Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Etappe 10 van Franeker naar Sint Annaparochie

Wat gaan de etappes snel! Marleen en Nori hebben al tweederde van het Elfstedenpad gelopen. De tiende etappe bracht hen van Franeker naar Sint Annaparochie

bord Franeker

Marleen Veenstra loopt samen met haar hondje Nori het Elfstedenpad. Marleen redde Nori zes jaar geleden bij een slager in Thailand door haar te adopteren. Met een eigen stempelkaart en rugzak wandelt het hondje de komende maanden door Friesland.

‘Vanuit Franeker hadden we de route al snel weer opgepakt en liepen we al gauw tussen de huizen vandaan. We zagen ook het Elfsteden Aukje op haar mooie sokkel nog aan de andere kant van het water staan. Zo leuk om langs dit soort beelden te lopen tijdens het wandelen van het Elfstedenpad. De route was mooi tussen de velden door. De zon scheen er heerlijk bij. Perfect wandelweer!

rode kerk

We liepen door de leuke dorpjes Schalsum, Boer en Ried. De Mariakerk in Boer heeft een prachtige opvallende deur. Deze deur is uit 1664 en afkomstig van de afgebroken stins Elgersmastate. Na Ried ging het een beetje mis.....We liepen Ried uit langs de autoweg. Een groep mannen, die de Elfstedentocht aan het fietsen waren, haalde ons in. En zij misten de afslag waar wij net stonden. Gelukkig was wandelmaatje Anna op dat moment zo scherp om zich hardop af te vragen waarom wij al zo’n lange tijd ons geel-rode bordje niet hadden gezien. En waarom er verderop mensen in het mooie veld liepen langs het water terwijl wij hier wandelden langs deze toch wel saaie autoweg. Moesten wij ook niet langs water lopen? Boekje erbij: Ja dus.

Een aardig stuk moesten we terug lopen naar Ried, maar Rommy zag gelukkig een veld met open toegang. Er hing geen bordje met verboden voor honden. Er stonden geen koeien of schapen. Geen briefje met een waarschuwing voor een ram. Maar in de verte bij het pad (ons pad) wel een hek. Met prikkeldraad. Maar dat was geen probleem voor ons: jas over het prikkeldraad, tassen erover, Nori erover, wij erover en klaar! De route was hier super mooi! Een prachtig mooi lang schelpenpad langs de vaart Berltsumer Wiid. Water waar Maarten (van der Weijden) vorig jaar in gezwommen heeft. De route was hier rustig, met een heerlijk zonnetje en een stevige wind erbij. Via het schelpenpad liepen we Berlikum binnen. Het was maar een heel klein stukje door het dorp, we waren er al snel weer uit. Maar niet voordat we geluncht hadden bij het mooie gebouwtje van IJsclub Berlikum. Met picknicktafel en openbaar toilet. Dat was dus erg goed geregeld.

Vanaf Berlikum liepen we langs It Leechje. Een oude doorbraak van de Middelzeedijk. We zijn verder gelopen tussen de akkers en later langs de weg naar Sint Annaparochie. Deze omgeving heet Het Bildt. Allemaal rechte wegen, sloten, dijkdorpen en akkers ingepolderd door Zuid-Hollandse dijkwerkers. Wij hebben wederom een hele mooie wandeldag gehad. Volgende keer een iets aangepaste etappe 11 van Sint Annaparochie naar Ferwert. Wordt vervolgd.'

 

wandelen met hond