Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Wandelen werkt verbindend

Zeker in deze coronatijden is het extra belangrijk om contact te hebben met anderen. Saskia wandelde onlangs, uiteraard op 1,5 meter afstand, met een wandelmaatje en ontdekte hoe verbindend wandelen werkt.

Zandverstuiving bij Bergen op Zoom
Zandverstuiving bij Bergen op Zoom

Saskia van den Brand is fanatiek wandelaar. Ze schrijft graag over haar belevenissen tijdens de vele wandeltochten die ze maakt.

Weet je wat mij opvalt? Als ik aan het wandelen ben, kom ik genoeg wandelaars tegen. Het zijn bijna altijd twee vrouwen of een stel. Juist nu de cafés en restaurants gesloten zijn, zou ik het zo leuk vinden om een keer een groepje mannen tegen te komen. Een luchtje scheppen met iemand anders werkt verbindend en inspirerend. Zelf plan ik regelmatig een wandeldate. Vandaag start ik bij een hele brede eikenlaan. Ik kijk naar beneden. Een paar weken terug waren de bladeren geel. Nu is de bosbodem bedekt met rode, oranje en bruine bladverkleuring.

Degene met wie ik wandel, heb ik maanden niet gesproken. We zagen elkaar weleens bij bijeenkomsten. Het doet mij pijn dat ik al ruim acht maanden lang de hele dag aan het Zoomen en Meeten ben. Gelukkig heeft mijn buddy daar geen last van. Haar werk is namelijk wandelen. Ik zou best een dagje met haar willen ruilen. Mijn rug zou dat ook fijner vinden, merk ik als ik buk om de mooie paddenstoelen in het bos van dichtbij te bekijken. We lopen kilometer naar kilometer en het gesprek valt niet stil. Best bijzonder als je elkaar hiervoor amper twee uur hebt gesproken.

Af en toe onderbreekt mijn maatje het gesprek door op de app te kijken om de route te checken. Regelmatig lopen we over mountainbikepaden en zijn we het spoor even bijster. Ik vind het allemaal prima. Vandaag hoef ik helemaal niets. Alles is voor mij geregeld. Dat ik twee keer over dezelfde heuvel klauter, vind ik alleen maar leuk. Samen genieten, steunen en delen is in deze bizarre tijden heel fijn.

We nemen plaats op het enige bankje dat we onderweg tegenkomen. Ik besef me dat het zo bijzonder is dat je elkaar amper kent en het op geen enkel moment ongemakkelijk is. Ik ervaar ruimte en vrijheid als ik in de natuur ben. Ik besef me dat ik in krap drie uur meer te weten ben gekomen over mijn maatje dan tijdens alle eerdere ontmoetingen bij elkaar. Dankbaar voor de fijne en mooie gesprekken, neem ik afscheid. Wandelen werkt verbindend.

Wandelen Werkt Verbindend in de natuur
Wandelen Werkt Verbindend

Praktische info

Saskia wandelde een route van 15 kilometer door een natuurgebied bij Bergen op Zoom. Dit gebied bestaat uit loof- en naaldbos en een grote zandverstuiving. Startpunt: Huijbergsebaan bij Bergen op Zoom.