Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Nieuws

Wat zijn mooie boeken over wandelen in de natuur?

In 2018 was het thema van Boekenweek Natuur. Wandel.nl dook daarom de boekenkast in, op zoek naar mooie boeken voor wandelaars. Wat zijn mooie boeken om te lezen als je van wandelen in de natuur houdt?

Afbeelding 1 | Wat Zijn Mooie Boeken Over Wandelen In De Natuur?

Titel: Handboek voor natuurwandelingen

Auteur: Koos Dijksterhuis

Uitgever en jaar: Atlas Contact, 2018

In dit boek attendeert Koos Dijksterhuis je op wat er te zien is tijdens je wandelingen. Hij beschrijft twaalf wandelingen door de natuur van twaalf Nederlandse landschappen. In ieder hoofdstuk staat Dijksterhuis stil bij een ander soort landschap: van strand en duin tot kwelder. Dijksterhuis is bioloog en schrijft dagelijks een column over de natuur in dagblad Trouw. ‘Wandelen is fijn, en wandelen door de natuur is het fijnst’, schrijft hij in de inleiding van zijn boek. ‘Er valt zoveel te zien onderweg. Planten, paddenstoelen, dieren…’ In het hoofdstuk over het strand- en duinlandschap schrijft Dijksterhuis onder meer over een aardappelbovist op een hoogbejaarde Corsicaanse den en over van tak naar tak hippende goudhaantjes.

In april verloten we onder onze nieuwsbriefabonnees een aantal exemplaren van het Handboek voor natuurwandelingen. 

Titel: Het mooiste Nederland. Langs de fraaiste streken van de lage landen

Auteur(s): Monica Wesseling en Flip van Doorn

Uitgever en jaar: Thomas Rap, 2017

‘Het mooiste Nederland’ neemt je, zoals de titel al aangeeft, mee naar de mooiste streken van Nederland. De auteurs beschrijven zestig wandel- en fietstochten langs plekken die je gezien moet hebben. Plekken met een bijzondere geschiedenis of unieke natuur. Over het Bergherbos bij de Duitse grens schrijven de auteurs bijvoorbeeld: ‘Rond de motte bepalen lange, kaarsrechte lanen het wandelritme. Even verderop wordt het bos weer grilliger. Lange sleuven die te breed en te diep zijn om als loopgraaf dienst te hebben gedaan, roepen nieuwe vraagtekens op.’ Iedere route in het boek is voorzien van een plattegrond en van praktische informatie.

Afbeelding 2 | Wat Zijn Mooie Boeken Over Wandelen In De Natuur?
Afbeelding 3 | Wat Zijn Mooie Boeken Over Wandelen In De Natuur?

Titel: #GAAN. De hort op met de leukste boswachter van Nederland

Auteur: Hanne Tersmette

Uitgever en jaar: A.W. Bruna, 2018

In '#GAAN' beschrijft boswachter Hanne Tersmette, onder meer bekend van haar columns in magazine Wandel.nl, haar favoriete Nederlandse natuurgebieden. Van Lauwersmeer tot Zuid-Limburg. Ze vertelt je onder meer welke dieren je per gebied kunt tegenkomen, hoe je ze het beste kunt spotten, op welke planten je moet letten en waar je de mooiste paddenstoelen kunt vinden. Hiermee worden je wandelingen voortaan nog leuker. 

Titel: De eerste wandelaar. In de voetsporen van een wandelende dominee

Auteur: Flip van Doorn

Uitgever en jaar: Thomas Rap, 2017

Wie was de eerste moderne wandelaar? Volgens schrijver en fervent wandelaar Flip van Doorn was dit Jacobus Craandijk. Deze dominee maakte in de tweede helft van de negentiende eeuw voettochten door heel Nederland. Van iedere tocht schreef hij een verslag, waarin hij onder meer de veranderende samenleving beschreef. Craandijk schreef een hele serie boeken bij elkaar, getiteld 'Wandelingen door Nederland met pen en potlood'. De dominee wist met zijn verslagen zijn tijdgenoten aan te sporen om ook op pad te gaan. In 'De eerste wandelaar' treedt Flip van Doorn in de voetsporen van Craandijk. Hij liep de wandelingen na en verbindt in zijn boek het verleden met het heden.

Afbeelding 4 | Wat Zijn Mooie Boeken Over Wandelen In De Natuur?
Afbeelding 5 | Wat Zijn Mooie Boeken Over Wandelen In De Natuur?

