Saskia Blijft Hier

Saskia van den Brand liet zich inspireren door het tv-programma Floortje Blijft Hier en wandelde over de Strabrechtse heide. ‘Ondanks dat alles anders is dan normaal, besef ik dat de natuur zich niet houdt aan een lockdown.’

Saskia van den Brand Saskia van den Brand

Saskia van den Brand (29) is fanatiek wandelaar. Ze schrijft graag over haar belevenissen tijdens de vele wandeltochten die ze maakt.

'Heb jij alle mooie plekjes van Nederland al ontdekt? Ik nog niet. Een paar weken terug zat ik met een kop thee op de bank en keek naar de prachtige opnames van het tv-programma Floortje Blijft Hier. In vier afleveringen gaat Floortje Dessing op zoek naar inspirerende verhalen over veerkracht en zelfredzaamheid. In de eerste uitzending zie je prachtige beelden van de Strabrechtse heide. Ik blijf ademloos kijken naar de prachtige kleuren en variatie in het landschap. Ondanks dat alles anders is dan normaal, besef ik dat de natuur zich niet houdt aan een lockdown.

Een aantal weken later trek ik mijn wandelschoenen aan en rijd richting het oosten van Brabant. Vanwege de RIVM-richtlijnen rijden mijn vriendin en ik apart. We ontmoeten elkaar bij kasteel Heeze. Dit is één van de belangrijkste rijksmonumenten van Nederland. Onder andere vanwege de unieke ligging van het geheel omgrachte kasteel, te midden van de natuur. Het is heel stil tijdens de wandeling. We komen enkele medewandelaars tegen, maar de paden zijn breed genoeg om 1.5 meter afstand te bewaren.

De cafés en restaurants zijn uiteraard gesloten. We hebben thuis onze bammetjes gesmeerd en een thermoskan met thee gevuld. Heerlijk om de eenvoud van alledaagse dingen op deze manier te beleven. Ik merk dat ik de natuur op een andere manier beleef. De stilte om mij heen, zorgt ervoor dat ik bewust ben van de vlinders die rondfladderen. Je beseft opeens hoe fijn het is dat je een wandeling mag maken en dat we allebei gezond zijn.

De Strabrechtse heide De Strabrechtse heide

Vandaag was een schot in de roos qua wandelweer. Met het zonnetje op ons gezicht komen we via kronkelpaadjes, vennen en heide uiteindelijk weer terug bij ons beginpunt. We lopen nog een klein rondje rond natuurbegraafplaats Schoorsveld. Op sommige boomstammen waar een overledene ligt, zijn enkele rode rozen neergelegd. Terug naar huis hoop ik dat Floortje nog meer afleveringen gaat maken over ons kikkerlandje, want voor de natuur hoeven we niet naar het buitenland. Ook dichtbij biedt ons land genoeg diversiteit. Met een glimlach op mijn gezicht reed ik terug naar huis.'

Lees ook de andere blogs van Saskia

Blijf fit, ga lunchwandelen!

‘De blijdschap die past bij de lente, maakt mij intens gelukkig,’ schrijft blogger Saskia. ‘Alleen is sinds een aantal dagen alles anders.’ Haar wandelplannen heeft ze, net als heel veel andere wandelaars, door de uitbraak van het coronavirus moeten aanpassen. Lunchwandelen is nu een uitkomst. In haar blog geeft ze je tips.

Lees meer
Wandelen in de Gelderse Poort

Wandelen is voor blogger Saskia de ideale manier om met vriendinnen bij te kletsen. Al wandelend ontdekken ze nieuwe routes en gebieden. Zoals onlangs de Ooijpolder bij Nijmegen, waar een Boerenlandpad naar een knusse tuinkamer leidde.

Lees meer
Op naar mooie ontmoetingen

Saskia doet eigenlijk niet aan goede voornemens. Wel hoopt ze dat ze in 2020 veel kan wandelen. Voor haar conditie, maar ook om bijzondere mensen te ontmoeten. Mensen zoals Willem en Wilma, die ze tijdens een wandeling langs de turfvaarten tegenkwam. De ontmoeting leidde tot een interessante geschiedenisles over de omgeving.

Lees meer
Afzien op het snijvlak van land en water

Doorweekte regenjacks en verkleumde wandelaars. De Kustmarathon is een loodzware wandeltocht langs de Zeeuwse kust. Door de wind en de regen was de editie van 2019 extra zwaar. Saskia van den Brand schreef voor Wandel.nl een blog over haar belevenissen tijdens haar barre tocht.

Lees meer
De dag van Groesbeek

Als een lange rups trokken de tienduizenden Vierdaagse-deelnemers afgelopen juli op 'de dag van Groesbeek' over de Zevenheuvelenweg. Eén van die wandelaars was Saskia van den Brand. Op Wandel.nl vertelt ze hoe zwaar 'de bergetappe' is.

Lees meer
Eindelijk, we mogen weer!

Saskia van den Brand liep, net als 44.701 andere wandelaars, de 103de Vierdaagse Nijmegen. Op Wandel.nl vertelt ze over haar belevenissen. Van bijzondere ontmoetingen tot onverbiddelijke scanapparaten en kippenvel op de Via Gladiola.

Lees meer
Voor dag en dauw

IJspegels aan de bloesem, natte voeten, live muziek en duizenden andere wandelaars. Meedoen aan de Rode Kruis Bloesemtocht in Geldermalsen is een bijzondere ervaring. Saskia doet verslag van haar tocht.

Lees meer
Schietgebedjes en kaarsjes branden om Nijmegen te halen

Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Saskia traint momenteel voor de Vierdaagse, maar een blessure na een aanrijding gooit mogelijk roet in het eten. Lees hier haar verhaal.

Lees meer
Zoektocht naar een Japanse vriend

Een wandeltocht heb je pas echt voltooid als je thuis bent. Hoe de weg van finish naar huis een lange dwaaltocht kan worden, vertelt Saskia in dit blog. Ik zag mezelf al uitgedroogd tot midden in de nacht rondlopen, schrijft ze.

Lees meer

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?