Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Saskia Blijft Hier

Saskia van den Brand liet zich inspireren door het tv-programma Floortje Blijft Hier en wandelde over de Strabrechtse heide. ‘Ondanks dat alles anders is dan normaal, besef ik dat de natuur zich niet houdt aan een lockdown.’

Natuur met huis

Saskia van den Brand is fanatiek wandelaar. Ze schrijft graag over haar belevenissen tijdens de vele wandeltochten die ze maakt.

'Heb jij alle mooie plekjes van Nederland al ontdekt? Ik nog niet. Een paar weken terug zat ik met een kop thee op de bank en keek naar de prachtige opnames van het tv-programma Floortje Blijft Hier. In vier afleveringen gaat Floortje Dessing op zoek naar inspirerende verhalen over veerkracht en zelfredzaamheid. In de eerste uitzending zie je prachtige beelden van de Strabrechtse heide. Ik blijf ademloos kijken naar de prachtige kleuren en variatie in het landschap. Ondanks dat alles anders is dan normaal, besef ik dat de natuur zich niet houdt aan een lockdown.

Een aantal weken later trek ik mijn wandelschoenen aan en rijd richting het oosten van Brabant. Vanwege de RIVM-richtlijnen rijden mijn vriendin en ik apart. We ontmoeten elkaar bij kasteel Heeze. Dit is één van de belangrijkste rijksmonumenten van Nederland. Onder andere vanwege de unieke ligging van het geheel omgrachte kasteel, te midden van de natuur. Het is heel stil tijdens de wandeling. We komen enkele medewandelaars tegen, maar de paden zijn breed genoeg om 1.5 meter afstand te bewaren. 

De cafés en restaurants zijn uiteraard gesloten. We hebben thuis onze bammetjes gesmeerd en een thermoskan met thee gevuld. Heerlijk om de eenvoud van alledaagse dingen op deze manier te beleven. Ik merk dat ik de natuur op een andere manier beleef. De stilte om mij heen, zorgt ervoor dat ik bewust ben van de vlinders die rondfladderen. Je beseft opeens hoe fijn het is dat je een wandeling mag maken en dat we allebei gezond zijn.

 

Saskia van den Brand
Saskia van den Brand
De Strabrechtse heide
De Strabrechtse heide

Vandaag was een schot in de roos qua wandelweer. Met het zonnetje op ons gezicht komen we via kronkelpaadjes, vennen en heide uiteindelijk weer terug bij ons beginpunt. We lopen nog een klein rondje rond natuurbegraafplaats Schoorsveld. Op sommige boomstammen waar een overledene ligt, zijn enkele rode rozen neergelegd. Terug naar huis hoop ik dat Floortje nog meer afleveringen gaat maken over ons kikkerlandje, want voor de natuur hoeven we niet naar het buitenland. Ook dichtbij biedt ons land genoeg diversiteit. Met een glimlach op mijn gezicht reed ik terug naar huis.'