Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

1e dag 28e Heuvelland 4daagse 2015

De Heuvelland Vierdaagse brengt je door de Zuid-Limburgse heuvels. Dit maakt het een uitdagende maar mooie vierdaagse. Henk van der Sanden schreef een verslag van zijn ervaringen.

heuvelland 4daagse

Door: Henk van der Sanden

Deze dag lopen we richting Heerderberg. Na ongeveer 5 km worden er bananen uitgedeeld. Kijk maar eens hoe mooi de kraampjes opgemaakt zijn. Deze mensen verdienen een dikke pluim.

meneer bij de vlag

Afdalen en klimmen

Na een paar flinke afdalingen (en natuurlijk ook het omgekeerde, omhoog dus de hellingen op) zijn we bij een mooie uitkijkpost aangekomen. Hier laat ik mij even fotograferen.

Gevangenis

Als we verder gaan, komen we langs een groot en mooi gebouw. Dit blijkt nu een gevangenis te zijn. Een stukje verder is er dan een rustpost bij de beeldentuin. Je kunt hier tijdens een wandelingen even heerlijk tot rust komen. Voor meer info zie: www.beeldentuinmaastricht.nl.
We lopen langs het monument Vlaamse verzetsstrijders. Hierna lopen we in het gebied van Gronsveld bergje op en bergje af naar het plaatsje Rijckholt. Hier komen we om 11.04 uur aan. We houden hier een langere rust. Dit was goed voor mijn voeten. De eerste 14 km zit er op.

stenen nijlpaard

Prachtige vergezichten

Via een andere route gaan we weer naar Heerderberg. Onderweg is het genieten van de vergezichten én van de mooie knotwilgen. Sommige van deze prachtige bomen zijn helemaal uitgehold en doen het desondanks nog heel goed. Dit fascineerde mij als kind al. Ik herinner mij nog dat ik vroeger op de basisschool natuurles had en les kreeg over de knotwilgen. Bezoek voor meer info de website Bomeninfo en/of lees het prachtige gedicht De Wilgen.

 

Koeien

Eén met de natuur

Oké, we gaan weer verder. Het gaat over bergen en door dalen. Zo loop je op een wandelpad en dan weer door vlakke weidevelden waar de koeien grazen. De natuur is hier één met de mens en zie… zelfs de koeien willen bij Heopa op de foto.

Het gebied waar we nu lopen is Savelsbos. En zo komen we aan bij de laatste rustpost in Heerderberg, wederom bij de beeldentuin. Hier lag een meneer die flinke blaren had opgelopen. Je ziet dan meteen hoe goed het is dat er ook vrijwilligers aanwezig zijn van het Rode Kruis.

Mergelmuren

Na een heerlijk bakje tomatensoep met balletjes ga ik voor de laatste 7 km naar de finish. Ondertussen passeren we Cadier en Keer en het terrein van Onze Lieve vrouw van Lourdes. Hierna lopen we tussen de mergelmuren. Er is een stuk zo uitgehold dat de zon er door kan schijnen. Echt prachtig om te zien.

finish groepsfoto

Finish

Bij de finish staat mij een verrassing te wachten; mijn zus(je) en zwager staan mij op te wachten. Ik kreeg van hen een T-shirt van de heuvelland 4 daagse. Na het afmelden hebben we samen nog gezellig iets gedronken. Wat was het leuk om zo onverwachts bezoek te krijgen. De eerste dag zit er op!