Kennedymarsen in Nederland

vrijdag 1 maart 2019

Welke Kennedymarsen zijn er in Nederland in 2019? Een overzicht om er één uit te zoeken, of twee, of drie…

Deelnemers aan de Kennedymars in Haaksbergen Deelnemers aan de Kennedymars in Haaksbergen

Wandelen terwijl de dag nog moet beginnen, de ontwakende natuur, vastberadenheid om die 80 kilometer te volbrengen, en tot slot de finish als beloning, of verlossing. Een Kennedymars lopen is een bijzondere ervaring.

Het principe van de Kennedymars is bedacht door toenmalig president van de Verenigde Staten John F. Kennedy en uitgegroeid tot een bijzonder evenement. In januari 1963 vroeg Kennedy zich af of de officieren van het Amerikaanse marinekorps fit genoeg zouden zijn om 50 mijl (= 80 kilometer) binnen 20 uur af te leggen. De uitdaging om 50 mijl binnen 20 uur te lopen groeide uit tot een rage onder de Amerikaanse bevolking. Vanuit Amerika sloeg de rage in de jaren zestig van de vorige eeuw over naar Nederland. Sindsdien zijn er steeds meer Kennedymarsen op de kalender verschenen.  


Waterpoortloop, Ooltgensplaat

Vrijdag 8 maart 2019 - Waterpoort is het gebied dat op de kruising van de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland ligt. 's Avonds om 23.00 uur vertrek je voor een tocht door het waterrijke Deltagebied. Je wandelt onder meer naar Philipsdam, dat onderdeel is van de Deltawerken. In het gebied waar je doorheen loopt, komen veel watervogels voor. Zeker vroeg in de ochtend zullen deze voor een mooi schouwspel zorgen. Loop je liever nog iets verder dan 80 km., dan is er ook nog een tocht van 110 km.

Meer info over dit evenement


Het landschap waar je doorheen wandelt, foto: Wikimedia Het landschap waar je doorheen wandelt, foto: Wikimedia

Kennedymars Klarenbeek

Vrijdag 22 maart 2019 - De Kennedymars Klarenbeek is traditiegetrouw één van de eerste Kennedymarsen van het seizoen. Voor de echte wandelfanaten is er ook een tocht van 110 kilometer uitgezet, de Long Distance Walk Klarenbeek. De Kennedymars gaat via meerdere lussen door de landelijke omgeving van het dorp Klarenbeek. Je wandelt over dijken in de buurt van de rivier de IJssel en door bos. Ook loop je op een deel van een Klompenpad.

Meer info over dit evenement


80 van 1 Altena

Vrijdag 5 april 2019 - De 80 van 1 Altena is een eenmalige Kennedymars in 2019 door de 21 dorpskernen van de nieuwe gemeente Altena. Een goede manier om deze nieuwe Brabatnse gemeente uitgebreid te ontdekken. Je wandelt door de voormalige gemeenten Werkendam, Woudrichem en Aalburg. Een deel van de route zie je in het donker, want je start om 22.00 uur. Je wandelt door een groene omgeving, waarbij je onder meer langs boerderijen, molens en pittorekse dorpjes komt.

Meer info over dit evenement


Kennedymars Nacht van Loon op Zand

Zaterdag 13 april 2019 - De Nacht van Loon op Zand heeft behalve de afstand nog een extra uitdaging voor je in petto. Deze Kennedymars op een parcours door het dorp Loon op Zand moet je binnen 15 uur zien te volbrengen. Je moet dus in een redelijk tempo kunnen doorlopen om op tijd binnen te zijn. Dit is dan ook een echte prestatieloop.

Meer info over dit evenement


Kennedymars Sittard

Zaterdag 20 april 2019 - De Kennedymars van Sittard is de oudste Kennedymars van Nederland. Al in 1963 vond deze mars voor de eerste keer plaats. Deze populaire Kennedymars trekt jaarlijks duizenden wandelaars naar Limburg. De tocht start in de vroege ochtend en is daarmee dus een dagmars. Met een beetje geluk zie je de zon langzaam boven het Limburgse landschap verschijnen.

