Vierdaagsen in Nederland

maandag 9 maart 2020

Behalve de wereldberoemde Vierdaagse Nijmegen staan er jaarlijks nog diverse andere vierdaagsen in de wandelagenda. Deze vinden door heel Nederland plaats. Wandel.nl zette ze voor je onder elkaar.

Wie aan de Vierdaagse denkt, denkt (meestal) aan Nijmegen. Er zijn echter nog veel meer mooie vierdaagsen in Nederland. Sommige brengen je door steden, andere juist dwars door de natuur. En vaak wandel je door een combinatie van landschappen. Wandel.nl zette de vierdaagsen van 2020 voor je op een rijtje: van de Wandel 4-Daagse Deventer in het voorjaar tot de Sallandse Wandelvierdaagse in het najaar en van de Wandel4daagse in de Schoorlse Duinen van Noord-Holland tot de Heuvellandvierdaagse in de heuvels van Zuid-Limburg.

Wandel 4-Daagse Deventer

Donderdag 23 t/m zondag 26 april 2020 - Wandel vier dagen door en rond de historische stad Deventer, langs de IJssel en door een gevarieerd coulissenlandschap. Er zijn afstanden van 15, 20, 30 en 40 kilometer. Vanuit startplaats Deventer krijg je iedere dag een gevarieerde etappe voorgeschoteld. Je wandelt naar plaatsen als Twello, Diepenveen, Schalkhaar en Bathmen. 

Meer info over dit evenement


De Achterhoekse Wandel4daagse, foto: www.aw4d.nl De Achterhoekse Wandel4daagse, foto: www.aw4d.nl

Achterhoekse Wandel4daagse, Doetinchem

Woensdag 20 mei t/m zaterdag 23 mei 2020 – Ontdek de Achterhoek tijdens de Achterhoekse Wandel4daagse. Je kunt dagelijks kiezen tussen een etappe van 12, 20, 30 of 40 kilometer. De etappes gaan door een gevarieerd landschap van bossen, landerijen en dorpjes. De tweede etappe, de ‘Dag van Montferland’, brengt je naar de heuvelrijke bossen van het Montferland. Je kunt behalve vier dagen ook één, twee of drie dagen meelopen.

Meer info over dit evenement


Vierdaagse Alblasserwaard, Hoornaar

Woensdag 20 mei t/m zaterdag 23 mei 2020 - Wandel door de polder en door pittoreske dorpen in de Alblasserwaard. De verschillende routes, van 5 tot 40 kilometer, brengen je dwars door al het moois van deze streek. Iedere etappe heeft een eigen thema, zoals molens, familie, water en streekproducten. Tijdens de laatste etappe kun je kennismaken met streekproducten, zoals boerenkaas en -ijs. De slogan van deze vierdaagse is niet voor niets 'beleef, proef en ontdek de Alblasserwaard'.

Meer info over dit evenement


Wandel4daagse Haarlem

Donderdag 21 mei t/m zondag 24 mei 2020 -  In mei kun je ook vier dagen wandelen in Haarlem. Er is iedere dag een etappe van 15, 20, 25, 30 en 40 kilometer uitgezet. Als je vier dagen wandelen iets te veel van het goede vindt, kun je ook minder etappes lopen. De etappes gaan door een afwisselend landschap van duinen, bossen en weilanden. De slotetappe brengt je door het oude centrum van Haarlem. 

Meer info over dit evenement


Drentse Wandel4daagse, Odoorn

Donderdag 21 t/m zondag 24 mei 2020 - Wandel over de Hondsrug in Zuidoost-Drenthe tijdens de Drentse Wandel4daagse. Je hebt de keuze uit etappes van 10, 15, 20, 30 en 40 kilometer. Alle etappes starten vanuit het dorp Odoorn en brengen je naar bossen, heidevelden en landerijen. In deze streek vind je onder meer oude boerderijen uit de twaalfde en dertiende eeuw en de bekende hunebedden. Je kunt er ook voor kiezen om minder dan vier dagen te lopen.  

