Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Op naar mooie ontmoetingen

Saskia doet eigenlijk niet aan goede voornemens. Wel hoopt ze dat ze in 2020 veel kan wandelen. Voor haar conditie, maar ook om bijzondere mensen te ontmoeten. Mensen zoals Willem en Wilma, die ze tijdens een wandeling langs de turfvaarten tegenkwam. De ontmoeting leidde tot een interessante geschiedenisles over de omgeving.

Rijke historie in West-Brabant, waarbij in dit gebied turf werd gewonnen

Saskia van den Brand is fanatiek wandelaar. Ze schrijft graag over haar belevenissen tijdens de vele wandeltochten die ze maakt.

Saskia tijdens de Vierdaagse Nijmegen
Saskia tijdens de Vierdaagse Nijmegen

'Minder stressen, vaker sporten, gezonder eten en minder geld uitgeven zijn bij veel mensen één van de goede voornemens voor dit jaar. Zelf doe ik niet aan goede voornemens. Het leven loopt zoals het loopt en als ik iets wil veranderen, dan heb ik daar 365 dagen en 24 uur per dag de tijd voor.

In 2020 hoop ik wel dat ik kan blijven wandelen en veel blogs kan schrijven om ervoor te zorgen dat meer mensen gaan wandelen! Als iets goed voor je is, dan is het buiten zijn en tegelijkertijd werken aan je conditie, net zoals quality time met alle mensen die je lief hebt.

Langs de turfvaarten

Zelf wandel ik het hele jaar door en kan ik enorm genieten van de winter. Het is mooi om te zien hoe sommige bomen kaal worden en de natuur letterlijk tot stilstand komt. Je voelt de kou op je gezicht. De stilte in de winter helpt mij ook om naar binnen te keren, net zoals dat geldt voor de natuur. Met mijn muts en handschoenen aan, vertrok ik vanuit huis om mijn eigen omgeving wat beter te verkennen. Tijdens mijn wandeling ontmoette ik Wilma en Willem langs de turfvaarten in Nispen. Dit is een klein dorpje in West-Brabant dat bij Roosendaal hoort. Op een zondagmiddag waren zij zelf een hakhoutwal aan het bijwerken. Zij hebben namelijk een paar weilanden en stuk bos gekocht en zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Een hakhoutwal leverde de mensen vroeger ‘geriefhout’: hout voor de stelen van schoppen en ander gereedschap, maar ook bonenstaken en weipaaltjes. Tevens dienden zulke wallen als afscheiding van erven en weilanden.

Een gratis geschiedenisles

Willem vertelt mij dat zij graag het natuurgebied verder willen ontwikkelen, zodat de natuur uitgebreid kan worden en meer mensen kunnen genieten van de prachtige omgeving. Wilma kletst ondertussen honderduit over de rijke historie in West-Brabant, waarbij in dit gebied turf werd gewonnen. Sinds kort is er zelfs de route van de Turf, waarbij je zowel wandelend als fietsend meer te weten kunt komen over deze omgeving. De route kun je vinden bij de VVV Roosendaal. Na een tijdje gekletst te hebben, besluit ik om door te lopen. Wilma en Willem zijn nog lang niet klaar met het zagen, snoeien en afvoeren van alle takken. De bomen zijn zo groot geworden dat zij iedere winter een klein stukje grondig aanpakken. Het jaar is voor mij met deze wandeling goed begonnen. Ondanks dat ik geen route en afstand in mijn hoofd had, heb ik gratis een geschiedenisles gekregen, nieuwe mensen ontmoet en ben ik heerlijk tot bezinning gekomen. Op naar nog veel meer mooie en bijzondere ontmoetingen in 2020!'