Meer info over dit evenement


Kennedymars RWV Ridderkerk – Dordrecht – Ridderkerk

Vrijdag 26 april 2019 – Wel eens ’s nachts tussen de molens gelopen? Tijdens de Kennedymars van de Rotterdamse Wandelsportvereniging kan dit. In de nacht wandel je vanuit Ridderkerk naar Dordrecht, en weer terug. Als het inmiddels weer dag is geworden, loop je onder meer langs de Oude Maas. Ook kom je door natuurgebieden, zoals De Carnisse Grienden. Hier loop je over houten bruggetjes en langs knotwilgen. In de verte kun je de skyline van Rotterdam zien, met natuurlijk de Euromast. Een verschil met de meeste Kennedymarsen (waar je 20 uur de tijd hebt) is dat je deze mars in 18 uur moet zien te volbrengen. Een extra uitdaging dus.

Meer info over dit evenement


Kennedymars Etten-Leur

Vrijdag 3 mei 2019 – Op vrijdag 11 mei klinkt om 22.00 uur in Etten-Leur het startschot van deze Kennedymars. De route brengt je onder meer over landweggetjes, langs bossen, door polders en langs de rivier de Mark. Zowel ’s nachts aan het begin van de tocht als overdag als je richting finish gaat, wandel je door het Liesbos. Dit bos staat bekend als het grootste zomereikenbos van Nederland. Bijzonder zijn de monumentale lanen. Er leven veel vogels in dit gebied. Kijk dus goed in de bomen als je bij daglicht door dit bos loopt.

Meer info over dit evenement


Langs het parcours van de Kennedymars in Hilversum, foto: Esther Beijerveld Langs het parcours van de Kennedymars in Hilversum, foto: Esther Beijerveld

Kennedymars Hilversum

Vrijdag 10 mei 2019 – De Kennedymars Hilversum gaat door het Gooi en de Vechtstreek. Natuurgebieden, vestingsteden, rivieren en buitenplaatsen: je komt het allemaal tegen tijdens je tocht. In de nacht wandel je onder meer langs de vesting van Naarden, het Gooimeer en over de weilanden bij het Muiderslot. Terwijl de zon langzaam opkomt, loop je door de Tienhovense plassen en over de hei weer terug naar Hilversum. Een mooiere manier om de natuur te zien (en vooral ook te horen) ontwaken is er eigenlijk niet.

Meer info over dit evenement


80 Land van Cuijk

Zaterdag 18 mei 2019 - Om 5.00 uur 's ochtends klinkt het startschot van deze Kennedymars door het Land van Cuijk. Je loopt vanuit startplaats Cuijk twee lussen. De eerste lus gaat door dorpen als Beers en Haps. De tweede lus brengt je door onder meer Gennep en Boxmeer. Je wandelt voor het grootste deel over onverharde paden. Het Land van Cuijk heeft een afwisselend landschap: groene Maasoevers, uitgestrekte weilanden, bossen en gezellige Brabantse dorpen. Ook staan er oude kloosters en kerken langs de route. Je hebt precies 20 uur de tijd voor de tocht van 80 kilometer.

Meer info over dit evenement


Kennedymars Hengelo (Ov)

Zaterdag 25 mei 2019 – In het Overijsselse Hengelo kun je meerdere keren per jaar aan lange afstandstochten deelnemen. Genieten van het Twentse landschap staat centraal tijdens deze tocht. Je wandelt veel door bos, langs weilanden en door gezellige dorpen zoals Lonneker. Het kan in juni al warm weer zijn, dus zorg er in dat geval voor dat je bij iedere rustpost voldoende drinkt. In 2018 viert deze Kennedymars haar eerste lustrum.

