Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Afspiegeling van 2020

Saskia van den Brand wandelde onlangs over het boerenland bij Twello, een wandeling met een paar obstakels. 'Als ik langs enkele boerderijen kom, besef ik dat deze wandeling een mooie afspiegeling is van 2020', schrijft ze.

Header | Afspiegeling van 2020

Saskia van den Brand is fanatiek wandelaar. Ze schrijft graag over haar belevenissen tijdens de vele wandeltochten die ze maakt.

Ken jij een gebied waar je oneindig ver kunt kijken? Waar je kilometers kunt lopen, zonder grijze dozen in het landschap te zien? Sinds dit weekend, heb ik weer een plekje gevonden, namelijk in het Gelderse Twello. Ik loop het Fliertpad. Een rondwandeling van zestien kilometer. De route is buitenspelen voor volwassenen. Ik heb geen tijd om na te denken en stil te staan. De zuigende modder, trekt mijn schoenen dieper de blubber in. Iedere stap is een gevecht om vooruit te komen. Met een diepe zucht kom ik aan bij een nieuwe hindernis. Bij andere wandelingen wordt het de wandelaar makkelijk gemaakt. Dat is anders als je een Klompenpad loopt. Ik zet mijn linkervoet op het klompenplateau en zwiep mijn rechtervoet over de omheining. Gelukkig is er niets mis met mijn lenigheid en slaag ik met vlag en wimpel.

Afbeelding 2 | Afspiegeling van 2020

Afspiegeling van 2020

De wandeling heeft iets magisch, omdat tientallen waterdruppeltjes in de lucht zweven. Door de mist, vertraag ik mijn tempo. Ik ben geneigd om snel te lopen, maar de natuur dwingt mij vandaag om te luisteren. Een volgend pad met hindernissen, wacht op mij. Ik zie aan de rechterkant een sloot en aan de linkerkant een rij bomen. Er tussen ligt een flinke berg zand van ongeveer drie meter. De eerste heuvel ging nog wat lastig, maar bij nummer twee en drie zakken mijn voeten minder weg.

Als ik langs enkele boerderijen kom, besef ik dat deze wandeling een mooie afspiegeling is van 2020. Een jaar vol met obstakels. Soms blijft dat letterlijk aan je schoenen plakken. Gelukkig heb je iedere dag ook de mogelijkheid om je zorgen in de modder achter je te laten. Focus op waar je invloed op hebt, dan wandel je een stuk lichter.

Enkele tips

  • Alle Klompenpaden wandelingen kun je vinden in de app store.
  • Je kunt deze wandeling eventueel inkorten naar tien kilometer.
  • Trek goede schoenen aan met een stevig profiel.