Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Bentwoud: een nieuw stukje bos in Nederland

Midden in het Groene Hart ligt een nieuw natuurgebied: Bentwoud. Saskia ging er onlangs wandelen en ontdekte er natuurschoon, maar ook de kringloop van het leven. 'Nu ik dit gebied heb ontdekt, hoop ik stiekem dat we meer nieuwe natuur in Nederland gaan aanleggen.'

Bentwoud, foto: Saskia van den Brand
Bentwoud

Saskia van den Brand is fanatiek wandelaar. Ze schrijft graag over haar belevenissen tijdens de vele wandeltochten die ze maakt.

Saskia van den Brand

Wil jij een bos zien groeien en groeien? Een bos dat ieder seizoen groener en kleurrijker wordt. Natuurlijk wil je dat! Stap in de auto en ga naar Bentwoud. In het Groene Hart van de Randstad, vlakbij Zoetermeer en plaatsen als Waddinxveen en Boskoop, ligt dit nieuwe natuurgebied. Hondenbezitters opgelet: in dit gebied is een apart gedeelte waar je hond volledig los gelaten mag worden. Voordeel is dat mensen die bang zijn voor honden, dit gebied overslaan. Hondje blij, baasje blij!

De kringloop van het leven

Tijdens mijn wandeling in Bentwoud kom ik van alles tegen. Bos, water en weide. Ik begin bij het kinderbomenbospad. Dit bos bestaat uit vijf bomenkamers. In vijf cirkels groeien geboortebomen voor nieuwe wereldburgers en levensbomen voor kinderen die zijn overleden. Ik vind het mooi dat  gekozen is voor zowel geboorte als sterfte. De kringloop van het leven is samengebracht in de natuur. In het midden van Bentwoud ligt een golfbaan. Hier mag je als wandelaar gewoon doorheen lopen. Ideaal voor als je in het gezin verschillende interesses hebt en je partner liever gaat golfen. Terwijl ik doorloop en de zon volop schijnt, zie ik een groepje hazen. Door de strak blauwe lucht vliegen fazanten en enkele roofvogels. Schitterend om zoveel natuurschoon te bewonderen.

Bentwoud
Bentwoud, foto: Saskia van den Brand
Bloeiende planten in het Bentwoud
Bloeiende planten in het Bentwoud, foto: Saskia van den Brand

Aanwinst voor natuurliefhebbers

Onderweg valt het mij op dat bankjes en prullenbakken nog niet geplaatst zijn. Ik kijk nog even op Instagram naar de nieuwste post van boswachter Jonathan. Hij schrijft dat de eikenprocessierups ook langs de wandelpaden wordt aangepakt. Met een klein rood/wit lintje zie je op sommige bomen aangegeven welke bomen besmet zijn. Ik eet mijn boterham op aan het water en vervolg mijn route via het Laarzenpad. Bijen zoemen vrolijk in het rond en ook hele kleine vlinders voelen zich thuis in Bentwoud. Nu ik dit gebied heb ontdekt, hoop ik stiekem dat we meer nieuwe natuur in Nederland gaan aanleggen. Het mag dan wel het jongste bos zijn, maar met een oppervlakte van circa 800 ha. is het een mooie aanwinst voor natuurliefhebbers.