Wandelroutes bij steden: Zwolle

Wandel.nl maakt elke week een lijstje van wandelroutes rondom een grote stad. Deze week is de hoofdstad van de provincie Overijssel aan de beurt: Zwolle!

Bruggetje in park Het Engelse Werk, foto: Wikimedia - Marycke Naber) Bruggetje in park Het Engelse Werk, foto: Wikimedia - Marycke Naber)

De omgeving van Zwolle heeft behalve de uiterwaarden van de IJssel ook diverse landgoederen, parken en zelfs bos in petto.

Door de uiterwaarden langs de IJssel

Net onder Zwolle kun je verrassend rustig door de uiterwaarden van de IJssel wandelen. Deze wandelroute van 9 kilometer stuurt je over de dijk waar je prachtig uitzicht hebt op de uiterwaarden en de IJssel. Aan de overkant van de rivier ligt de Veluwe en Hanzestad Hattem. Ook loop je door stadspark Het Engelse Werk en langs buitenplaats Schellerberg. De route start en eindigt bij Landwinkel en Theetuin De Huppe.

Meer informatie over deze route

Buitengebied boven Zwolle

Net boven Zwolle maak je een mooie wandeling van 10 kilometer door het buitengebied. Je loopt door bos op de Agnietenberg, over rustige paden langs polders en door buurtschap Langenholte met fraaie boerderijen. Trek je stevige schoenen aan voor een afwisselende tocht.

Meer informatie over deze route

Landgoed Boschwijk, foto: Wikimedia - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Landgoed Boschwijk, foto: Wikimedia - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Landgoedwandeling Helmhorst en Boschwijk

Tijdens deze afwisselende wandeling van 14 kilometer wandel je door een waterretentiegebied langs de Westerveldse Aa, langs de Joodse begraafplaats van Zwolle en door het bos van landgoed Helmhorst. Na een rondje om de Wijthmenerplas loopt de route door het prachtige landgoed Boschwijk en langs de Nooterhof.

Meer informatie over deze route

Ommetje over Kranenburg

Kranenburg is behalve een begraafplaats ook een park waar mensen graag wandelen vanwege de rust en de natuur. De begraafplaats is zo groot dat je er een flinke wandeling kunt maken, zonder dat je twee keer over hetzelfde pad loopt. De wandelroute is uitgezet door de beheerder van de begraafplaats en kan worden gelopen met behulp van een plattegrond.

Meer informatie over deze route

Vreugderijkerwaard, foto: Wikimedia - Trilo Vreugderijkerwaard, foto: Wikimedia - Trilo

Prachtige polders en eeuwenoude waterwegen in de IJsseldelta

Deze wandeling van 8 kilometer gaat van start bij het Zalkeveer en Theehuis. Tijdens deze wandeling maak je kennis de prachtige Vreugderijkerwaard, die je vanaf de dijk goed kunt zien. De zeldzame flora op de zandduinen langs de rivier is heel bijzonder. De prachtige polders en eeuwenoude waterwegen in de IJsseldelta bieden een afwisselend landschap dat je al wandelend kunt ontdekken.

Meer informatie over deze route

Oproep

Ken jij nog andere wandelroutes in de omgeving van de stad Zwolle? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan deze pagina.

Interesse in routes bij andere steden?

Klik op de onderstaande afbeeldingen om meer overzichten van routes te bekijken. De komende tijd vullen we de site steeds verder aan met steden.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.