Kennedymarsen in Nederland: een overzicht

maandag 27 januari 2020

Welke Kennedymarsen zijn er in 2020 in Nederland? Wandel zet alle 27 tochten voor je op een rij. Ze brengen je door verschillende streken, maar hebben één ding gemeen: je wandelt in totaal 80 kilometer.

UPDATE 23 MAART 2020: Vanwege het coronavirus zijn wandelevenementen in Nederland tot 1 juni 2020 afgelast.

Wandelen terwijl de dag nog moet beginnen, de ontwakende natuur, vastberadenheid om die 80 kilometer te volbrengen, en tot slot de finish als beloning, of verlossing. Een Kennedymars lopen is een bijzondere ervaring.

Het principe van de Kennedymars is bedacht door toenmalig president van de Verenigde Staten John F. Kennedy. In januari 1963 vroeg Kennedy zich af of de officieren van het Amerikaanse marinekorps fit genoeg zouden zijn om 50 mijl (= 80 kilometer) binnen 20 uur af te leggen. De uitdaging om 50 mijl binnen 20 uur te lopen groeide uit tot een rage onder de Amerikaanse bevolking. Vanuit Amerika sloeg de Kennedymars in de jaren zestig van de vorige eeuw over naar Nederland. Sindsdien zijn er steeds meer Kennedymarsen op de kalender verschenen. In 2020 zijn het er 27, door heel Nederland.

Waterpoortloop, Ooltgensplaat

Vrijdag 13 maart 2020 - (Deze Kennedymars is vanwege het coronavirus afgelast) Waterpoort is het gebied dat op de kruising van de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland ligt. 's Avonds om 23.00 uur vertrek je voor een tocht door het waterrijke Deltagebied. Je wandelt onder meer naar Philipsdam, dat onderdeel is van de Deltawerken. In het gebied waar je doorheen loopt, komen veel watervogels voor. Zeker vroeg in de ochtend zullen deze voor een mooi schouwspel zorgen. Loop je liever nog iets verder dan 80 km., dan is er ook nog een tocht van 110 km.

Meer info over dit evenement

Het buitengebied van Voorst Het buitengebied van Voorst

Kennedymars Klarenbeek

Vrijdag 20 maart 2020 - (Deze Kennedymars is vanwege het coronavirus afgelast) De Kennedymars Klarenbeek is traditiegetrouw één van de eerste Kennedymarsen van het seizoen. Voor de echte wandelfanaten is er ook een tocht van 110 kilometer uitgezet, de Long Distance Walk Klarenbeek. De Kennedymars gaat via meerdere lussen door de landelijke omgeving van Klarenbeek en omliggende dorpen zoals Voorst. Je wandelt over dijken in de buurt van de rivier de IJssel en door bos. Ook loop je op een deel van een Klompenpad.

Meer info over dit evenement

Nederland wandelt, Hengelo (OV)

Zondag 5 april 2020 - (Deze Kennedymars is vanwege het coronavirus afgelast. Mogelijk wordt deze verplaatst naar een latere datum) Zin om in het vroege voorjaar 80 kilometer te trotseren? Tijdens het wandelevenement Nederland wandelt is er ook een Kennedymars. Je start in de vroege ochtend om al wandelend de zon te zien opkomen. Je wandelt onder meer langs het Lonnekermeer en door het bosgebied van Mooi Overijssel. Uitgebreide verzorging, zoals verschillende soorten eten en drinken, langs de route is bij de inschrijfprijs inbegrepen. Je hebt zeventien uur de tijd om de 80 kilometer te volbrengen.

Meer info over dit evenement

Kennedymars Sittard

Zaterdag 11 april 2020 - (Deze Kennedymars is vanwege het coronavirus afgelast) De Kennedymars van Sittard is de oudste Kennedymars van Nederland. Al in 1963 vond deze mars voor de eerste keer plaats. Deze populaire Kennedymars trekt jaarlijks duizenden wandelaars naar Limburg. De tocht start in de vroege ochtend en is daarmee dus een dagmars. Met een beetje geluk zie je de zon langzaam boven het Limburgse landschap verschijnen.

