Films met wandelen als thema: tips

maandag 12 februari 2018

Begin februari ging de natuurfilm WILD in première. Welke films zijn nog meer de moeite waard voor wandelaars?

Onlangs ging de natuurfilm WILD in première: een film die veel wandelaars zal aanspreken. De film brengt de natuur op de Veluwe in beeld. Welke, al eerder verschenen, films zullen je als wandelaar waarschijnlijk ook aanspreken? Wandel.nl zette ze voor je op een rij, in alfabetische volgorde.

Poster van de film A Walk In The Woods Poster van de film A Walk In The Woods

A Walk in the Woods (2015) – A Walk in the Woods, gebaseerd op het gelijknamige boek, gaat over de schrijver Bill Bryson die besluit om de Appalachian Trail te lopen. Dit is met 3500 kilometer één van de langste wandelpaden ter wereld. Bovendien gaat het pad dwars door de Amerikaanse wildernis. Een oude jeugdvriend van Bill gaat mee op pad. Deze is net als de schrijver al op leeftijd (70+). Het laat zich wel raden dat de twee onderweg tegen diverse problemen aanlopen. Bekijk hier de trailer.

Beyond Sleep (2016) – Deze film gaat over de tocht van de jonge geoloog Alfred Issendorf door het moerassige Noorwegen. Met zijn voettocht wil hij op zoek gaan naar meteorieten. Hij probeert hiermee het werk van zijn vader voort te zetten, die stierf tijdens zijn onderzoek. Alfred wacht een tocht door de onherbergzame toendra van het noorden van Noorwegen. Het verhaal is een vrije verfilming van het boek 'Nooit meer slapen' van de Nederlandse schrijver W.F. Hermans. Bekijk hier de trailer.

De Nieuwe Wildernis (2013) – De Nieuwe Wildernis is tot nu toe de grootste natuurfilm uit de Nederlandse geschiedenis. De film toont de natuur van de Oostvaardersplassen door de vier seizoenen heen. In de film zijn maar liefst 43 verschillende diersoorten te zien: van konikpaard tot watervlo. Het leven van een konikveulen is de rode draad in de film. Bekijk hier de trailer.

Die Dienstagsfrauen (2011) - Deze Duitse flim gaat over vier vriendinnen die op pelgrimstocht naar Lourdes gaan. Aanleiding is het overlijden van de echtgenoot van één van de vrouwen. De ontberingen tijdens de tocht zorgen voor spanningen en onenigheid. Tijdens de tocht komen er geheimen aan het licht, waardoor de vriendschap van de vier flink op de proef wordt gesteld. Bekijk hier de trailer.

Into the Wild (2007) – Into the Wild vertelt het waargebeurde verhaal van Chris McCandless, die na zijn studie besluit om alles achter zich te laten en een zwerftocht door de Verenigde Staten te maken. Tijdens zijn reis ontmoet hij allerlei opmerkelijke persoonlijkheden. Zijn ultieme doel is om helemaal afgesloten van de mensheid in de natuur in Alaska te leven. Zal hem dit gaan lukken? Bekijk hier de trailer.

Poster van de film Tracks Poster van de film Tracks

The Way (2010) – In The Way staat de bekende pelgrimsroute naar Santionago de Compostella centraal. Tijdens het lopen van deze route komt de fanatieke wandelaar Daniel tijdens een storm om het leven. Zijn vader probeert hierna te begrijpen waarom zijn zoon deze tocht wilde afleggen. Door aan dezelfde pelgrimsroute te beginnen, hoopt hij antwoorden op zijn vragen te vinden. Hierbij komt hij allerlei gevaren tegen. Bekijk hier de trailer.

Tracks (2013) – Ook Tracks is, net als sommige andere films uit dit overzicht, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In 1977 vertrok de schrijfster Robyn Davidson voor een tocht van 2700 kilometer door de Australische woestijn. Haar hond en een aantal dromedarissen vormden haar enige reisgezelschap. Ze is volkomen overgeleverd aan de elementen en ontdekt hierbij haar krachten en zwaktes. Bekijk hier de trailer.

Wild (2014) – Uiteraard niet te verwarren met de gelijknamige recente Nederlandse film. In deze Wild besluit Cheryl Strayed een voettocht over de Pacific Crest Trail te ondernemen. Dit langeafstandspad heeft een lengte van 4286 kilometer en gaat door de bergachtige gebieden langs de Amerikaanse westkust. Met de wandeling wil Cheryl haar scheiding en het overlijden van haar moeder verwerken. Net als veel andere films uit dit overzicht is ook deze film gebaseerd op een boek (in dit geval op 'Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail'). Bekijk hier de trailer.

Wildlike (2014) - Mackenzie, een problematisch tienermeisje, wordt naar haar oom in Alaska gestuurd om daar te gaan wonen. Nadat de relatie met haar oom verslechtert, vlucht ze. Ze probeert de weg naar haar oude woonplaats Seattle terug te vinden, maar verdwaalt steeds verder in het landschap van Alaska. Bekijk hier de trailer.

Deze lijst is nog niet compleet. Ken jij nog andere films die over wandelen gaan of interessant zijn als je van wandelen houdt? Mail je tip naar redactie@wandel.nl en we voegen de film toe aan dit overzicht.


Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?