Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Oog in oog met een koe

Het kleine Brabantse dorpje De Heen staat in de Lonely Planet. Tijdens haar wandeling door dit gebied kwam Saskia van den Brand dan ook niemand tegen. Op één uitzondering na dan: een koe. 'Eerlijk gezegd ben ik best een beetje bang, want ik ben de enige wandelaar'.

Koeien in volgelopen weiland met water

Saskia van den Brand is fanatiek wandelaar. Ze schrijft graag over haar belevenissen tijdens de vele wandeltochten die ze maakt.

 

Saskia van den Brand
Saskia van den Brand

'Wist je dat het kleine Brabantse dorpje De Heen voorkomt in de Lonely Planet? Dit pittoreske plaatsje met 164 huizen ligt in West-Brabant. Dichtbij grotere plaatsen als Steenbergen en Bergen op Zoom. Om bij het beginpunt van mijn wandeling te komen, ben ik binnen 1 minuut het dorp in- en ook weer uitgereden.

In de buurt is geen treinstation en bussen rijden zeer sporadisch. Je kunt het beste met de auto gaan. Een paar jaar terug stond De Heen in de reisgids van de Lonely Planet obscure vakanties, omdat je op de Steenbergse vliet kunt kamperen in een eigen huisje. Naast dat je er prachtig kunt kanovaren, ligt hier het natuurgebied de Dintelse Gorzen.

Net Madurodam

De auto parkeer ik bij Natuurpoort Benedensas. Mijn geduld werd wel op de proef gesteld om te wandelen, want hier ligt een oud sluizencomplex en de sluis staat open. De sluis is geheel computergestuurd. Ik wacht 15 minuten totdat ik de Steenbergse vliet over kan steken. Kinderen vinden het open en dichtgaan van de sluis fantastisch. Het is net alsof je in Madurodam bent.

Ik begin met een korte wandeling van circa 2 kilometer in het Saspoldertje. Al vrij snel sta ik oog in oog met een koe. Ik heb weleens instructies gekregen wat ik moet doen als ik een neushoorn of een beer tegenkom in het buitenland, maar eerlijk gezegd weet ik niet wat het advies is bij een koe. De koe kijkt mij recht in de ogen. Voetje voor voetje wandel ik dichter naar hem toe. Eerlijk gezegd ben ik best een beetje bang, want ik ben de enige wandelaar. Buiten het tjielpen van de vogels is er helemaal niemand. Als ik de koe bijna kan ruiken maakt hij een gekke bokkesprong naar het water.

Verborgen parel

Ik maak het rondje af en loop vervolgens nog de rode en blauwe route in het natuurgebied de Dintelse Gorzen. Het zijn twee kleine rondes die allebei een deel van het gebied laten zien. De routes zijn zeer geschikt voor kinderen vanwege de minieme afstanden (maximaal 5 kilometer). Vergeet vooral je verrekijker niet mee te nemen, want je kunt veel vogels spotten.

Na 1,5 uur loop ik naar de uitgang. Helaas kan ik niet tot rust komen bij restaurant Beneden Sas in verband met corona, maar als je wat langer wilt genieten van de omgeving, is dit qua ligging een aanrader. Ook kun je nog informatie lezen over de Watersnoodramp van 1953 en de Tweede Wereldoorlog. Na vandaag snap ik wel waarom dit gebied in de Lonely Planet staat! Absoluut een verborgen parel in West-Brabant voor natuurliefhebbers.'

Herinnering aan de Watersnoodramp van 1953
Herinnering aan de Watersnoodramp van 1953