Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Nieuws

Nieuwe wandelroute langs het kloosterverleden van Aduard

In het Groningse dorp Aduard is een nieuwe wandelroute in de maak. Op 2 september is de feestelijke opening van deze nieuwe route, die langs een roemrucht kloosterverleden gaat. De inschrijving hiervoor is inmiddels geopend.

Artist-impressie gemaakt door Reinier van den Berg
Artist-impressie gemaakt door Reinier van den Berg, www.reiniervandenberg.nl

Resten van het vroegere kloosterleven

De nieuwe wandelroute ‘Aduard 825’ is ontwikkeld ter ere van het 825 jarig bestaan van het dorp Aduard. Beide afstanden (8 en 13 km.) starten vanaf het Kloostermuseum Aduard. Je wandelt langs wierden en beddingen van oude rivieren in het Middag Humsterland. Onderweg vind je diverse resten van het vroegere kloosterleven in deze streek. Je passeert onder andere het kerkje van Fransum, dat in de dertiende eeuw is gebouwd door de monniken van het klooster in Aduard. Het staat op een wierde: een aangelegde heuvel die het land moest beschermen bij overstromingen.

Feestelijke opening: inschrijving gestart

Op zaterdag 2 september wordt de nieuwe wandelroute feestelijk geopend in het Kloostermuseum Aduard. Op deze dag staan er op zes plaatsen langs de route vertellers met verhalen over de geschiedenis van die plek. De vertellers zijn vertegenwoordigers van onder meer de Historische Vereniging Aduard, het Groninger Landschap en het kloostermuseum. Je kunt de lange route (13 kilometer) of korte route (8 kilometer) lopen. Deelname kost 4 euro (voor kinderen tot 16 jaar 2 euro). Je ontvangt van te voren een folder met informatie over de route. Na afloop is er een consumptie op het terras in het museum en krijg je een vaantje als herinnering. Je kunt na je wandeling natuurlijk ook het museum bezoeken. Vanaf 15 juli kun je je inschrijven voor de opening van de route via deze site.

Na 2 september kun je de route ook zelf lopen. De route start vanaf het kloostermuseum in Aduard (aan de Hofstraat 45 in Aduard) en is gemarkeerd met speciale bordjes. De folder met informatie over de route is verkrijgbaar in het Kloostermuseum.

Kloostermuseum Aduard

Kloostermuseum Aduard

In een van de oudste huizen van Aduard (uit ca. 1600) is het kleine en sfeervolle museum Sint Bernardushof gevestigd. In het museum wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de cisterciënzer Sint Bernardusabdij te ‘Adduwert’, die tussen de 12de en de 16de eeuw in heel Europa bekend was.

Een bezoek aan museum Sint Bernardushof is een ervaring: een persoonlijke ontvangst en een rondleiding in een authentieke sfeer die de bezoeker terugvoert naar het roemruchte monastieke verleden. Een bezoek wordt standaard afgesloten met een bezichtiging van de 13e eeuwse ziekenzaal van het klooster. Meer informatie over het Kloostermuseum is te vinden op www.kloostermuseumaduard.nl

Naar wandelnieuws