Meer info over dit evenement


Kennedymars Odoorn

Woensdag 29 mei 2019 – Deze Kennedymars start op de woensdagavond voor Hemelvaartsdag. Je loopt de eerste 40 kilometer ’s nachts, waarna je het tweede deel van de mars aansluit bij de Drentse Wandel 4-daagse. Je wandelt door een uniek gebied in Europa: de Hondsrug. Dit gebied is in de voorlaatste ijstijd ontstaan. Je komt door een afwisselende omgeving van bossen, heide, pittoreske dorpjes en je passeert hunebedden. Mocht je de smaak te pakken hebben gekregen, dan kun je er nog drie etappes van de vierdaagse aan vast plakken.

Meer info over dit evenement


Het Lauwersmeer Het Lauwersmeer

Lauwersmeer Kennedymars

Zaterdag 1 juni 2019 – Ook in het uiterste noorden van het land kun je aan Kennedymarsen meedoen. De Lauwersmeer Kennedymars gaat rond het lauwersmeergebied, dat een Nationaal Park is. Geniet van de rust, de weidsheid van het landschap, de wind, de wolken en de flora en fauna. En hopelijk de zon. Je start in alle vroegte, dus je kunt de zon prachtig zien opkomen tijdens het wandelen. Luister hoe de natuur langzaam aan een nieuwe dag begint. Je passeert onderweg Groningse dorpjes als Leens, Oldehove en Anjum. Hier kun je de Groningse gastvrijheid ontdekken.

Meer info over dit evenement


29e OLAT Internationaal Wandel Evenement

Zaterdag 8 juni 2019 - Vanaf de atletiekbaan in Weert kun je op een parcours van ruim 3 kilometer een grootse wandelprestatie neerzetten. Behalve een Kennedymars van 80 kilometer kun je ook 50, 100 en zelfs 160 kilometer lopen. Ook is er een 24 uurs-loop, waarbij je in een etmaal een zo groot mogelijke afstand probeert af te leggen. Weet je de Kennedymars binnen 12 uur te volbrengen, dan mag je jezelf officieel Kennedyvriend noemen.

Meer info over dit evenement


Kennedymars Rijsbergen

Vrijdag 14 juni 2019 – De Kennedymars in Rijsbergen gaat door het buitengebied van de Brabantse gemeente Zundert. Je komt door buurtschappen en dorpen. Ook wandel je door landgoederen, zoals De Moeren en Wallstein. Een ander hoogtepunt van de lange tocht is natuurgebied De Pannenhoef. Dit gebied bestaat uit bos, vennen en bloemrijke weilanden. Er leven hier diverse soorten dieren en planten. Er is zelfs een vogelkijkhut en vogelscherm, een mooie plaats om even een korte stop te houden. Niet te lang natuurlijk, want je moet wel voor 16.00 uur bij de finish zijn om je Kennedy-stempel te kunnen ontvangen.

Meer info over dit evenement


De gezellige start in Someren De gezellige start in Someren

Kennedymars Someren

Zaterdag 6 juli 2019 – De Kennedymars Someren staat te boek als ‘de gezelligste Kennedymars van het land’. Al in 1963 was de eerste editie van deze mars. Je komt onderweg door diverse kerkdorpen, waar de bewoners je staan aan te moedigen. Ieder jaar staan er langs de route van de tocht ongeveer twintig blaaskapellen. Behalve gezellige dorpen, is er ook natuur langs de route. Een van de hoogtepunten is de Strabrechtse Heide. Je start voor een Kennedymars relatief vroeg (om 20.00 uur), maar dit heeft als voordeel dat je nog lang in daglicht kunt lopen en dat je de volgende dagen weer bijtijds bij de finish bent. Dat is prettig als het tropisch warm mocht zijn.

