Wandelevenementen naar het verleden

woensdag 9 oktober 2019

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Wandel.nl selecteerde uit de wandelagenda evenementen die verwijzen naar personen of gebeurtenissen uit de geschiedenis. Stap terug in de tijd tijdens deze wandeltochten.

Tip 1: Mallardmars, Nieuwdorp

Zaterdag 26 oktober 2019 - De Mallardmars herdenkt de bevrijding van Zuid-Beveland aan het eind van Tweede Wereldoorlog. De naam Mallard verwijst naar de codenaam die werd gebruikt voor de nachtelijke oversteek van het Sloe door Britse troepen. Samen met Canadese troepen wisten zij de Duitsers te verslaan. Deze operatie begon op 2 november 1944. Op de Sloedam wandel je langs monumenten die herinneren aan deze oversteek. Je kunt 6, 13, 27 of 36 kilometer lopen. De tocht start vanaf het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp.

Meer info over dit evenement


Tip 2: Pegasus Wandeltocht, Ede en Wekerom

Zaterdag 26 oktober 2019 - Deze tocht dankt zijn naam aan Operatie Pegasus: een gevaarlijke ontsnappingstocht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je wandelt 10, 20 of 30 kilometer door de bossen en heidevelden bij Wageningen en Ede. Een deel van het parcours gaat over de oorspronkelijke route van Operatie Pegasus. De tocht van 10 kilometer start vanuit Ede, de 20 en 30 kilometer vertrekt vanuit Wekerom.

Meer info over dit evenement


De Mookerhei De Mookerhei

Tip 3: Kiste Trui Wandeltocht, Middelaar

Zondag 27 oktober 2019 - De naam Kiste Trui zal bij weinig mensen een belletje doen rinkelen, maar toch mag zij niet in dit overzicht ontbreken. Kiste Trui was een dame die bij de Slag op de Mookerhei tijdens de Tachtigjarige Oorlog op zoek ging naar een schatkist. De schat van goud zou tijdens de veldslag op de Mookerhei zijn begraven door het leger van Lodewijk en Hendrik van Nassau. De wandeltocht brengt je door het gebied waarin Kiste Trui ruim vier eeuwen geleden wanhopig naar de schat op zoek ging. Je wandelt door bossen en over heide. Je kunt kiezen uit afsanden tussen de 5 en 25 kilometer.

Meer info over dit evenement


Tip 4: Maarten Luther Wandeltocht, Amerongen

Zaterdag 2 november 2019 – De Maarten Luther Wandeltocht brengt je door de bossen van het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug. Er zijn diverse afstanden, van 5 tot zelfs 60 kilometer. In kerken langs de route zijn rustplaatsen ingericht. Maarten Luther is één van de belangrijkste personen in de kerkgeschiedenis. Hij leidde in de zestiende eeuw de Reformatie. Luther is vooral bekend van zijn 95 stellingen, die hij in 1517 op de deur van de kerk in Wittigen spijkerde.

Meer info over dit evenement


Portret van Floris V Portret van Floris V

Tip 5: In het spoor van Floris V, Amsterdam

Zaterdag 8 februari 2020 - Floris V was in de dertiende eeuw graaf van Holland, Zeeland en West-Friesland. Hij liet onder meer het Muiderslot bouwen en wist Amsterdam in te lijven. In deze stad kun je begin februari in het spoor van Floris treden. Je wandelt onder meer langs de Amstel en passert historische gebouwen en bruggen. Je kunt een tocht van 20 of 40 kilometer lopen.

Meer info over dit evenement


Dordrecht Dordrecht

Tip 6: Bevrijdingstocht, Dordrecht

Dinsdag 5 mei 2020 - Vanwege de coronacrisis is dit evenement helaas afgelast.

Op Bevrijdingsdag kun je in Dordrecht de Bevrijdingstocht lopen. Je kunt kiezen uit verschillende afstanden, variërend van 5 tot 35 kilometer. Je loopt door de historische binnenstad van Dordrecht. Bij het verlaten van het centrum kom je langs het Oorlogs- en Bevrijdingsmonument De Levensboom uit 1952. Vervolgens loop je het centrum uit. De tocht gaat over dijken langs het water, door woonwijken en door parken.

Meer info over dit evenement


Tip 7: Franse Slag Mars, Kapelle

Zaterdag 16 mei 2020 - Vanwege de coronacrisis is dit evenement helaas afgelast.

De Franse Slag Mars in het Zeeuwse Kapelle herinnert aan de zware strijd die in mei 1940 in Zeeland werd gevoerd. Op 10 mei vielen de Duitse troepen Nederland binnen, maar in de provincie Zeeland bleven voornamelijk Franse troepen nog tot 19 mei verzet bieden. Vandaar de naam van de tocht. De strijd kostte aan 84 Franse soldaten het leven. Sinds 1950 vindt er jaarlijks een herdenking plaats. De Franse Slag Mars gaat door het gebied waar bijna zeventig jaar geleden zwaar werd gevochten. Je kunt kiezen uit diverse afstanden, van 5 tot 40 kilometer.

Meer info over dit evenement


Tip 8: Van Goghwandeling, Zundert

Zaterdag 6 juni 2020 Vanwege de coronacrisis is dit evenement helaas afgelast.

De zonnebloemen, de aardappeleters: de schilderijen van Vincent van Gogh zijn wereldberoemd. In 1853 werd Van Gogh geboren in het Brabantse Zundert. De Van Goghwandeling neemt je mee over de geboortegrond van de schilder. Je hebt de keuze uit een tocht van 10, 15 of 30 kilometer. De routes gaan vooral door de buitengebieden van Zundert: de omgeving waar Van Gogh zijn eerste zestien levensjaren doorbracht.

Meer info over dit evenement


Tip 9: 100 van Leeghwater, Zuidschermer

Vrijdag 7 en zaterdag 8 augustus 2020 - Vanwege de coronacrisis is dit evenement helaas afgelast.

De 100 van Leeghwater gaat dwars door het Noord-Hollandse landschap. Je ziet dijken, dorpjes en natuurlijk molens. De 100 van Leeghwater, de naam zegt het eigenlijk al, heeft een lengte van 100 kilometer.

De tocht is genoemd naar Adriaanszoon Leeghwater (1575-1650), een Nederlandse waterbouwkundige en molenmaker. Hij was in de zeventiende eeuw betrokken bij diverse droogmakerijen. Diverse plassen en moerassen werden onder zijn leiding droog gelegd.

Meer info over dit evenement


Let op:

Check voordat je op pad gaat altijd nog even de wandelagenda op Wandel.nl.


Geïnteresseerd in georganiseerde wandelevenementen?

Zoek in de Wandelagenda


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 6,99
Ledenprijs € 5,20
€ 12,50
Ledenprijs € 9,50

  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?