Ons Kloosterpad

Het jaar 2021 is uitgeroepen tot Het Jaar van het Brabantse klooster. Reden voor Saskia om af te reizen naar de abdij van Berne, waar de tweede etappe van de wandelroute Ons Kloosterpad start.

Saskia van den Brand bij Kasteel Heeswijk Saskia van den Brand bij Kasteel Heeswijk

Saskia van den Brand (30) is fanatiek wandelaar. Ze schrijft graag over haar belevenissen tijdens de vele wandeltochten die ze maakt.

Ben je op zoek naar splinternieuwe wandelroutes? Zoek niet verder, maar start met de 330 kilometer Pelgrimsroute Ons Kloosterpad. 2021 is het jaar van het Brabantse klooster. Eeuwenlang hebben zusters en broeders een sterke invloed gehad op de Brabantse samenleving. Denk aan scholen, ziekenhuizen en zorginstellingen. De laatste jaren neemt het aantal kloosterlingen in rap tempo af. Een aantal kloosterlingen wilde dat het erfgoed niet zomaar zou verdwijnen. Samen met enkele gemeenten, provincie en vrijwilligers is er nu Ons Kloosterpad, zodat je als wandelaar meer te weten komt over de geschiedenis en tegelijkertijd de stilte kunt opzoeken om helemaal tot rust te komen.

In heel Brabant kun je wandelen. Vandaag start ik bij etappe twee. De route start bij de abdij van Berne. Hier leven nog veertien broeders. Je kunt hier ook terecht voor een mooi boek en een biertje na afloop van je wandeling.

De abdij van Berne De abdij van Berne

Het mooiste kasteel van Brabant

Het zonnetje schijnt en ik kijk op mijn routekaart. Direct nadat ik de poort van de Abdij verlaat, zie ik het eerste knooppunt op de paal staan. Om mij heen vliegen citroenvlinders door de statige bomenrij, waar ik doorheen loop. Af en toe valt mij op dat bomen dood zijn. De takken ogen niet fris en groen, maar zijn bruin. De natuur snakt naar water, want de gazons kleuren grauw. Ik kom achtereenvolgens langs kerken, maar ook langs het Klooster Zusters van Barmhartigheid. Het is niet meer in gebruik in zijn originele functie, maar heeft nu een woonbestemming gekregen. De natuur is hier al eeuwen in ontwikkeling. In eerste instantie was deze omgeving een arm gebied, maar daar is nu niets meer van te zien. Schuren verdwijnen voor nieuwe huizen. Ik loop langs enkele aspergevelden. Hier en daar wijk ik wat af van de route, omdat de totale route ruim 18,5 kilometer is en ik anders niet terugkom bij mijn auto. Vlakbij het startpunt, ligt kasteel Heeswijk. Het mooiste kasteel van Brabant. Ik besluit om mijn appel op te eten in het gras, terwijl ik kijk hoe mensen een selfie maken en kinderen rennen over de lanen en velden van het landgoed.

Tevreden loop ik terug naar het klooster. Ik ben van plan om alle wandelingen in etappes te gaan lopen, want na afloop kun je steeds een uniek souvenir kopen. Kunstenaars hebben ontwerpen gemaakt die je kunt sparen. Een extra reden om vaker de wandelschoenen aan te trekken.

Meer informatie

Lees meer blogs van Saskia

Ontdek de parkenwandeling in Arnhem

Arnhem staat bekend om haar mooie stadsparken. Saskia van den Brand liep onlangs een route die haar langs meerdere parken bracht. 'Het leuke aan deze wandeling is dat de parken naadloos in elkaar overlopen', schrijft ze.

Lees meer
De Kaapse Bossen: plezier voor iedereen

Midden op de Utrechtse Heuvelrug liggen de Kaapse Bossen. Onze blogger Saskia van den Brand maakte er onlangs een afwisselende wandeling en genoot er van een spectaculair uitzicht, hoog boven de dennenbomen.

Lees meer
De lente is begonnen!

Saskia van den Brand wandelt het hele jaar door. Onlangs was ze in de Maasduinen, in het noorden van Limburg. 'De vogels tjilpen vrolijk in het rond en het pad kronkelt', schrijft ze over het begin van de lente.

Lees meer
Plandelen met...Marjolijn

Anton Damen, beter bekend als de Plandelman, gaat voor ons iedere maand op pad met een plandelaar. Deze keer blikt hij met Marjolijn uit Vleuten vooruit op de Landelijke Opschoondag op 20 maart.

Lees meer
New city vibes!

Onze blogger Saskia van den Brand wandelt meestal door de natuur. Onlangs verkende ze Rotterdam. Dat ook een stad een prima locatie voor een mooie wandeling is, bewijst ze in haar blog.

Lees meer
Wandelen in Oostvoorne vlak voordat Koning Winter arriveert

Het regende nog toen Saskia van den Brand rond het Oostvoornse meer wandelde. Niet veel later zou Nederland bedekt zijn onder een dikke laag sneeuw. ‘Met kleine stappen, bereik ik het mooiste uitzicht van de dag.’

Lees meer

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.