Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Plandelen met...Marjolijn

Anton Damen, beter bekend als de Plandelman, gaat voor ons iedere maand op pad met een plandelaar. Deze keer blikt hij met Marjolijn uit Vleuten vooruit op de Landelijke Opschoondag op 20 maart.

Plandelaar Marjolijn Vendrig
Plandelaar Marjolijn Vendrig

Door Anton Damen

Op sommige dagen kun je haast over de plandelaars struikelen. De Landelijke Opschoondag op zaterdag 20 maart wordt er vast weer zo een.

Zulke grootschalige evenementen zijn voor veel mensen de eerste kennismaking met zwerfvalacties en dus de gelegenheid om het plandelvirus op te lopen. (Nee, niet dat andere virus, want het is natuurlijk zaak dat je de coronaregels en de anderhalve meter blijft volgen). Maar zou er ook zoiets bestaan als plandel-DNA? Dat móet wel, als je naar Marjolijn Vendrig kijkt. “Het klinkt misschien gek, maar als klein meisje was mijn hobby al opruimen. Kwam er een speelkameraadje langs, dan stelde ik steevast voor: ‘zullen we gezellig de kamer opruimen?’ Werkelijk”, verzucht ze.

Marjolijn is geen steek veranderd, alleen haar speelterrein is tegenwoordig wat groter. De kleine kinderkamer werd een hele Utrechtse wijk. En wat ooit een kinderactiviteit was, heeft nu ook een serieuze dimensie. Zo haakt Marjolijn dit jaar in bij de Opschoondag met haar eigen wijk-initiatief Vleuten Schoon. Dat organiseert ze alweer voor de negende keer. Op de allereerste editie wist ze zo'n veertig buurtgenoten op te trommelen, tegenwoordig gaat ze met gemak over de honderd.

Marjolijn die vuilnis opruimt met als voorkeur gehandschoend

Het leuke van Marjolijn is dat ze die andere 364 dagen van het jaar niet op haar lauweren rust. Integendeel. Op weg naar de supermarkt, tijdens een ommetje of teruglopend van een koffieafspraakje: als Marjolijn zwerfafval ziet liggen, dan kan ze de verleiding niet weerstaan en grijpt ze haar kans. Zonder grijper, want gewoon gehandschoend heeft haar voorkeur.

"Ik ben niet de enige zwerfvalraper die in Vleuten actief is. Er is bijvoorbeeld een man die twee jaren geleden voor het eerst meedeed met Vleuten Schoon. Nu maakt hij elke laatste zaterdag van de maand een opschoonrondje, met zijn buurman. Zo leuk! Zo zijn er meer mensen die, ieder op hun eigen manier en met hun eigen aanpak, onze buurt schoonmaken en schoonhouden."

Dat is als muziek in de oren van Plandelman. Want zo'n ene incidentele schoonmaakdag, tja, dat klinkt leuk en gezellig, maar het is toch een beetje als tandenpoetsen. Wat zou meer zoden aan de dijk zetten? Twee keer per jaar een halve dag je tanden borstelen, of elke dag twee keer twee minuten?

Doe mee met de Landelijke Opschoondag!

Op zaterdag 20 maart 2021 is het Landelijke Opschoondag. Door heel Nederland zijn er op deze dag allerlei acties om zwerfafval op te ruimen. Houd je hierbij natuurlijk wel aan de coronaregels. Op de site van de Landelijke Opschoondag zie je precies welke acties er zijn. Kom in actie voor een 100% zwerfafvalvrij Nederland!

Naar de site van de Landelijke Opschoondag