Titel: 1001 wandelingen. Routes die je gelopen moet hebben

Auteur: Barry Stone

Uitgever en jaar: Librero

In dit van oorsprong Britse boek vind je 1001 wandelingen over de hele wereld: van de slechts 90 meter lange Ponte Vecchio in Florence tot de 23.000 kilometer lange Trans Canada-Trail. Ook het Pieterpad mag natuurlijk niet ontbreken in dit bijna 1000 pagina’s tellende boekwerk. De wandelingen gaan door de meest uiteenlopende landschappen. Van iedere wandeling is een korte beschrijving opgenomen. En handig als je de route zelf wilt lopen: iedere wandeling heeft een link naar Google Maps waarop je de route kunt zien. Pak je tas maar alvast in.

Titel: Het Bosboek

Auteur: Sarah DeVos

Uitgever en jaar: Manteau, 2017

Een boswandeling zal nooit meer hetzelfde zijn als je 'Het Bosboek' hebt gelezen. De Vlaamse auteur Sarah DeVos vertelt in dit boek alles over de dieren en planten in het bos. Je leert verschillende soorten bomen herkennen en je weet wat de verschillen zijn tussen bijvoorbeeld de zwarte wegslak en de grote aardslak. 'Het bos transformeerde naar een mooi maar statisch decor waar ik zomaar wat door wandeldelde tot een fantastische, dynamische plek barstensvol leven', beschrijft DeVos haar eigen ervaring. De verhalen zijn aangekleed met tekeningen en achterin het boek zit een poster om mee te nemen tijdens je boswandelingen.

Afbeelding 6 | Wat Zijn Mooie Boeken Over Wandelen In De Natuur?
Afbeelding 7 | Wat Zijn Mooie Boeken Over Wandelen In De Natuur?

Titel: Natuurwandelen in Nederland. Op zoek naar dier en plant

Auteur: Grasduinen

Uitgever: Tirion Natuur, 2009

Het boek 'Natuurwandelen', gemaakt door het tijdschrift Grasuinen (tegenwoordig Roots geheten), bevat 36 korte wandelroutes door de Nederlandse natuur. Het boek brengt je naar plekken waar je specifieke dieren en planten kunt vinden. Behalve een korte beschrijving, vind je van iedere route een geplastificeerd routekaartje en interessante achtergrondinformatie. Zo lees je bijvoorbeeld dat je in augustus bij IJmuiden de bloeiende zeedistel kunt aantreffen.

Titel: Natuur in Nederland

Auteur: Frank Berendse

Uitgever en jaar: KnnV Uitgeverij, 2016

In 'Natuur in Nederland' kom je alles te weten over de natuur waar je doorheen wandelt. Planten, dieren, landschappen, het ontstaan van het landschap en de wandelmogelijkheden, het komt allemaal aan bod. Bioloog Frank Berendse beschrijft tien verschillende landschappen in Nederland. Zijn teksten zijn voorzien van foto’s en aquarellen, waardoor de natuurpracht echt tot leven komt. Met dit boek ga je de natuur tijdens je wandelingen beter begrijpen en daardoor nog meer waarderen. Jas aan en naar buiten dus. Op deze site vind je meer informatie over het boek.

Afbeelding 8 | Wat Zijn Mooie Boeken Over Wandelen In De Natuur?
Afbeelding 9 | Wat Zijn Mooie Boeken Over Wandelen In De Natuur?

Titel: Wandelboekje van natuurvrienden

Auteurs: Wim Huijser en Harry Harsema

Uitgever en jaar: Blauwdruk, 2016

'Komt makkers, mee naar buiten!', onder dit motto verzamelden Wim Huijser en Harry Harsema veertig favoriete wandelingen van natuurbeschermers in Nederland. Het boek is een uitnodiging om je wandelschoenen aan te trekken en de Nederlandse natuur aan den lijve te gaan ervaren. De routes gaan door natuurgebieden in heel Nederland: van de duinen bij Den Helder tot het Eyserbos in Zuid-Limburg.

Titel: Elfstedenpad. De wandeltocht der wandeltochten

Uitgever en jaar: Wandelnet/KWBN, 2017

Tot slot een wandelgids. Want het is leuk om op de bank een mooi boek over wandelen in de natuur te lezen, maar het is nog leuker om met een boek op pad te gaan. Dit kan met de wandelgids over het Elfstedenpad. Deze wandelroute van 283 kilometer gaat grotendeels langs de route van de beroemde Elfstedentocht. De gids bevat een beschrijving van iedere etappe, kaartjes en achtergrondinformatie over bezienswaardigheden langs de route. Er is zelfs een apart hoofdstuk over de Friese taal opgenomen. It giet oan! De gids van het Elfstedenpad is hier te bestellen.

Afbeelding 10 | Wat Zijn Mooie Boeken Over Wandelen In De Natuur?

Dit overzicht is slechts een greep uit de wandelboekenkast. Ken jij nog een boek dat een plek in dit overzicht verdient? Stuur je tip dan naar redactie@wandel.nl en we voegen deze toe aan deze pagina.