Meer info over dit evenement


Nacht van OLAT, Sint-Oedenrode

Vrijdag 2 augustus 2019 - Vanaf de start bij Natuurpoort De Vresselse Hut kun je een Kennedymars of een langere tocht van 110 kilometer lopen. In de avond en nacht loop je over verharde paden, terwijl je overdag op overharde paden loopt. Na een nacht te hebben gewandeld, sluit je aan bij de deelnemers van de OLAT Wandeldagen. Bij daglicht wandel je vooral door de natuur in de omgeving van Sint-Oedenrode.

Meer info over dit evenement


Het Friese landschap, foto: Pixabay Het Friese landschap, foto: Pixabay

Kennedymars Fryslan, Walterswald

Vrijdag 30 augustus 2019 – De Kennedymars Fryslan brengt je door het coulisselandschap en terpengebied van Noordoost-Friesland. Je start ’s avonds in Driezum-Walterswâld, om vervolgens twee lussen van 40 kilometer te lopen. Je passeert kerkdorpen op terpen en molens, je loopt over dijken en langs vaarten en komt door natuurgebieden. Met wat geluk loop je vlak voordat een nieuwe dag begint door velden gehuld in een goudkleurig deken van nevel: de ultieme beloning na een nacht lang wandelen door de duisternis.

Meer info over dit evenement


Kennedymars Goeree-Overflakkee, Middelharnis

Vrijdag 30 augustus 2019 – De Kennedymars van Goeree-Overflakkee gaat over dit Zuid-Hollandse eiland. Je start in Middelharnis, de grootste woonkern van het eiland. Je wandelt over dijken met mooie vergezichten, over weilanden en natuurlijk langs water. Dit eiland is niet voor niets geliefd bij watersporters. Voor wandelaars die 80 kilometer te weinig vinden, is er gelijktijdig met de Kennedymars de 110 kilometer lange Omloop van Goeree-Overflakkee. Je hebt 24 uur de tijd om deze afstand af te leggen, 4 uur méér dan de Kennedylopers.

Meer info over dit evenement


Landschap in Groningen, foto: Margot Poppes Landschap in Groningen, foto: Margot Poppes

Walfridus Kennedymars, Bedum

Vrijdag 6 september 2019 - De Walfridusvoettocht heeft in 2019 voor het eerst ook een Kennedymars op het programma staan. Geniet 80 kilometer lang van het open landschap ten noorden van de stad Groningen. Je wandelt door polders, door pittoreske dorpjes, langs wierden en langs schilderachtige kerkjes en molens. En mocht je je afvragen waar de naam van de tocht vandaan komt: Walfridus was een boer die in de 10e eeuw in Bedum leefde. Hij liep dagelijks vanuit Bedum naar de kerk in Groningen om te bidden. Hij liep dus door hetzelfde gebied als de deelnemers aan de Kennedymars in 2019.

Meer info over dit evenement


Vleuten-Tilburg

Zaterdag 7 september 2019 - Deze Kennedymars gaat, zoals de naam van de tocht al doet vermoeden, van Vleuten naar Tilburg. 's Avonds laat start je in Vleuten, om de volgende dag in Tilburg te finishen. Terwijl bij veel Kennedymarsen start en finish op dezelfde plaats is, loop je hier dus van A naar B. Je wandelt vooral over verharde paden. In de vroege ochtend zie je hoe de zon opkomt boven het Brabantse land.

Meer info over dit evenement


Kennedymars Vijfhuizen

Zaterdag 7 september 2019 - De deelnemerslimiet voor de editie van 2018 is inmiddels bereikt, dus je kunt je niet meer inschrijven voor deze Kennedymars. Deze tocht gaat door de Noord-Hollandse polders en duinen en zelfs over het strand. Je loopt onder meer door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Je steekt tijdens de tocht twee keer het Noordzeekanaal over.

