Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Ga op pad, fotografeer en maak een prachtig fotoboek: tips

Fotografen zijn dol op de winter – het is een geweldig seizoen om prachtige landschappen vast te leggen. Van mistig ochtendlicht op het platteland, frisse koude dagen met betoverende helderheid, tot besneeuwde heuvels of lege stranden, er is voor elk wat wils. Wat voor winterfoto’s je ook wilt maken, met deze tips zul je alle momenten, groot en klein, prachtig vastleggen.

Fotoboek Albelli

Wandel.nl in samenwerking met Albelli

Tip 1 - Tijdstip

De vroege ochtend en avond zijn perfect voor winterfotografie. Op deze momenten van de dag is het licht het beste voor foto’s in het algemeen, maar vooral voor landschappen. Het vastleggen van het gouden licht, dramatische schaduwen en het vangen van dat tijdloze gevoel is gemakkelijker als je wat vroeger naar buiten gaat om je foto’s te maken. Of net iets langer blijft als iedereen alweer naar huis is gegaan.

Landschap winter
Weerspiegeling besneeuwde bomen in het water

Tip 2 - Compositie

Compositie is cruciaal. Als een landschapsfoto je de adem niet ontneemt, komt dat omdat de fotograaf alleen maar een snel snapshotje heeft genomen waar niet veel ‘verhaal’ in zit. Zie jezelf als een schilder bij het framen van het beeld en het maken van de foto. Wat drijft jou om deze foto te maken? Is het het licht, de sneeuw, de textuur, de diepte of iets anders? Stel je camera zo op dat er ruimte is om je verhaal te vertellen. Als het een mooie winterse zonsopgang is, geef dan genoeg ruimte aan de pastelkleuren in de lucht. Als het een bergketen is, geef dan de toppen meer ruimte dan de lucht. Soms verandert alleen al het zetten van een paar stappen in één richting het hele perspectief van je landschap aanzienlijk.

Tip 3 - Achtergrond

Waarom gebruik je geen prachtig landschap als de perfecte achtergrond voor een speciale foto van je gezin? In besneeuwde landschappen kan het dragen van felle jassen of accessoires een goed idee zijn om de kleuren lekker te laten contrasteren. Maar het kan ook zo zijn dat je de voorkeur geeft aan kleuren die beter bij de omgeving passen. Jouw eigen creativiteit zal ervoor zorgen dat je de perfecte foto’s krijgt. En als je die straks hebt, vergeet ze dan niet met ons te delen!

Gezin in de sneeuw

Extra tip

Ga goed voorbereid op pad. Zorg ervoor dat je het warm genoeg hebt. Het is natuurlijk wel winter! Neem een thermosfles met thee of koffie mee, trek fijne wandelschoenen aan met een goed profiel en handschoenen die je gemakkelijk aan en uit kunt trekken. En misschien nog wel belangrijker: neem een speciaal iemand mee en maak er samen een avontuur van om te delen!

We hopen dat deze tips je inspiratie geven om er op uit te gaan en grote en kleine momenten vast te leggen. Als je eenmaal je fantastische foto’s hebt gemaakt, zorg dan dat je ze kan delen en herbeleefd door ze in een mooi boek of kalender te verwerken. Ga creatief aan de slag met de fantastische fotoproducten van Albelli.

Kijk op de website van Albelli voor inspiratie en kortingsacties
Fotoboek Albelli