Meer info over dit evenement

Kennedymars Nacht van Loon op Zand

Zaterdag 18 april 2020 - (Deze Kennedymars is vanwege het coronavirus afgelast) De Nacht van Loon op Zand heeft behalve de afstand nog een extra uitdaging voor je in petto. Deze Kennedymars op een parcours door het dorp Loon op Zand moet je binnen 15 uur zien te volbrengen. Je moet dus in een redelijk tempo kunnen doorlopen om op tijd binnen te zijn. Dit is dan ook een echte prestatieloop.

Meer info over dit evenement

Kennedymars RWV Ridderkerk – Dordrecht – Ridderkerk

Vrijdag 24 april 2020 (Deze Kennedymars is vanwege het coronavirus afgelast) Wel eens ’s nachts tussen de molens gelopen? Tijdens de Kennedymars van de Rotterdamse Wandelsportvereniging kan dit. In de nacht wandel je vanuit Ridderkerk naar Dordrecht, en weer terug. Als het inmiddels weer dag is geworden, loop je onder meer langs de Oude Maas. Ook kom je door natuurgebieden, zoals De Carnisse Grienden. Hier loop je over houten bruggetjes en langs knotwilgen. In de verte kun je de skyline van Rotterdam zien, met natuurlijk de Euromast. Een verschil met de meeste Kennedymarsen (waar je 20 uur de tijd hebt) is dat je deze mars in 18 uur moet zien te volbrengen. Een extra uitdaging dus.

Meer info over dit evenement

Kennedymars Etten-Leur

Vrijdag 1 mei 2020(Deze Kennedymars is vanwege het coronavirus afgelast) Op vrijdag 1 mei klinkt om 22.00 uur in Etten-Leur het startschot van deze Kennedymars. De route brengt je onder meer over landweggetjes, langs bossen, door polders en langs de rivier de Mark. Zowel ’s nachts aan het begin van de tocht als overdag als je richting finish gaat, wandel je door het Liesbos. Dit bos staat bekend als het grootste zomereikenbos van Nederland. Bijzonder zijn de monumentale lanen. Er leven veel vogels in dit gebied. Kijk dus goed in de bomen als je bij daglicht door dit bos loopt.

Meer info over dit evenement

Kennedymars Hilversum

Vrijdag 8 mei 2020(Deze Kennedymars is vanwege het coronavirus afgelast) De Kennedymars Hilversum gaat door het Gooi en de Vechtstreek. Natuurgebieden, vestingsteden, rivieren en buitenplaatsen: je komt het allemaal tegen tijdens je tocht. In de nacht wandel je onder meer langs de vesting van Naarden, het Gooimeer en over de weilanden bij het Muiderslot. Terwijl de zon langzaam opkomt, loop je door de Tienhovense plassen en over de hei weer terug naar Hilversum. Een mooiere manier om de natuur te zien (en vooral ook te horen) ontwaken is er eigenlijk niet.

Meer info over dit evenement

Zicht op Cuijk, foto: Ilvie Megens-Boerema Zicht op Cuijk, foto: Ilvie Megens-Boerema

80 Land van Cuijk

Zaterdag 16 mei 2020 - (Deze Kennedymars is vanwege het coronavirus afgelast) Om 5.00 uur 's ochtends klinkt het startschot van deze Kennedymars door het Land van Cuijk. Je loopt vanuit startplaats Cuijk twee lussen. De eerste lus gaat door dorpen als Beers en Haps. De tweede lus brengt je door onder meer Gennep en Boxmeer. Je wandelt voor het grootste deel over onverharde paden. Het Land van Cuijk heeft een afwisselend landschap: groene Maasoevers, uitgestrekte weilanden, bossen en gezellige Brabantse dorpen. Ook staan er oude kloosters en kerken langs de route. Je hebt precies 20 uur de tijd voor de tocht van 80 kilometer.

Meer info over dit evenement

Kennedymars Drentse Wandel4daagse Odoorn

Woensdag 20 mei 2020(Deze Kennedymars is vanwege het coronavirus afgelast) Deze Kennedymars start op de woensdagavond voor Hemelvaartsdag. Je loopt de eerste 40 kilometer ’s nachts, waarna je het tweede deel van de mars aansluit bij de Drentse Wandel 4-daagse. Je wandelt door een uniek gebied in Europa: de Hondsrug. Dit gebied is in de voorlaatste ijstijd ontstaan. Je komt door een afwisselende omgeving van bossen, heide, pittoreske dorpjes en je passeert hunebedden. Mocht je de smaak te pakken hebben gekregen, dan kun je er nog drie etappes van de vierdaagse aan vast plakken.