Meer info over dit evenement


De start van de 80 van de Langstraat, foto: Dennis Verwoert De start van de 80 van de Langstraat, foto: Dennis Verwoert

De 80 van de Langstraat, Waalwijk

Zaterdag 14 september 2019 – De 80 van de Langstraat is van een kleinschalige wandeltocht in 1981 uitgegroeid tot een volksfeest. Je bent per slot van rekening in Noord-Brabant. ‘Den Tachetig’, noemen ze de tocht in plaatselijk dialect. De tocht gaat vanuit Waalwijk door diverse Brabantse dorpen, zoals Sprang-Capelle, Waspik en Nieuwkuijk. Tussen de dorpen door wandel je langs weilanden en bossen. Je begeeft je in de Langstraat, de streek die eeuwenlang het centrum was van de Nederlandse schoen- en lederproductie. Ook nu nog worden er schoenen in deze streek gemaakt. Wie weet loop je dus wel op schoenen die uit de buurt komen.

Meer info over dit evenement


Van Z.. tot Z.. tocht, Zeewolde

Vrijdag 20 september 2019 - Weidse uitzichten over de polder, vogels bij het water, (hopelijk) een prachtige zonsopkomst en zelfs bossen. De Van Z.. tot Z.. tocht brengt je door de Flevolandse natuur. En die bestaat uit meer dan polders met kaarsrechte wegen, zul je ontdekken tijdens deze Kennedymars. Je start om 23.00 uur 's avonds. Mocht je zin hebben om meer dan 82,5 kilometer te lopen, dan kun je om 19.00 starten voor een tocht van maar liefst 110 kilometer.

Meer info over dit evenement


Het vlonderpad in het Haaksbergerveen Het vlonderpad in het Haaksbergerveen

Int. Twentse Kennedymars, Haaksbergen

Vrijdag 20 september 2019 – Deze mars is één van de laatste Kennedymarsen van het seizoen. Na de start ga je eerst door de sfeervol versierde en verlichte straten van Haaksbergen. Je loopt twee lussen van 40 kilometer, zodat je na de eerste lus weer bij de startlocatie uitkomt. Handig als je op de helft van de tocht schone of droge kleren wil aantrekken. Of als je het na 40 kilometer wel genoeg vindt, maar daar gaan we natuurlijk niet van uit. Terwijl de zon langzaam opkomt, loop je door weilanden en langs bossen. De absolute beloning van je urenlange wandeling vormt het Haaksbergerveen. Midden in dit natte veen- en heidegebied ligt een vlonderpad waar je overheen loopt. De finish in Haaksbergen komt dan langzaam in zicht.

Meer info over dit evenement


80 van de Glasstad, Leerdam

Vrijdag 27 september 2019 – Leerdam wordt vanwege een bloeiende glasindustrie vanaf de 18e eeuw de Glasstad van Nederland genoemd. Tijdens de 80 van de Glasstad heb je voldoende tijd om de omgeving van Leerdam te bekijken. Je wandelt onder meer door afwisselende natuur en uitgestrekte polders. Je loopt langs waterkanten met rietwallen.

Meer over dit evenement


De Twiegsnieders Wandeltocht, Noordwolde

Zaterdag 26 oktober 2019 - De Twiegsneiders Wandeltocht is een nieuwe Kennedymars die in 2019 voor het eerst op de kalender staat. Op de laatste zaterdag van oktober klinkt om 23.00 uur het startschot van deze Kennedymars. Vervolgens wandel je door de omgeving van het Friese Noordwolde. Je wandelt vier lussen van 20 kilometer. Benieuwd waar de naam 'twiegsnieders' vandaan komt? Deze verwijst naar het verleden van Noordwolde. Noordwolde kende in de negentiende eeuw een bloeiende vlechtindustrie. Men vlocht manden van de twijgen die de twiegsnieders van de wilgen haalden. Deze Kennedymars is de laatste van het seizoen. Benen omhoog en op naar volgend jaar!

Meer info over dit evenement

Mis je een Kennedymars in dit overzicht? Stuur dan een mail naar redactie@wandel.nl en we voegen de mars toe aan dit overzicht.

Geïnteresseerd in georganiseerde wandelevenementen?

Zoek in de Wandelagenda


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?