Meer info over dit evenement


De Drents-Friese Woud Wandelvierdaagse gaat veel door de natuur, foto: Albert&Meintsje De Drents-Friese Woud Wandelvierdaagse gaat veel door de natuur, foto: Albert&Meintsje

Drents-Friese Woud Wandelvierdaagse, Diever

Donderdag 28 t/m zondag 31 mei 2020 - De Drents-Friese Woud Wandelvierdaagse staat voor rust, ruimte en natuur. Er zijn etappes van 12, 20, 30 en 40 kilometer. Iedere dag loop je vanuit startplaats Diever een andere route door het landelijke gebied in deze streek. Je komt door mooie brinkdorpjes en langs authentieke boerderijen. De vierde etappe gaat door Nationaal Park Drents-Friese Wold, dat bestaat uit bos, heide, stuifzand en graslanden. Ook kom je tijdens de Drents-Friese Woud Wandelvierdaagse over het Dwingelerveld: de 'Grote stille natte heide' van Drenthe. Je kunt ook aan losse etappes deelnemen.

Meer info over dit evenement


De vierdaagse in Boxmeer, foto: www.vierdaagseboxmeer.nl De vierdaagse in Boxmeer, foto: www.vierdaagseboxmeer.nl

Vierdaagse Boxmeer

Dinsdag 2 t/m vrijdag 5 juni 2020 – De Vierdaagse van Boxmeer vindt tijdens de Avond4daagse plaats en start in de middag. Er zijn etappes van verschillende afstanden, variërend van 5 tot 40 kilometer. Vooral de langere afstanden zijn een goede training voor de Vierdaagse Nijmegen. De routes van 20 en 25 kilometer gaan onder meer naar de Staatsbossen in Sint Anthonis en het Maasheggengebied: het oudste natuurlandschap van Nederland. Je hoeft niet per se alle vier de etappes te lopen.

Meer info over dit evenement


Vierdaagse Etten-Leur

Maandag 8 t/m donderdag 11 juni 2020 - De Vierdaagse Etten-Leur vindt gelijktijdig met de Avond4daagse plaats. Met name de langste afstanden (15 en 25 kilometer) zijn geschikt voor volwassen deelnemers. De routes gaan kriskras door Etten-Leur en verschillen per etappe. Het hoogtepunt is het aankomstdefilé op de slotdag. Alle wandelaars lopen op de Markt van Etten-Leur langs het bordes van het oude gemeentehuis.

Meer info over dit evenement


Wandelvierdaagse het Gooi, Laren

Woensdag 10 juni t/m zaterdag 13 juni 2020 – Tijdens de Wandelvierdaagse het Gooi kun je in vier dagen kennismaken met de mooiste plekken van het Gooi, Eemland en de Vechtstreek. Vanuit Laren kun je etappes van 10, 20, 30 en 40 kilometer lopen. Je kunt ook één, twee of drie dagen meelopen in plaats van vier. Iedere etappe heeft een eigen thema. Zo is er de eerste dag de Bos en Heideroute die je door de natuur naar Lage Vuursche brengt. De tweede dag kom je langs diverse buitenplaatsen, terwijl de derde etappe naar de Eemnesser polder gaat. De slotetappe brengt je onder meer naar het Gooimeer.

Meer info over dit evenement


Plus Wandel4daagse Alkmaar

Woensdag 17 t/m zaterdag 20 juni 2020 – Strand, duinen, het Noord-Hollandse polderlandschap, Werelderfgoed De Beemster en de Westfriese Omringdijk: je komt het allemaal tegen tijdens de Plus Wandel4daagse in Alkmaar. Op het programma staan zowel korte als lange afstanden: 8,5 - 15 - 20 - 25 en 40 km. Voor degenen die maar twee dagen kunnen meedoen, is er de Halve 4daagse op vrijdag en zaterdag. De Plus Wandel4daagse Alkmaar start en finisht dagelijks op een andere locatie, waardoor er een grote variatie aan routes is. De organisatie zet pendelbussen in om de deelnemers vanaf NS-Station Alkmaar naar deze verschillende locaties te vervoeren. Op de laatste dag vindt de finish plaats op het Waagplein. Na een feestelijke intocht dwars door het centrum van Alkmaar worden de wandelaars op kaasberries door het Waaggebouw gedragen.