Meer info over dit evenement

Schiedam Schiedam

RWV Wandelweekend Schiedam

Zaterdag 30 mei 2020(Deze Kennedymars is vanwege het coronavirus afgelast) De Rotterdamse Wandelsport Vereniging (RWV) organiseert in het laatste weekend van mei verschillende langeafstandstochten. Eén van de afstanden is een Kennedymars van 80 kilometer. Je loopt op een parcours van ongeveer vier kilometer, dat je in totaal 20 keer aflegt. Iedere ronde passeer je een verzorgingspost met eten en drinken. Je hebt 16 uur de tijd om de Kennedymars te volbrengen. Weet je binnen 12 uur te finishen, dan ontvang je een Kennedyvriend-speld.

Meer info over dit evenement

Lauwersmeer Kennedymars

Zaterdag 30 mei 2020 (Deze Kennedymars is vanwege het coronavirus afgelast) Ook in het uiterste noorden van het land kun je aan Kennedymarsen meedoen. De Lauwersmeer Kennedymars gaat rond het lauwersmeergebied, dat een Nationaal Park is. Geniet van de rust, de weidsheid van het landschap, de wind, de wolken en de flora en fauna. En hopelijk de zon. Je start in alle vroegte, dus je kunt de zon prachtig zien opkomen tijdens het wandelen. Luister hoe de natuur langzaam aan een nieuwe dag begint. Je passeert onderweg Groningse dorpjes als Leens, Oldehove en Anjum. Hier kun je de Groningse gastvrijheid ontdekken.

Meer info over dit evenement

Kennedymars Hengelo (OV)

Zaterdag 6 juni 2020 – Genieten van het Twentse landschap staat centraal tijdens deze Kennedymars in het Overijsselse Hengelo. Je wandelt langs verschillende buurgemeentes en verschillende wijken van Hengelo. De afwisselende route gaat door bossen, langs weilanden en natuurgebieden. De organisatie zorgt voor voldoende rustposten met eten en drinken.

Meer info over dit evenement

Kennedymars Rijsbergen

Vrijdag 19 juni 2020(Deze Kennedymars is vanwege het coronavirus afgelast) De Kennedymars in Rijsbergen heeft dit jaar een volledig vernieuwde route. Na de start om 22.00 uur gaat de Kennedymars langs aardbeivelden, boomkwekerijen, door landgoederen en door oude buurtschappen zoals Tiggelt en Oekel. Maar ook over nieuwe fiets- en wandelpaden die de laatste jaren zijn aangelegd in Rijsbergen en de directe omgeving. Je wandelt over verharde wegen, gras- en zandpaadjes, door bossen, langs weilanden en langs beken. om de 7 kilometer zijn er rustposten, elf in totaliteit. Bij de finish word je onthaald met een medaille en oorkonde. 

Meer info over dit evenement

Kennedymars Liemers Posbankloop

Zaterdag 27 juni 2020 – Wandel een tocht door de Liemers en over de Veluwezoom. Je start ’s avonds laat om eerst een ronde van 30 kilometer door de Liemers te lopen. Je loopt in de buurt van de Nederrijn, bij plaatsen als Westervoort en Duiven. Terwijl de zon opkomt, wandel je naar Doesburg. Hier steek je de IJssel over, waarna de dagroute over de heuvels van de Veluwezoom loopt. Via de Posbank wandel je terug naar de finish. De organisatie zorgt voor elf verzorgingsposten langs de route.

Meer info over dit evenement

Kennedymars Someren

Zaterdag 4 juli 2020 – De Kennedymars Someren staat te boek als ‘de gezelligste Kennedymars van het land’. Al in 1963 was de eerste editie van deze mars. Je komt onderweg door diverse kerkdorpen, waar de bewoners je staan aan te moedigen. Ieder jaar staan er langs de route van de tocht ongeveer twintig blaaskapellen. Behalve gezellige dorpen, is er ook natuur langs de route. Een van de hoogtepunten is de Strabrechtse Heide. Je start voor een Kennedymars relatief vroeg (om 20.00 uur), maar dit heeft als voordeel dat je nog lang in daglicht kunt lopen en dat je de volgende dagen weer bijtijds bij de finish bent. Dat is prettig als het tropisch warm mocht zijn.

