Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Toerist in eigen land

Saskia van den Brand wandelde in de oer-Hollandse Alblasserwaard en voelde zich hier toerist in eigen land. ‘In de verte zie ik de molens van Kinderdijk al liggen’.

De molens bij Kinderdijk
De molens bij Kinderdijk

Saskia van den Brand (30) is fanatiek wandelaar. Ze schrijft graag over haar belevenissen tijdens de vele wandeltochten die ze maakt.

Ik wandel vandaag in de Alblasserwaard door de polder. Ik voel me toerist in eigen land. Met mijn voeten in de klei, loop ik langs het riet. Onderweg zie ik drie jongens in een bootje. Twee van hen proberen aan de kant te komen, terwijl de derde zijn houten spaan in het water steekt. De natuur nodigt uit om te ontdekken.

Gebroken ijs

Een dun laagje ijs ligt op het water. Een vijfjarig meisje met gebreide wanten draagt een gebroken stuk ijs. Ze draait het alle kanten op. Als volwassene zie je de wereld vaak anders. Veel gaat aan je voorbij, omdat je het normaal bent gaan vinden. Het jonge meisje kijkt met verwondering naar wat de natuur schenkt. Ik wandel verder en zie een grote groep eendjes tegelijkertijd hun kopje in het water steken. De oranje pootjes spartelen boven water. Twee eendjes doen niet mee. Zij zwemmen liever de andere kant op. Om mij heen zie ik groene weides. De ganzen vliegen niet weg, maar vinden het heerlijk toeven in het zompige gras.

Reiger op de kade van een sloot

Prachtige wieken

De lucht is blauw. In de verte zie ik de molens van Kinderdijk al liggen. Via een lus wandel ik tussen de molenrijen. Het is niet de eerste keer dat ik hier ben, maar negentien molens blijft bijzonder. Vooral als je beseft dat vroeger hele gezinnen in die kleine molens leefden. Zij zorgden ervoor dat we droge voeten kregen en nu door dit gebied kunnen wandelen.

Ik kijk naar de sierlijke letters op de molens (1740) en naar de prachtige wieken. Als kind vond ik het geluid van een draaiende molen indrukwekkend. Helaas moet ik het nu doen met de herinnering. Het is niet druk. De Chinezen en Japanners ontbreken. Je zou denken dat het dan moet lukken om een goede foto te maken. De zon was even spelbreker, maar uiteindelijk is het gelukt. In totaal wandel ik achttien kilometer in het oer-Hollandse landschap.

Praktische informatie

Saskia wandelde haar route via verschillende knooppunten van het Wandelroutenetwerk van de provincie Zuid-Holland. Wil jij dezelfde wandeling lopen? Volg dan vanaf de startplaats in Alblasserdam de volgende wandelknooppunten: 80 - 66 - 84 - 85 - 86 - 87 - 88 - 40 - 41 - 96 - 95 - 32 - 33 - 38 - 39 - 70 - 71 - 37 - 42 - 76 - 77 - 86 - 85 - 84 - 66 – 80. Start wandeling: Zuiderstek 1 2952 AZ Alblasserdam.