Meer info over dit evenement


Deelnemers aan de Wandel4Daagse Reggestreek, foto: Ans Jonker Deelnemers aan de Wandel4Daagse Reggestreek, foto: Ans Jonker

Reggestreek Wandel4daagse, Zuna

Dinsdag 23 t/m vrijdag 26 juni 2020 - De Reggestreek dankt zijn naam aan de Regge: een idyllisch riviertje dat door dit gebied stroomt. Tijdens de Reggestreek Wandel4Daagse kun je genieten van de natuur in dit gebied. Je wandelt door dichte bossen en over uitgestrekte heidevelden van de Sallandse Heuvelrug en het Twentse landschap. Iedere etappe heeft twee verschillende afstanden: een route van 10 en van 20 kilometer.

Meer info over dit evenement


Deelnemers aan de Barchemse 4daagse, foto: www.barchemse4daagse.nl Deelnemers aan de Barchemse 4daagse, foto: www.barchemse4daagse.nl

Barchemse 4daagse

Donderdag 2 juli t/m zondag 6 juli 2020 – De Barchemse 4daagse is één van de weinige vierdaagsen waarbij het de bedoeling is dat je alle vier de etappes loopt. Bovendien is er behalve de 20, 30 en 40 kilometer ook een lange afstand van 50 kilometer. Je start iedere etappe vanuit Barchem, een dorp bij Lochem. De routes gaan langs beekjes, riviertjes en kanaaltjes in de Achterhoek. Je wandelt onder meer door bossen en landerijen. De laatste etappe gaat over de Lochemse berg, één van de vele ‘hoogtepunten’ van deze vierdaagse.

Meer info over dit evenement


Internationale Vierdaagse Wandeltochten Apeldoorn

Dinsdag 14 t/m vrijdag 17 juli 2020 – De Vierdaagse van Apeldoorn wordt ook wel ‘de groenste Vierdaagse van Nederland’ genoemd. Iedere etappe gaat door de afwisselende natuur die Apeldoorn rijk is. Er zijn etappes van 12, 20, 30, 40 en 50 kilometer uitgezet. Vanuit de start loop je iedere dag rechtstreeks de natuur in. Behalve door de natuur, kom je ook door Veluwse dorpjes en langs bezienswaardigheden als Paleis Het Loo. De routes gaan voor een groot deel over onverharde paden. Het is ook mogelijk om één, twee of drie dagen mee te lopen.

Meer info over dit evenement


Deelnemers aan de Vierdaagse Nijmegen op de Zevenheuvelenweg Deelnemers aan de Vierdaagse Nijmegen op de Zevenheuvelenweg

Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen

Dinsdag 21 t/m vrijdag 24 juli 2020 – De Vierdaagse Nijmegen is de bekendste vierdaagse in dit overzicht. Het is met ruim 40.000 wandelaars uit 70 landen het grootste wandelevenement ter wereld. Vier dagen wandel je in een feestelijke sfeer en met zeer veel publiek door de omgeving van Nijmegen, op weg naar de Via Gladiola. Je loopt onder meer over de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek en over de dijk langs de Waal. Dagelijks doen diverse landelijke media verslag van deze vierdaagse. Vanwege de grote belangstelling vindt er ieder jaar een loting plaats. Mocht je niet zijn ingeloot, dan kun je één van de andere mooie vierdaagsen in dit overzicht lopen (en hopen dat je volgend jaar wordt ingeloot).

