Wicherumloo loop

zaterdag 13 oktober 2018 - Wekerom

De Wicherumloo loop gaat door de bossen tussen Wekerom en Lunteren. Je wandelt onder meer langs een zandafgraving en een boerderij uit de IJzertijd.

Over dit evenement

Website evenement

Wijzigingen

 • Data en starttijden zijn gewijzigd naar
  13-10-2018
  5km 09.00-13.00
  10km 09.00-12.00
  15km 09.00-12.00
  25km 08.30-10.00

Startlocatie

 • Edeseweg
 • Edeseweg 51
 • 6733 AC Wekerom (GE)

Afstanden en tijden

 • 25 km 08.30-10.00 uur
 • 15 km 09.00-12.00 uur
 • 10 km 09.00-12.00 uur
 • 5 km 09.00-13.00 uur
 • Het startbureau sluit om 16.00 uur (tijd wanneer je gefinisht moet zijn)

Bereikbaarheid

 • bus 107 vanuit Ede of Putten

Organisatie

Kenmerken

 • Deze wandeltocht gaat grotendeels door verhard gebied
 • Deze wandeltocht gaat grotendeels door onverhard gebied

Voorzieningen

 • De route is bepijld
 • Er is EHBO aanwezig
 • Er is een AED aanwezig

Overige informatie

 • (Een deel van) de opbrengst van deze wandeltocht gaat naar een goed doel

De start van de tocht is in Wekerom. Dit dorp heette heel vroeger Wicherumloo. Tijdens je tocht kom je langs diverse sporen uit het verleden. Je loopt door de bossen tussen Wekerom en Lunteren, zoals het Roekelse bos, het Wekeromse bos, de Valouwe en de bossen van het Gelders Landschap. Vanaf een uitkijkpunt, vroeger een vuilnisbelt, heb je een mooi uitzicht over de Veluwe en de Gelderse Vallei.

De nagebouwde boerderij uit de IJzertijd op het Wekeromse zand, foto: Wikimedia - Rasbak De nagebouwde boerderij uit de IJzertijd op het Wekeromse zand, foto: Wikimedia - Rasbak

Boerderij uit de IJzertijd

Een plek om even halt te houden tijdens je wandeling, is een boerderij met voorraadschuur uit de IJzertijd. Deze nagebouwde boerderij ligt op het Wekeromse zand, een gebied dat al in de IJzertijd (ongeveer 800-12 v. Chr.) werd bewoond. Bij de boerderij vind je een spieker (een voorraadschuur) en Celtic Fields (akkertjes). Je waant je er duizenden jaren terug in de tijd.

Zandafgraving

Bij Lunteren passeer je een gebied dat eeuwen werd gebruikt voor de winning van zand en grind. Met sterke trekpaarden werd zand en grind uit het gebied gehaald. Hiermee werden huizen en wegen gebouwd. De zandafgraving is al enkele decennia niet meer in gebruik, maar je kunt de afgravingen op sommige plaatsen nog steeds goed zien.

Je hebt bij de start van de Wicherumloo loop de keuze uit verschillende afstanden. De organisatie zorgt onderweg voor rustpunten. Op één punt krijg je gratis koffie/thee/limonade met een oliebol. Bij de start en finish zijn vers gebakken oliebollen te koop. De opbrengst hiervan en van de wandeltocht gaat naar verzorgingstehuis Wicherumloo in Wekerom.


Verslag van een deelneemster

Deelneemster Gea deed vorig jaar mee met de Wicherumloo loop en schreef hier een verslag over:

‘Dennenappels, heidevelden: van alles kwamen we tegen’

In het Gelderse dorpje Wekerom liggen prachtige natuurgebieden. Ik heb er 24 jaar gewoond en pas nu zag ik hoe mooi het daar kan zijn. Mijn man, onze jongste dochter en ik hebben een prachtige wandeltocht gelopen in de gebieden De Valouwe en het Wekeromse zand. De route was duidelijk op papier gezet en was bovendien geheel gemarkeerd met pijlen. Onze wandeling begon over een smal beekpad. Dit pad kende ik nog van vroeger. Ik fietste daar dagelijks overheen als ik naar school toe ging. Wat was er inmiddels veel veranderd. Er lag nu een mooie waterplas.

We wandelden langs mijn ouderlijk huis, een mooie boerderij met prachtige tuin. Een stukje verderop liepen we via een smal bruggetje langs de weilanden. We kwamen uit bij een rododendron kwekerij. Onze route liep vervolgens over het landgoed De Valouwe. In stilte en in alle rust hebben we hier genoten van de prachtige omgeving. De paden waren prima te belopen.

Grote dennenappels, heidevelden, een huis middenin het bos, allerlei kleine insecten, van alles kwamen we tegen. Vanuit De Valouwe liepen we het volgende gebied in: het Wekeromse zand. Dit is een ruim 500 hectare groot stuifzandgebied. We hebben hier genoten van de indrukwekkende vergezichten. Het laatste gedeelte van de tocht ging over enkele (on)verharde landweggetjes, langs mooie (oude) woonboerderijen. Eenmaal terug bij de start/finish wachtte ons een heerlijk kopje koffie. Wij kunnen terugkijken op een prachtige middag met vele mooie momenten.

Gea


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95