever
Foto: Frits Meyst/ Adventur 4 ever

4. Panoramaroute Saalehorizontale

Deze wandeltocht met een gemiddelde moeilijkheidsgraad belooft 70 kilometer aan puur wandelplezier. Op smalle paden loopt deze route langs steile kalksteenhellingen en biedt het spectaculaire uitzichten op het afwisselende landschap van de Saalevallei, de kleine dorpjes, burchten, kastelen maar ook de universiteitsstad Jena. Vooral de Dornburger kastelen zijn een echte highlight op deze route.

5. Van Bach naar Goethe

Deze 24 kilometer lange route neemt je mee in het leven van twee Duitse grootheden: Bach en Goethe. De wandelroute begint in Arnstadt, waar Bach zijn eerste baan als organist kreeg en leidt door drie natuurgebieden en over de schilderachtige bergen, Reinsberge en Veronikaberg. Tip: vanaf de Halskappe op 605 meter hoogte heb je een indrukwekkend uitzicht op het Wipfratal.

Kulturbetrieb der Stadt Arnstadt
Foto: Sebastian Keßler / Kulturbetrieb der Stadt Arnstadt
Thüringer Tourismus GmbH
Foto: Rasmus Schübbel / Thüringer Tourismus GmbH

6. Ontdek het land van de vrije vergezichten (Rhön)

Onbeboste hoogtes met prachtige uitzichten in het ‘Land van de vrije vergezichten’, dat is de Hochröhnerwandelroute. De route voert door drie verschillende Duitse deelstaten waarvan 65 kilometer door de ongerepte natuur van Thüringen. Het is een eldorado voor wandelaars met uitzichten op de lieflijke Feldavallei. Deel de route in vier etappes in van tussen de 12 en 20 kilometer zodat er voldoende tijd overblijft om te genieten van de overweldigende natuur.

7. Wandelen langs de Groene Strook

Met 763 kilometer heeft Thüringen het langste deel van de "Groene Strook", de voormalige binnen-Duitse grensstrook. Meer dan 30 jaar lang werden Oost- en West-Duitsland door deze grens gescheiden en kon de natuur zich ongestoord ontwikkelen. Nu ruim 25 jaar na de scheiding van Oost- en West-Duitsland is dit stukje natuur een unieke plek voor wandelaars om de natuur in dit gebied te verkennen. Op aanvraag zijn er tijdens de wandeling gidsen beschikbaar die meer vertellen over de regio en natuur.

Groene Strook
Foto: Joachim Negwer
Thüringer Tourismus GmbH
Foto: Marco Fischer / Thüringer Tourismus GmbH

8. Op stap in Nationaal Park Hainich

Voor een kortere wandeling kies je voor het zes kilometer lange Hühnenteig wandelpad in het Nationaal Park Hainich. Het park maakt sinds 2011 deel uit van het UNESCO wereldnatuurerfgoed. Vooral in het voorjaar is dit een prachtige route langs bloeiende velden, door dichte bossen en langs kleine beken.

9. Op zoek naar goud

Tijdens een 30 kilometer lange wandeling ga je terug in de geschiedenis van goud. Tijdens deze wandeling geniet je niet alleen van de natuur, maar leer je ook over de geschiedenis van goud in Thüringen en ga je ook zelf op zoek naar goud. Het ‘gouden pad’ verbindt de plaatsen Almerswind, Goldisthal, Grümpen en Schwarza.

Thüringen
Foto: Rasmus Schübel
 Thüringer Tourismus GmbH
Foto: Rasmus Schübel / Thüringer Tourismus GmbH

10. Panoramaroute Schwarzatal

De 135 kilometer lange wandelroute Schwarzatal biedt een combinatie van cultuur en natuur. Het pad loopt afwisselend langs de oever van één van de mooiste Duitse bergrivieren, de Schwarza, door valleien die op hun buurt weer naar de talrijke bergtoppen in de omgeving leiden. Onderweg zijn er adembenemende uitzichten en kunnen burchten en kastelen bezocht worden.

Lees hier meer over al deze wandelroutes

Naar reizen