Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Klaar voor de Eneco Clean-Up Walk? Zo wel!

Sta je al in de startblokken voor de Eneco Clean-Up Walk? Geweldig! Want samen kunnen we echt impact maken en worden we zwerfafval de baas. Maar wat zijn nu zaken om rekening mee te houden? Dat vroegen we een ervaringsdeskundige: De Plandelman. Hier zijn vijf tips.

De Plandelman samen met andere plandelaars aan het werk, foto: Andrey Dyachenko
De Plandelman samen met andere plandelaars aan het werk, foto: Andrey Dyachenko

Door Anton Damen

1. Iedereen kan het

Of je het nu plandelen, prikken of plogging noemt, maakt niet uit: zwerfafval van straat of uit de natuur plukken kan iedereen. Je hebt er eigenlijk geen speciaal gereedschap voor nodig, hoewel zo'n grijpstok wel handig is en veel gebuk scheelt. Maar ook met een (tuin)handschoen kom je al een heel eind. Of ga met een gezelschap op pad als 'spotter' die de te ruimen blikjes, zakjes en flesjes signaleert. Een andere manier om de opruimheld te zijn is om de vuilniszak open te houden. Ga je in een groep op pad, dan is het 't leukst als je deze rollen afwisselt. Zo komt iedereen eens aan de bak eh... zak!

CR | Afbeelding 1 | Klaar Voor De Eneco Clean Up Walk? Zo Wel!

2. Zoek en gij zult vinden

Waar vind je zwerfafval? Het confronterende antwoord is helaas: overal. Van de Mount Everest tot op de bodem van de oceaan. Niet dat je daar zult komen tijdens de Eneco Clean-Up Walk, wel op andere plekken waar je plastic troep kunt vinden.

Vooral parkeerplaatsen, winkelgebieden, speelplaatsen en de grond rondom picknickbankjes en hangplekken zijn vruchtbaar terrein. En -het klinkt een beetje vreemd- maar ook naast de afvalbak is meestal wel iets te rapen.

3. Wat trek je aan?

Je hebt niks speciaals nodig, behalve (uiteraard) goede wandelschoenen. Draag dus gewoon de kleding waar jij je lekker in voelt. Ben je van plan langs drukke wegen of fietspaden schoon te maken, dán is een reflecterend hesje met het oog op de verkeersveiligheid wel een slim idee.

4. Hoe meer zielen...

Vele handen maken licht werk. Dat geldt ook op zwerfafvalgebied. Een sterk verontreinigde plek die in je uppie een onmogelijke opgave lijkt, is met een paar man of vrouw verbazend snel aan kant. Samen op pad is vooral ook gezelliger. Daarbij zijn kinderen ideale metgezellen. Ze zien vaak weer hele andere dingen liggen dan volwassenen, zijn onvermoeibaar, een kei in het identificeren van het merk van die flard snoepverpakking en ze zijn van nature al gemotiveerd. 

Voor de extra prikkel kun je ze ook een ijsje in het vooruitzicht stellen die je betaalt met het tijdens de schoonmaakactie verzamelde kleine plastic flesjes met statiegeld. Of wakker de competitiedrift aan met een Plandelbingo.

Het Zwerfiebingo-formulier, foto: Anton Damen
Het Zwerfiebingo-formulier, foto: Anton Damen

5. Kwestie van omdenken

Aan het eind van de Eneco Clean-Up Walk kan het zijn dat je best geschrokken bent van hoe vol de zak is. Of je vraagt je af: is dit geen druppel op een gloeiende plaat? Maar elk stuk plastic dat je uit de natuur vist, is er eentje die anders tot in de eeuwigheid in het ecosysteem had rondgezworven. Een sigarettenpeuk lijkt de moeite niet waard, maar elk geraapt exemplaar betekent dat er geen acht liter water wordt verontreinigd. Het gaat ook niet altijd om kwantiteit. De theorie is dat als een kwart van alle Nederlanders elke dag drie stuks zwerfafval zou rapen, het hele land binnen een week opgeruimd is. Wat dat betreft zou het fantastisch zijn om ook na dit bijzondere evenement te blijven rapen. Dat hoeft dus niet veel te zijn. Maar het kan er wel voor zorgen dat we bij een volgende Eneco Clean-Up Walk veel minder te rapen en nog meer te genieten hebben.

Enthousiaste plandelaars ruimen hun wijk op, foto: Andrey Dyachenko
Enthousiaste plandelaars ruimen hun wijk op, foto: Andrey Dyachenko

Doe mee met de Eneco Clean-Up Walk

Help jij in het weekend van 21 en 22 oktober mee om de Nederlandse wandelpaden schoon te maken? De Eneco Clean-Up Walk loop je in je eigen omgeving en op je eigen tijdstip. Ook je afstand kies je zelf.

Je loopt de route via een speciale app, waarmee je onderweg ook nog eens allerlei leuke tips ontvangt. De eerste 2.000 deelnemers ontvangen bovendien gratis de Eneco Clean-Up set. Schrijf je in via onderstaande button.

Ja ik doe mee!