Meer info over dit evenement

Kennedymars Fryslan, Walterswald

Vrijdag 28 augustus 2020 – De Kennedymars Fryslan brengt je door het coulisselandschap en terpengebied van Noordoost-Friesland. Je start ’s avonds in Driezum-Walterswâld, om vervolgens twee lussen van 40 kilometer te lopen. Je passeert kerkdorpen op terpen en molens, je loopt over dijken en langs vaarten en komt door natuurgebieden. Met wat geluk loop je vlak voordat een nieuwe dag begint door velden gehuld in een goudkleurig deken van nevel: de ultieme beloning na een nacht lang wandelen door de duisternis.

Meer info over dit evenement

Kennedymars Goeree-Overflakkee, Middelharnis

Vrijdag 28 augustus 2020 – De Kennedymars van Goeree-Overflakkee gaat over dit Zuid-Hollandse eiland. Je start in Middelharnis, de grootste woonkern van het eiland. Je wandelt over dijken met mooie vergezichten, over weilanden en natuurlijk langs water. Dit eiland is niet voor niets geliefd bij watersporters. Voor wandelaars die 80 kilometer te weinig vinden, is er gelijktijdig met de Kennedymars de 110 kilometer lange Omloop van Goeree-Overflakkee. Je hebt 24 uur de tijd om deze afstand af te leggen, 4 uur méér dan de Kennedylopers.

Meer info over dit evenement

Walfridus Kennedymars, foto: Margot Poppes Walfridus Kennedymars, foto: Margot Poppes

Walfridus Kennedymars, Bedum

Vrijdag 4 september 2020 - De Walfridusvoettocht had vorig jaar voor het eerst ook een Kennedymars op het programma staan. Ook in 2020 is er weer een Kennedymars. Geniet 80 kilometer lang van het open landschap ten noorden van de stad Groningen. Je wandelt door polders, door pittoreske dorpjes, langs wierden en langs schilderachtige kerkjes en molens. En mocht je je afvragen waar de naam van de tocht vandaan komt: Walfridus was een boer die in de 10e eeuw in Bedum leefde. Hij liep dagelijks vanuit Bedum naar de kerk in Groningen om te bidden. Hij liep dus door hetzelfde gebied als de deelnemers aan de Kennedymars tegenwoordig.

Meer info over dit evenement

Vleuten-Tilburg

Zaterdag 5 september 2020 - Deze Kennedymars gaat, zoals de naam van de tocht al doet vermoeden, van Vleuten naar Tilburg. 's Avonds laat start je in Vleuten, om de volgende dag in Tilburg te finishen. Terwijl bij veel Kennedymarsen start en finish op dezelfde plaats is, loop je hier dus van A naar B. Je wandelt vooral over verharde paden. In de vroege ochtend zie je hoe de zon opkomt boven het Brabantse land.

Meer info over dit evenement

Bij de start van de 80 van de Landstraat, foto: Dennis Verwoert Bij de start van de 80 van de Landstraat, foto: Dennis Verwoert

De 80 van de Langstraat, Waalwijk

Zaterdag 12 september 2020 – De 80 van de Langstraat is van een kleinschalige wandeltocht in 1981 uitgegroeid tot een volksfeest. Je bent per slot van rekening in Noord-Brabant. ‘Den Tachetig’, noemen ze de tocht in plaatselijk dialect. De tocht gaat vanuit Waalwijk door diverse Brabantse dorpen, zoals Sprang-Capelle, Waspik en Nieuwkuijk. Tussen de dorpen door wandel je langs weilanden en bossen. Je begeeft je in de Langstraat, de streek die eeuwenlang het centrum was van de Nederlandse schoen- en lederproductie. Ook nu nog worden er schoenen in deze streek gemaakt. Wie weet loop je dus wel op schoenen die uit de buurt komen.

