Vijf verrassende ecotoerisme bestemmingen in Spanje

Ecotoerisme in Spanje is genieten van de natuur terwijl je het behoud ervan ondersteunt. Wandel.nl zet 5 gebieden op een rij die uitermate geschikt zijn om te voet te ontdekken.

De grootste biodiversiteit van Europa in combinatie met het fascinerende historisch erfgoed geeft elk gebied in Spanje een uniek karakter. Een goed startpunt om de mooiste wandelgebieden in Spanje te vinden, is de Club Ecoturismo en España (Ecotourism Club in Spain);  een initiatief dat ondersteund wordt door het Ministerie van Industrie, Handel en Toerisme van Spanje. In deze Club zijn alle authentieke ecotoerismebestemmingen en -bedrijven verenigd. Deze voldoen aan een reeks eisen en dragen daarmee bij aan natuurbehoud.

Beschermde gebieden

Via de Club Ecoturismo en España ontdek je karakteristieke beschermde gebieden met een breed scala aan paden en unieke plekken. Hier kun je in contact komen met de beste lokale gastheren. Beleef een ander Spanje, met zijn geschiedenis, wandelcultuur, unieke gastronomie en weelderige natuur.

Natuurpark Parque Natural de la Zona Volcánica de La Garrotxa   Natuurpark Parque Natural de la Zona Volcánica de La Garrotxa

Natuurpark Parque Natural de la Zona Volcánica de La Garrotxa, Catalonië

Het netwerk van wandelpaden van La Garrotxa doorkruist het best bewaarde vulkanisch gebied van het Iberisch Schiereiland. Als je ervan houdt om tussen vulkanen, oude kraters en lavastromen van meer dan 700.000 jaar oud te wandelen, in combinatie met beukenbossen en middeleeuwse dorpen, dan is dit zeker jouw favoriete bestemming.

In La Garrotxa spreekt het landschap en vertelt dit het verhaal van zijn transformatie via de historische paden die samen het Itinerànnia-wandelpadennetwerk vormen. De meer dan 2.500 paden die vroeger dorpen, gebedshuizen en weiden met elkaar verbonden, nodigen je nu uit op een reis door de tijd door de meest gevarieerde landschappen van Ripollès (in het midden van de Pyreneeën) tot aan Alt Empordá (aan de Costa Brava).

Meer informatie

Cantabrische bruine beren in Natuurpark Parque Natural de Fuentes del Narcea     Cantabrische bruine beren in Natuurpark Parque Natural de Fuentes del Narcea

Natuurpark Parque Natural de Fuentes del Narcea, Degaña e Ibias, Asturië

In de regio Asturië loopt het beroemde langeafstandswandelpad GR-203, ook wel bekend als “het pad waar de beer loopt”. In dit beschermde natuurgebied smelten de sporen van de meest raadselachtige dieren en tradities van de dorpen samen met spannende paden en wegen.

In de maanden april tot juni en van september tot oktober kun je wandelen in dit gebied  combineren met het observeren van de in het wild levende Cantabrische bruine beer. Een activiteit die je zeker niet in je eentje moet doen, maar altijd met een gekwalificeerde lokale gids. Zo kun je op een veilige en juiste manier genieten van deze ervaring, met respect voor de beer en het milieu.

Meer informatie

Geopark Geoparque Villuercas Ibores Jara  Geopark Geoparque Villuercas Ibores Jara

Geopark Geoparque Villuercas Ibores Jara, Extremadura

Als er iets is dat dit Geopark onderscheidt van andere natuurbestemmingen dan is het wel het karakteristieke Appalachen-reliëf. Deze geologische bijzonderheid is het resultaat van honderden miljoenen jaren aan transformatie. Oude bergen vormen nu parallelle valleien, die worden gescheiden door bergketens. Deze bieden een variëteit aan wandelmogelijkheden.

In deze unieke en minder bekende bestemming valt het langste pad ter wereld op, de zogenaamde Appalachian Trail. Een pad van 387 kilometer dat het Appalachen-reliëf doorkruist en door de meeste dorpen van het Geopark loopt. Dit wandelpad kan in etappes worden afgelegd en zal, afhankelijk van de tijd van het jaar, heel verschillende indrukken achterlaten.

Meer informatie

Biosfeerreservaat Reserva de la Biosfera de Menorca  Biosfeerreservaat Reserva de la Biosfera de Menorca

Biosfeerreservaat Reserva de la Biosfera de Menorca, Balearen

Een van de meest opmerkelijke paden op de Balearen is El Camí de Cavalls, een historisch pad waarvan de oorsprong teruggaat tot het jaar 1330. Het pad werd toen gebruikt door de patrouilles die het eiland moesten bewaken en beschermen.

Het is een rondwandeling van 185 kilometer die niet alleen door de verschillende ecosystemen van het eiland voert, maar je ook de mogelijkheid geeft om getuige te zijn van de geschiedenis van het eiland door de Romeinse overblijfselen, grotten, verdedigingstorens en megalithische graven die je onderweg tegenkomt.

Meer informatie

Biosfeerreservaat Reserva de la Biosfera de La Palma  Biosfeerreservaat Reserva de la Biosfera de La Palma

Biosfeerreservaat Reserva de la Biosfera de La Palma, Canarische Eilanden

Op de Canarische Eilanden zijn er meer dan 1.000 kilometer gemarkeerde wandelpaden die je voeren door laurierbossen, duizend jaar oude vulkanen en schilderachtige ravijnen . Dit alles vergezeld van een heerlijk oceaanbriesje en een aangenaam klimaat, het hele jaar door.

Op La Palma ontmoeten de hemel en de aarde elkaar, iets wat met name ’s nachts heel goed merkbaar is. Dankzij de donkere hemel en de astronomische uitzichtpunten kun je op La Palma zelfs ’s nachts bij volle maan enkele wandelpaden volgen. Een ervaring om nooit te vergeten, nog meer wanneer je dit doet onder leiding van een gespecialiseerde gids.

Meer informatie

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.