Wandelen over de grens: het Zwarte Woud

Beginnende langeafstandswandelaars komen in Europa zeker aan hun trekken. Ben je het Nederlandse platteland zat en heb je zin om de grens over te gaan? Wandel.nl neemt je mee door het Zwarte Woud.

Uitzicht tijdens wandeltocht door het Zwarte Woud Uitzicht tijdens wandeltocht door het Zwarte Woud

De ‘Westweg’ doorkruist zo ongeveer het hele Zwarte Woud (Schwarzwald) van noord naar zuid. In de verte zie je de Alpen liggen.

Oudste pad van Duitsland

De Westweg bestaat al sinds 1900 en is het oudste langeafstandswandelpad van Duitsland (285 km). Het pad start in het noordelijke Pforzheim en eindigt in het Zwitserse Basel aan de zuidkant van het Zwarte Woud. In de honderd jaar dat het pad bestaat, is het pad nauwelijks veranderd. Onderweg kom je langs de kenmerkende donkere dennenbossen en open vlaktes die bestaan uit weilanden en hoogveen.

Hornisgrinde

Met een hoogte van 1164 meter is de Hornisgrinde de hoogste berg van het noordelijke Zwart Woud. Bij mooi weer kan je vanaf deze bergrug zelfs het Rijndal, de Vogezen en de Alpen zien. Op een hoogte van 500 meter is een glazen uitkijktoren te vinden. Hier heb je een prachtig uitzicht over het veenheidegebied.

Uitzicht in de buurt van Titisee Uitzicht in de buurt van Titisee

Instapmogelijkheden

De Westweg is 285 kilometer lang, maar er zijn twaalf ‘Westweg-poorten’. Dit zijn speciale instapmogelijkheden mocht je niet de hele route willen lopen. Naast de instappoorten kan je op het tweede deel van het wandelpad kiezen uit een oostelijke en een westelijke variant. Vanaf het idyllisch gelegen Titisee gaat de westelijke route over de hoogste toppen van het Zwarte Woud. Zo komt de route ook langs de 1277 meter hoge Feldberg waar je een uitzicht hebt op de Alpen. De oostelijke optie is wat minder zwaar en toont je de Alpen en het Rijndal.

Wandelstok

In het magazine Wandel.nl nummer 2-2020 vertelt Guido Goudwaard (42) over zijn langeafstandswandelingen in het buitenland. Toen hij begon met lange afstanden wandelen was hij huiverig voor wandelstokken: “Ik dacht dat mensen me voor een bejaarde aan zouden zien. Nu wil ik nooit meer zonder! Ik kan tien kilometer langer wandelen door die dingen.”

Magazine Wandel.nl lezen?

Je kunt magazine Wandel.nl nummer 2-2020 bestellen in onze webshop via de rode button hieronder. Met het alles-in-1-pakket van KWBN ontvang je het magazine vijf keer per jaar automatisch in je brievenbus. Lees hier van welke voordelen je nog meer kunt profiteren als lid van KWBN.

Bestel het magazine

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?