Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Tiengemeten: zo hoort de natuur te zijn

Saskia van den Brand ontdekt graag nog onbekende wandelgebieden. Onlangs was ze op het eiland Tiengemeten. 'De natuur krijgt de ruimte om volledig tot bloei te komen en daar kan ik als bezoeker alleen maar van genieten', schrijft ze.

Schotse hooglander op Tiengemeten
Schotse hooglander op Tiengemeten

Saskia van den Brand (30) is fanatiek wandelaar. Ze schrijft graag over haar belevenissen tijdens de vele wandeltochten die ze maakt.

Saskia van den Brand
Saskia van den Brand

Blijf jij deze zomer in Nederland, maar wil je toch het vakantiegevoel ervaren? Bezoek dan het natuureiland Tiengemeten in Zuid-Holland! Het eiland is alleen bereikbaar via het pontje. Het waait vandaag flink met windstoten van ruim 37 kilometer per uur. Het water spat omhoog en al snel heb ik een punk kapsel. Ik praat nog even met een mevrouw die speciaal naar het eiland komt vanwege het Rien Poortvliet museum. Een bekende Nederlandse illustrator van onder andere kabouterboeken. Vanwege het dragen van een mondkapje kan ik haar door de harde wind soms amper verstaan. Na een kleine tien minuten komen we aan op het eiland en zwaaien we elkaar gedag.

Het eiland Tiengemeten
Het eiland Tiengemeten

Ik bezoek eerst het bezoekerscentrum. Ik lees dat het eiland een mix bevat van Nederlandse historie. Zo is het eiland ooit een quarantaineplaats geweest voor besmettelijke ziektes en dient het terrein later als marinedepot, voor de opslag van munitie en brandstof voor oorlogsschepen.

In de nacht van de watersnoodramp in 1953 verandert het landschap volledig. De buitendijken breken door er komen twee mensen om en het vee verdrinkt.

Anno 2020 is het eiland in beheer van Natuurmonumenten en wonen er amper mensen. Bij de herinrichting is rekening gehouden met de bijzondere ontstaansgeschiedenis en cultuurhistorie. Je kunt drie routes wandelen (rood, geel en blauw), waarbij ik zelf route rood en geel combineer. In totaal is dit tien kilometer.

Op het eiland merk je dat wij te gast zijn in de natuur. Alle paden liggen vol met vogelpoep die je niet kunt ontwijken en boven mijn hoofd vliegt regelmatig een zeearend. Onderweg kom ik langs bloemrijke akkers. Overal om mij heen zie ik de kleuren geel, groen en paars. In het landschap zie ik prachtige paarden, bokjes en Schotse Hooglanders.

Hoe langer je op het eiland bent, hoe meer je ziet dat dit is hoe de natuur hoort te zijn. De natuur krijgt de ruimte om volledig tot bloei te komen en daar kan ik als bezoeker alleen maar van genieten. Halverwege trakteer ik mijn vriendin op een stukje appeltaart en thee bij Herberg Tiengemeten. Mocht je langer willen blijven op het eiland, dan kun je hier kamperen of een hotelovernachting boeken. Na de appeltaart hebben we nieuwe energie om de fikse tegenwind te trotseren. Vandaag hebben we niet alleen een zeer divers landschap gezien, maar ook motregen, lage wolken, zon, wind mee en tegenwind. Om 15.00 uur zijn we weer terug bij het bezoekerscentrum. Heb je het pontje net gemist? In het bezoekerscentrum kun je lid worden van Natuurmonumenten. Als lid ondersteun je zo de Nederlandse natuur en daar hoort ook Tiengemeten bij!

Let op: mondkapje dragen op het pontje is verplicht. Vooraf een kaartje reserveren voor het pontje kan vanwege corona alleen online. Via deze link vind je meer informatie over Tiengemeten.