Meer info over dit evenement


De Heuvelland 4daagse gaat door de groene Limburgse heuvels De Heuvelland 4daagse gaat door de groene Limburgse heuvels

Heuvelland4daagse, Berg en Terblijt

Donderdag 6 t/m zondag 9 augustus 2020 – De Heuvelland4daagse voert je grotendeels over veldwegen en bospaden in het Zuid-Limburgse heuvelland. Je kunt kiezen uit routes van 7, 14, 21, 28 en 42 kilometer. De etappes starten vanuit het dorp Berg en Terblijt. Iedere dag zijn de routes anders. Soms moet je tijdens je tocht even stevig klimmen, maar het uitzicht is vervolgens adembenemend. Je passeert behalve natuur ook Limburgse cultuur, zoals de karakteristieke vakwerkhuizen, kastelen, dorpjes en boerderijen.

Meer info over dit evenement


Wandel4daagse Schoorlse Duinen, Schoorl

Maandag 12 t/m donderdag 15 oktober 2020 - Wandel door één van de mooiste natuurgebieden tijdens de nieuwe Wandel4daagse Schoorlse Duinen. Luister naar de ruisende zee en hoor in de duinen het geknisper van de schelpenpaden onder je wandelschoenen. De etappes hebben een lengte van 10, 15, 20 of 25 kilometer. Je wandelt door de duinen en over het strand. In de bosrijke duinen zie je hoe de natuur mooie herfstkleuren heeft gekregen.

Meer info over dit evenement


De Sallandse Wandelvierdaagse brengt je door de herfstkleuren De Sallandse Wandelvierdaagse brengt je door de herfstkleuren

Sallandse Wandelvierdaagse,

Raalte

Dinsdag 13 t/m vrijdag 16 oktober 2020 – De Sallandse Wandelvierdaagse is de laatste wandelvierdaagse van het jaar. Je loopt door uiterwaarden en natuurgebieden en door gezellige plattelandsdorpen. Je hebt de keuze uit etappes van 8, 12, 20, 30 en 40 kilometer. Je kunt er ook voor kiezen om aan losse etappes mee te doen. De derde dag staat bekend als de zogenaamde ‘bergetappe’. Je wandelt dan over de heuvels van het Salland, zoals de Luttenberg en de Helendoornse berg. Geniet van de prachtige herfstkleuren in de bossen. De winter komt langzaam dichterbij. Op naar het volgende vierdaagse-seizoen.

Meer info over dit evenement


Waarom vier dagen?

Diploma en medaille uit 1909, http://www.noviomagus.nl/Vierdaagse/vierdaagse.htm Diploma en medaille uit 1909, http://www.noviomagus.nl/Vierdaagse/vierdaagse.htm

Hoewel er ook twee-, drie- en vijfdaagse wandelevenementen op de kalender staan, duren de meeste meerdaagse tochten vier dagen. Waarom vier dagen en niet vijf of drie?

De geschiedenis van de vierdaagse gaat terug naar de zeventiende eeuw, toen er militaire marsen werden gelopen. De soldaten liepen altijd vier dagen, gevolgd door een rustdag. Het verhaal gaat dat dit te maken had met de houdbaarheid van hun proviand. Na vier dagen ging het brood dat zij meenamen namelijk schimmelen. Daarom hielden de soldaten om de vier dagen een rustdag om zich weer te kunnen bevoorraden.

In 1909 organiseerde de Nederlandsche Bond voor Lichamelijke Opvoeding (later de KNBLO genoemd) in Nijmegen de eerste vierdaagse. Deze was voornamelijk voor militairen bedoeld, vandaar dat er aan de traditie van vier dagen werd vastgehouden. Vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw kwamen er steeds meer vierdaagsen in Nederland bij.

Lees meer over de geschiedenis van de Vierdaagse Nijmegen op de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Hier vind je onder meer achtergrondartikelen, foto's en filmbeelden.

Geïnteresseerd in georganiseerde wandelevenementen?

Zoek in de Wandelagenda


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 6,99
Ledenprijs € 5,20
€ 12,50
Ledenprijs € 9,50