Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Plandelen met...Bouke

Plandelen is wandelen en tegelijkertijd zwerfafval opruimen. In de rubriek ‘Plandelen met…’ gaat Anton Damen, beter bekend als Plandelman, maandelijks met een plandelaar op pad. Bouke plandelt regelmatig door zijn eigen wijk.

Bouke
Bouke

Bouke is de laatste tijd een ware kilometervreter. Meestal plandelt hij met knijpstok in de aanslag door zijn wijk. Met steevast een Handi Hoop (een plastic ring waarover je een vuilniszak kunt spannen, zodat hij open blijft) in de aanslag en minus rugzak. Anders dus dan vandaag, nu hij bijna elf kilo aan gewichten in zijn backpack meetorst en een etappe van de Limesroute doet, van Utrecht naar Fort Vechten. Een fraaie route, daar niet van, maar liever had Bouke ergens anders gelopen. In Schotland, op de West Highland Way, om precies te zijn. Die enorme leegte in het landschap vind je in Nederland niet. Dat je er mag wildkamperen, is ook een mooie bonus. Eigenlijk had Bouke al weer lang en breed terug moeten zijn van die 96 mijlstocht. Corona trok een streep door de reisplannen; want twee weken gedwongen quarantaine? No way! Hopend op betere tijden blijft Bouke wel trainen, dag in, dag uit. Want de West Highland Way loopt natuurlijk niet weg.

Een onervaren langeafstandsloper kun je hem sowieso niet noemen. Als veertienjarig jochie werd hij gegrepen door het wandelvirus, toen zijn schaakleraar hem op sleeptouw nam. "Die was toen al gepensioneerd, maar liep zonder blikken of blozen van Amsterdam naar Leeuwarden en van Rotterdam naar Nijmegen... in één stuk. Wat je noemt een hardcore wandelaar. In een straf tempo van zeven kilometer per uur, en dat 28 uur aaneengesloten." 

Ook Bouke houdt er een straf tempo in; zes kilometer haalt-ie zeker. En dat is inclusief soms stoppen en bukken, want speciaal voor de gelegenheid heb ik hem een minigrijper in de handen geduwd. Een langeafstandsplandelpad, daar is geen beginnen aan, maar voor die incidentele lachgasballon of dat frisdrankblikje dat de berm ontsiert is het wel handig. En als je even geen zin hebt in oponthoud, dan past het met gemak in de rugzak. Dus wie weet leert Bouke binnenkort de Schotten wat 'plandelen' is.

plandelen

Wie is de Plandelman?

Als journalist schrijft Anton Damen onder meer voor AD, Toeractief en Wandel.nl. Maar onder de alias Plandelman maakt hij de straten eh... veilig. Of beter gezegd: schoon. Gewapend met knijpstok bindt hij, samen met een groeiend leger van andere opruimhelden, de strijd aan met het oprukkende zwerfafval. Het mooie van plandelen -wandelen en ondertussen plastic en andere troep verzamelen- is dat praktisch iedereen het kan én dat het letterlijk en figuurlijk een opgeruimd gevoel geeft. Behalve zwerfvuil bestaat de oogst ook uit spontane duimpjes omhoog en 'goed bezig'-aanmoedigen. Maar ook uit verhalen en vondsten, onverwachte ontmoetingen en inspirerende gesprekken. Die verzamelt hij allemaal op www.plandelen.nl, want zijn ultieme missie is om heel Nederland aan de plandel te krijgen.