Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Wandelen in de Gelderse Poort

Wandelen is voor blogger Saskia de ideale manier om met vriendinnen bij te kletsen. Al wandelend ontdekken ze nieuwe routes en gebieden. Zoals onlangs de Ooijpolder bij Nijmegen, waar een Boerenlandpad naar een knusse tuinkamer leidde.

wandelende Saskia

Saskia van den Brand is fanatiek wandelaar. Ze schrijft graag over haar belevenissen tijdens de vele wandeltochten die ze maakt.

Saskia bij de Vierdaagse Nijmegen 2019
Saskia bij de Vierdaagse Nijmegen 2019

'Afspreken met vriendinnen kan op verschillende manieren. Je kunt een koffiedate plannen of afspreken in de kroeg, maar ook samen gaan wandelen. Voor mijn vriendinnen en mij is wandelen de ideale manier om helemaal bij te kletsen. Sinds we allemaal werken, valt het nachtleven toch wat zwaarder en kiezen we ervoor om vaker aan onze conditie te werken. Vandaag staat in het teken van nieuwe dingen uitproberen. Vriendin S. heeft een nieuw sporthorloge, maar de grootste verandering is dat we gaan wandelen via de applicatie Route.nl. We zijn steeds op zoek naar nieuwe routes. Met deze app kun je zelf kiezen welke afstand je wilt lopen en in welke provincie. Wij kozen voor de Gelderse Poort, namelijk de Ooijpolder bij Nijmegen.

Het grote voordeel voor ons is dat we meteen bij het startpunt beginnen. Klinkt heel logisch, maar de kunst van navigeren zit niet in ieder van ons.  Bij het beginpunt weten we alleen niet of we nu links- of rechtsom moeten beginnen? Eigenwijs als wij zijn, lopen we de route andersom, waardoor we de wind vol in ons gezicht krijgen.

'Dichterbij de natuur kun je niet komen'

De Ooij is een prachtige omgeving, waarbij je loopt langs de uiterwaarden van de Waal, moerassen en rivierduinen. Wat ik zelf erg leuk vind, is dat je halverwege over een Boerenlandpad loopt. Hier kun je zomaar oog in oog komen te staan met een koe of schaap, want deze paden zijn opengesteld door boeren. Overal in Nederland liggen inmiddels Boerenlandpaden en je herkent ze aan een oranje bordje of in dit geval een blauwe paal. Dichterbij de natuur kun je wat mij betreft niet komen. Terwijl vriendin S. en ik genieten van onze granenkoek, worden we uitgebreid bijgepraat door vriendin M. over de gelopen snelheid, verbrande calorieën en de gelopen afstand. In totaal hebben we vandaag zo’n 13 kilometer gelopen. We sluiten de dag af bij ’t Roosje van Ooij. In de knusse tuinkamer trakteren we onszelf op heerlijke gemberthee met daarin een schijfje sinaasappel. Bij ’t Roosje hadden we nog wel uren kunnen zitten. Je voelt je er direct thuis en kunt er spelletjes spelen of een goed boek lezen. Hier komen we zeker nog eens terug. Alleen dan als de zon schijnt, zodat we kunnen genieten van de prachtige tuin.'