Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Van Workum naar Bolsward met nieuwsgierige koeien

Marleen en Nori werden op etappe 7 van het Elfstedenpad, van Workum naar Bolsward, regelmatig vergezeld door nieuwsgierige schapen en koeien. Ze liepen onder meer over bruggetjes en over een oud kerkenpad.

Van Workum Naar Bolsward fietsen met nieuwsgierige Koeien

Marleen Veenstra loopt samen met haar hondje Nori het Elfstedenpad. Marleen redde Nori zes jaar geleden bij een slager in Thailand door haar te adopteren. Met een eigen stempelkaart en rugzak wandelt het hondje de komende maanden door Friesland.

'Vandaag alweer etappe 7, bijna over de helft van de in totaal 15 etappes! Prachtig mooi wandelweer en een extra wandelmaatje vandaag. Ons teamgenootje Anna besloot aan te sluiten. En dat vinden wij super gezellig.

Oud kerkenpad

In Workum hebben we eerst de standswandeling afgemaakt over de Noard, het Dwarsnoard en langs het water om weer bij dichtbij de Sint-Gertrudiskerk uit te komen. Daar moesten we een steeg in, de Tillefonnestege. Erg bijzonder, want deze steeg bleek over te gaan in het oude kerkenpad, De Tillefonne. Dit pad loopt van de Zuiderzeedijk naar Workum, de Sint- Gertrudiskerk, is zo’n 700 meter lang, loopt dwars door de weilanden en passeert 8 bruggetjes. Het pad werd in 1560 al Tillefonne genoemd. De naam is een samenvoeging van twee afzonderlijke woorden tille en fonne. In het Fries betekenen deze woorden bruggetje en weiland voor kalveren. Een prachtig mooi pad, zeker met deze geschiedenis in je achterhoofd. Geen kalveren gezien vandaag, maar wel 8 bruggetjes met veerooster.

Prachtig uitzicht over landschap met water

Daarna liepen we verder langs de oude Zuiderzeedijk en kregen we al snel weer gezelschap van een kudde schapen. Helaas was één lammetje aan de verkeerde kant van het hek geraakt. Hij stond duidelijk contact te maken met een klein groepje schapen aan de andere kant van het hek.

Probeerde ook te drinken maar dat lukte natuurlijk niet. Gelukkig was de bewoonster van het eerste huis dat we zagen thuis. Zij ging de eigenaar van de schapen contacten en op de hoogte brengen. Is vast goed gekomen met dit lammetje!

Het zonnetje scheen heerlijk dus we besloten een korte pauze te nemen bij het ‘drie landen punt’. Een driesprong van wegen met in het midden een grasveld omringd door bomen, inclusief bushalte en een picknicktafel. Verrassende plek zo, in the middle of the Frisian fields.

We liepen voornamelijk op rustige wegen, kwamen door een klein dorpje met pit (niet mijn woorden, maar die van het dorp Ferwoude zelf), het museum- en terpdorp Allingawier en langs de mooie Romaanse-stijl kerk van Exmorra.

Nieuwsgierige koeien

Op weg naar Allingawier werden we nog achtervolgd door een hele grote groep nieuwsgierige koeien. Die waren zo gefascineerd door Nori dat ze letterlijk achter ons aan kwamen rennen! Wij vonden het hilarisch, maar Nori nee, die vond het helemaal niks. Die kon er niet om lachen 😉

Op weg naar Allingawier werden we nog achtervolgd door een hele grote groep nieuwsgierige koeien

Na zo’n 19 km wandelen kwamen we in Bolsward aan. Hier hebben we een stempel gehaald in een leuk Fries winkeltje. De stadswandeling door Bolsward bewaren we voor de volgende keer. Weer een dag om in te lijsten, met prachtig wandelweer, een mooi oud kerkenpad, leuke dorpjes, lieve schapen en nieuwsgierige koeien.'