Meer info over dit evenement

Van Z.. tot Z.. tocht, Zeewolde

Vrijdag 18 september 2020 - Weidse uitzichten over de polder, vogels bij het water, (hopelijk) een prachtige zonsopkomst en zelfs bossen. De Van Z.. tot Z.. tocht brengt je door de Flevolandse natuur. En die bestaat uit meer dan polders met kaarsrechte wegen, zul je ontdekken tijdens deze Kennedymars. Je start om 23.00 uur 's avonds. Mocht je zin hebben om meer dan 82,5 kilometer te lopen, dan kun je om 19.00 starten voor een tocht van maar liefst 110 kilometer.

Meer info over dit evenement

Int. Twentse Kennedymars, Haaksbergen

Vrijdag 18 september 2020 – Nadat het startschot heeft geklonken, loop je eerst door de sfeervol versierde en verlichte straten van Haaksbergen. Je loopt twee lussen van 40 kilometer, zodat je na de eerste lus weer bij de startlocatie uitkomt. Handig als je op de helft van de tocht schone of droge kleren wil aantrekken. Of als je het na 40 kilometer wel genoeg vindt, maar daar gaan we natuurlijk niet van uit. Terwijl de zon langzaam opkomt, loop je door weilanden en langs bossen. De absolute beloning van je urenlange wandeling vormt het Haaksbergerveen. Midden in dit natte veen- en heidegebied ligt een vlonderpad waar je overheen loopt. De finish in Haaksbergen komt dan langzaam in zicht.

Meer info over dit evenement

80 van de Glasstad, Leerdam

Vrijdag 25 september 2020 – Leerdam wordt vanwege een bloeiende glasindustrie vanaf de 18e eeuw de Glasstad van Nederland genoemd. Tijdens de 80 van de Glasstad heb je voldoende tijd om de omgeving van Leerdam te bekijken. Je wandelt onder meer door afwisselende natuur en uitgestrekte polders. Je loopt langs de oevers van het riviertje de Linge met rietwallen en met veel plantensoorten. In Leerdam kun je diverse historische panden zien.

Meer over dit evenement

Kennedytocht om de Noord

Vrijdag 25 september 2020 – Deze Kennedymars door de kop van de provincie Groningen vindt plaats tijdens het Wandelfestival Tocht om de Noord. Deze editie staat in het teken van 75 jaar vrijheid in Groningen. Onderweg kom je diverse verhalen over de bevrijding van Groningen tegen. De route loopt door de omgeving van Delfzijl. Vanaf 1 maart 2020 is de inschrijving van deze Kennedymars geopend.

Meer info over dit evenement

Nacht van het Westland

Vrijdag 9 oktober 2020 – De Nacht van het Westland is een nieuwe Kennedymars die in 2020 voor het eerst in de wandelagenda staat. Tijdens deze tocht kun je het Westland bij nacht beleven. De start is om 22.00 uur, als het al donker is. Je wandelt door de polders en uiteraard door het kassengebied waar deze streek bekend om staat. ’s Ochtends kun je al wandelend genieten van de zonsopkomst boven de weilanden.

Meer info over dit evenement

Twiegsnieders Kennedymars Noordwolde

Zaterdag 24 oktober 2020 – Wandel vier lussen van 20 kilometer rond het Friese dorp Noordwolde. De naam van deze Kennedymars verwijst naar de geschiedenis van de streek waar je doorheen wandelt. Twiegsnieders sneden wilgentenen. Deze werden onder meer gebruikt om heggen van te vlechten en om rieten meubels van te maken. Met grote stapels 'twiegen' op hun rug liepen de snijders terug naar het dorp. Tijdens de Kennedymars wandel je door hetzelfde gebied, maar dan (waarschijnlijk) wel met met minder bagage.

Meer info over dit evenement

Nacht van OLAT, Sint-Oedenrode

Vrijdag 6 november 2020 - Ook in november kun je nog een Kennedymars lopen. In de avond en nacht loop je over verharde paden, terwijl je overdag op overharde paden loopt. Bij daglicht wandel je vooral door de natuur in de omgeving van Sint-Oedenrode. Een mooie afsluiting van het Kennedymars-seizoen 2020.

Meer info over dit evenement

Geïnteresseerd in georganiseerde wandelevenementen?

Zoek in de Wandelagenda


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?